Çetin Ünsalan’ın hazırlayıp sunduğu Reel Piyasalar programına katılan Seyta Eğitim Danışmanlık Kurucusu Seyhan Tavacı iş dünyasına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Tavacı, çocuk kitabı olarak kaleme aldığı ‘Dört Kafadar Paylaşıyor’ kitabını da ST Endüstri Radyoda tanıttı.

Kendi çocukluğundan esinlenerek kaleme aldığı ‘Dört Kafadar Paylaşıyor’ kitabını anlatarak söze başlayan Tavacı, memur bir anne babanın çocuğu olduğunu ve ekonomik sıkıntılar ile birlikte 4 kardeş büyüdüklerini dile getirdi. Çocukluğundan itibaren çok kazanmanın değil onun yönetmenin önemli olduğuna değinen Tavacı, hayatını da bu düşünce üzerine kurduğunu ifade etti.

“PAYLAŞIMCI OLMAYI ÖĞRENMEK GEREKİYOR”

Günümüzde çocukların oldukça zeki olduğunu düşündüğünü ancak yaşamlarını ‘almak’ üzerine geçirdiklerini belirten Tavacı, çocuklara ve ailelere yol gösterici olması açısından kitabı yazmaya karar verdiğini anlattı.

Tavacı, “Gelir dağılımının çok adaletsiz olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bunu ülkelere indirgedikçe çok daha net görüyorum. Bir grup çocuk markaları konuşurken bir grup çocuk yiyecek ekmek bulamıyor. Böyle de bir gerçek var.” dedi.

Çocukların paylaşımcı olmayı öğrenmesi gerektiğini belirten Tavacı, paylaşmanın çocuklara ve anne babalara mutluluk getireceğinin altını çizdi. Tavacı,” Çocuklar ekip oldukları zaman her şeyden daha çok zevk alıyorlar. Kitabımda da bunu vurgulamak istedim.” dedi.

“DİSİPLİN VE İSTİKRAR ŞİRKETLER İÇİN ÖNEMLİ”

Seyta Eğitim Danışmanlık olarak KOBİ'lere kurumsal danışmanlık hizmeti verdiklerini belirten Tavacı, hem evde hemde şirkette gelir gider, bütçe ve finansal dengelerini bozacak hiçbir şey yapılmaması gerektiğini ifade etti. Herkesin önceliğini giderden harcamaktan yana kullandığını kaydeden Tavacı, “ İhtiyaç ile istek arasındaki farkı çocuklar bilmiyor diyoruz ama biz yetişkinlerde bilmiyoruz. Şirketlerde böyle anlayışın çok önemli.” dedi. Türkiye'de 2-3 kuşağı devreden aile şirketi sayısının çok düşük olduğunu belirten Tavacı,  finansal yönetim zafiyetinin olduğunu ve eğitimleri olmadığı için kredi ve destekleri de doğru kullanmadıklarını ifade etti.

Disiplin ve istikrarın şirket yönetiminde önemli olduğunu vurgulayan Tavacı, maliyet hesabı yapmanın özellikle küçük ölçekli şirketlerde oldukça ciddi konular olduğunu sözlerine ekledi.

Tavacı,” Şirketlerin çoğu finansal zafiyetten değil yönetimi bilmedikleri için batıyorlar. Biz şirketlere gidip önce bir analiz yapıp daha sonra yapılması gereken adımları atıyoruz. Görev tanımı, iş kaybı, maliyet analizi olmayan şirketlerde başarılı olmanın olanağı yok maalesef.” dedi.