Etekteki Taşlar programına konuşan Bdm İş Geliştirme Ajansı Değişim Yönetimi Danışmanı ve KOBİ Uzmanı Münevver Olcaysoy, bütünsel iyileştirme üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.
Bütünsel iyileştirmenin şirketler için artık bir zorunluluk haline geldiğini söyleyen Olcaysoy, şirketleri de insan vücuduna benzeterek şunları kaydetti:

“İnsan vücudunda herhangi bir organ bozulduğu zaman diğer organları da nasıl bozuyorsa şirketlerde de herhangi bir bölümde aksaklık var ise bir şekilde diğer bölümlere de sirayet ediyor. Bir de üçüncü göz değerlendirmeleri önemli; ben firmalarla görüşmelerim esnasında bu değerlendirme sonuçlarını çıkarıp gelişim programını hazırlıyorum. Yöneticilerle de ortak bir platform üzerinden konuşmaya başlıyoruz.” dedi.

Olcaysoy, bu değerlendirmeden sonra gözden kaçan unsurların ortaya çıktığını ve ona uygun şekilde aksiyon alındığını belirtti.

KÜÇÜK DOKUNUŞLAR BÜYÜK ADIMLARIN ÖNÜNÜ AÇIYOR

Firmaların maliyeti düşürmek için daha az kişiyle daha çok iş yapma gibi bir anlayışlarının olduğunu hatırlatan Olcaysoy, üçüncü göz değerlendirmelerinde firma çalışanı olmadan, dışarıdan bir kişi olarak değerlendirmede bulunmanın daha faydalı olduğunu söyledi.

Olcaysoy, bu şekilde küçük dokunuşlarla büyük adımlar atmanın önünü açtıklarını da vurguladı.

KOBİ yöneticilerinin üçüncü bir göz olarak işletmesine bakabilmesinin yollarını anlatan Olcaysoy, esas bakılan noktanın karlılık, kazanç ve nakit akışı olduğunu ifade etti.

Olcaysoy, “Bugün gelinen noktada, en son yapılan çalışmalar bir şirketin sadece karlılığı baz alarak çalışmasının onun sürdürülebilir olması ve geleceğini korunması için yeterli olmadığını gösteriyor. Ancak bu nakit akışının ve karlılığının da olması gerekiyor. Şirketlerde stratejik planlama genelde bir kitapçık şeklinde birkaç departmana dağıtılır ama ne kadar önemli olduğu anlaşılmaz.Karlılık tamam da biz stratejik planlarımızı ne kadar uyguluyoruz bu kısım önemli.” dedi.

SİSTEMLER DOĞRU UYGULANMALI

Olcaysoy ayrıca, çalışanların durumu ve motivasyonu, şirketlerin öğrenebilme kapasiteleri, dijital dönüşümü ne kadar benimsedik veya yönetim sistemleri belgelerini ne kadar uyguluyoruz gibi durumların önemine şirketler için önemine dikkat çekerek bu sistemlerin doğru uygulanması halinde kalılığın yüzde 25 seviyelerinde arttığını belirtti.

Olcaysoy, inovasyonun da ancak sistemi olan şirketlerde uygulanabilir olduğunu ifade etti.

Başarı hikayesi yazan şirketler ile yazamayan şirketler arasında danışmanlık hizmeti alma ve sürekli kendini yenileme özelliklerinin bulunduğunu vurgulayan Olcaysoy, ayrıca firma sahibinin liderlik özelliğinin de önemli olduğuna dikkat çekti.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.