Endüstriyel otomasyon ve endüstriyel proses kontrol alanında sektörün önde gelen firmalarını bir araya getirerek kurulan ve bugün 100’ün üzerinde ulusal ve uluslararası menşeli üye firmaları ile birlikte endüstriyel otomasyon sektörünün ilk ve tek temsilcisi olan ENOSAD, 23 Aralık 2021 tarihinde Pendik Green Park’ta gerçekleştirilen 9. Olağan Genel Kurul Toplantısı ile yeni dönem yönetim kurulunu belirledi.

Toplantıda, Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Kayakıran güven tazelerken, yeni yönetim kurulunun görev dağılımının kısa süre içinde yapılacak ilk yönetim kurulu toplantısı sonrası belirleneceği bildirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantı, divan heyeti seçimi ve divan başkanının gündemi okuması ile devam etti. 

“PASTADAN TÜM ÜYELERİMİZİN PAY ALMASINI SAĞLAMALIYIZ”

Toplantıda ilk konuşmayı yapan derneğin son dönem Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Kayakıran, konuşmasına başta kurucu ve onursal başkan Dr. Emin Olcay olmak üzere derneği kuran 16 kurucu üyeye teşekkür ederek başladı. Kayakıran, kurucuların o dönemde büyük bir vizyona sahip olarak bu birlikteliği sağladıklarını söyleyerek bu ve bundan sonra gelecek yönetim kurullarının da daha çok çalışarak ENOSAD’ı hep birlikte daha iyi ve layık olduğu yerlere getireceklerini belirtti ve bu vizyonla derneği kurdukları için tüm üyeler adına bir kez daha kuruculara teşekkürlerini sundu.

Kayakıran, geçmiş dönem başkanlarından Sedat Sami Ömeroğlu ve sonrasında Dr. Hüseyin Halıcı ile birlikte çalıştığını, bu iki vizyoner başkandan sonra başkanlığı devraldığı için kendi başkanlığının daha kolay olduğunu belirtti. Başkanlığı döneminde 16 firmayı daha dernek üyeliğine kazandırdıklarını belirten Kayakıran, “Yapılmasını hedefleyip de pandemi koşulları gibi nedenlerden dolayı tamamlayamadığımız çalışmalara, yeni dönemde ağırlık vererek yerine getirmeyi hedefliyoruz. Bunu başarmak için de sadece yönetim kurulunun değil, yönetim ile birlikte, tüm üyelerin çalışmalarını ve katkı sağlamalarını rica ediyorum. Derneğimizi hep beraber çalışarak hak ettiği yere getirmemiz, pastayı büyüterek bu pastadan bütün üyelerin pay almalarını sağlamamız gerekiyor. Bu nedenle de tüm üyelerimizden çalışmalara katılmalarını, fikir üretmelerini ve konuların takipçisi olmalarını önemle rica ediyorum.” şeklinde konuştu.

Kayakıran konuşmasında ayrıca, ENOSAD’ın Deutsche Messe ve ST Endüstri Medya olmak üzere iki önemli PR gücüne sahip olduğunu vurgulayarak bu güçlerle birlikte derneği ön plana çıkaran güzel çalışmalar başardıklarını, bundan sonrada daha iyi projeler hayata geçireceklerini belirtti ve her iki kuruluşa da bugüne kadar derneğe sağladıkları katkılardan dolayı teşekkürlerini sundu. Kayakıran konuşmasını, yeni dönemin herkes için hayırlı olmasını dileyerek tamamladı.

“BAŞARILI DİJİTAL DÖNÜŞÜM İÇİN BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR”

Kayakıran’ın ardından söz alan ENOSAD Başkan Yardımcısı Dr. Hüseyin Halıcı, konuşmasına, geçmiş dönem başkanı Sedat Sami Ömeroğlu ve tüm üyeleri saygı ve sevgi ile selamlayarak Kurucu Başkan Dr. Emin Olcay ve tüm yönetim kurullarına teşekkürlerini sunarak başladı. Toplantıda olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Dr. Halıcı, her biri çok değerli üyelerden oluşmuş ENOSAD’ın, kurulduğu günden beri yönetim kurulları olarak ENOSAD’ın sahip olduğu vizyon ve misyon çerçevesinde çalışmalarını yürüterek derneği layık olduğu noktaya ulaştırmanın her zaman hedefleri olduğunu, bu dönemdeki yönetim kurulunun da benzer yaklaşımla ve mevcut koşullar içerisinde gereken çalışmaları yaptığını belirtti.

