Etekteki Taşlar programına konuk olan İped Eğitim ve Danışmanlık, Akredite KOBi Danışmanı Rahim Aladağ, KOBİ’lerde 2. kuşak sorunları üzerine Endüstri Radyo’da değerlendirmede bulundu.

İŞLETMELERDEKİ SORUNLARIN YÜZDE 80’İ AYNI

Türkiye’nin en doğusundan en batısına işletmelerdeki sorunların yüzde 80 aynı olduğunu söyleyen Aladağ, Türk insanın girişimci olduğunu ve bu konuda iyi durumda olduğunu belirtti.

Aladağ, “Bu ekonomik buhran içerisinde hiçbir yere para harcamadan patron şirketini büyütüyor ama patron o kadar alışmış ki para harcamamaya aradan 20-30 yıl geçiyor şirket oldukça büyümüş. Bununla birlikte dünyada büyümüş ve değişmiş. Buna rağmen patronun yani babanın alışkanlıkları hala aynı alışkanlıklar. Çocuk ise yokluk görmemiş, bolluğun içinde büyümüş ve yeni dünya düzenine uyum sağlamış olarak şirketi devralmak istiyor. Bu sefer baba ile çocuklar arasında ciddi bir anlaşmazlık çıkıyor. Geçmişte babanın doğru tecrübeleri bugünün yanlışı olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.

Aladağ, işletmelerde kuşaklar arasındaki çatışmaların büyük oranda bu sebeple yaşandığının altını çizerek dünya değişirken zihinlerin de değişmesi gerektiğini vurguladı.

“KÖKLÜ DEĞİŞİM ZOR FAKAT YAPMAK ZORUNDAYIZ”

Köklü değişimin kolay olmadığını ancak bir yerden başlamak gerektiğini söyleyen Aladağ, “Eğer çocuk gerçekten şirketi devralmak istiyorsa çocuğu doğru yönlendirmek gerekir. Babaların elinden tutup çocuğu fabrikaya, işletmeye götürüyor olması yetmez. Şirketin hangi alanda büyümesini, gelişmesini istiyorsa o alana çocuğu yönlendirmesi gerekir. Burada babaların siyah ve beyaz çizgilerinin olmaması da bu alanda önemli.” dedi.

Aladağ, veliaht koçluğu üzerine bir çalışma başlattıklarını ve temel amaçlarının babalar ve çocukların gelecekle ilgili planlama hatalarının önüne geçmek olduğunu belirtti.

Aladağ, işletmenin vizyonunu doğru bir şekilde çocuklara anlatmak gerektiğini vurguladı.

Programı buradan dinleyebilirsiniz.