Dr. Halıcı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tüm dünyada dramatik değişimlerin, teknolojik gelişmelerin yaşandığı bu dönemde, gerek ENOSAD üyeleri gerekse sektör açısından bakıldığında, derneğimiz, ülkemizde teknoloji odaklı sanayinin gelişmesi için önemli rol oynayacak ve ilk akla gelen derneklerden birisi konumunda bulunmaktadır. Bu bilinçle özellikle kuruluşunda endüstriyel otomasyon, günümüzde ise sanayinin dijital dönüşümü-Endüstri 4.0 kavramıyla özdeşleşen derneğin bu kavramları yapay zeka ve hatta Toplum 5.0 yaklaşımıyla destekleyerek üyeler, kamu ve diğer STK’larla yürütülen çalışmaların daha da geliştirilmesinde faydalı olacağını değerlendiriyorum. Ayrıca sanayide dijital dönüşüme geçmek, doğru ve etkin bir çözüm oluşturmak için kamu, özel sektör, milli eğitim ve STK’ların bir araya gelerek çözüm oluşturmaları gerektiğini düşünüyorum. Bu noktada başarılı bir dijital dönüşümün gerçekleşeceğinin anlatılması ve uygulanmasında da ENOSAD’a büyük bir görev düşmektedir.”

Teknolojik hizmetlerin yanında başka konularda da ENOSAD’ın örnek bir dernek olma özelliğiyle ayrıcalıklı bir yerde olduğunu belirten Dr. Halıcı, özellikle Dr. Emin Olcay’ın başlattığı ve uygulamalarıyla gösterdiği saygılı olma, farklı düşünme, etik olma, yeni fikirler ve eleştiriye açık olma yaklaşımlarının kendileri için örnek olduğunun altını çizdi. ENOSAD’da başından beri var olan yaklaşımın bundan sonra da devam ettirileceğini sözlerine ekleyen Dr. Halıcı, sözlerini kuruluşundan bugüne kadar emeği geçen tüm başkanlar ve yönetim kurullarına, çalışma arkadaşlarına değerli çalışmalarından dolayı tekrar teşekkür ederek ve yeni dönemin tüm ENOSAD ailesine hayırlı olmasını ve tüm ENOSAD üyelerine, öncelikle sağlık olmak üzere işlerinde kolaylıklar dileyerek sonlandırdı.  

“FİRMA BULMADA ÜYELERİMİZİN DESTEKLERİNİ BEKLİYORUZ” 

ENOSAD Başkan Yardımcısı Hasan Terzioğlu ise, geçen dönemin kendi içinde çok değişik bir dönem olduğunu, özellikle Türkiye’deki ekonomik şartların değişmesi, farklı olması, sektörde iş yapan firmaları etkilediğini, başka zamanlarda olmadığı kadar sert bir kriz dönemi geçirdiklerini, ancak bu dönemin de geçeceğini dile getirdi.  

Geçen dönemde özellikle dikkat ettikleri noktalardan bir tanesinin birlikte iş yapabilme, yapılan aktivitelerde birlikte olabilme olduğunu kaydeden Terzioğlu, bu noktada derneğe yeni nesil bakış açısıyla dinamizm getirecek Genç ENOSAD’ın kurulması konusunda çok ciddi emekleri olan Tunç Atıl’a teşekkür etti. 

Geleceğe dönük, hem şirketleri açısından hem de Türkiye’nin geleceği açısından teknolojiyi takip etme, yenilikleri uygulama açısından son derece başarılı geçen bir çalışma dönemi olduğunu söyleyen Terzioğlu, “Teknolojiyi takip etme noktasında TÜBİTAK gibi kuruluşlarla dijitalizasyon konusunda yapılan çalışmalar var. Dijitalleşme seviyelerini değerlendirme konusunda özellikle üyelerimizin firma bulmada destekleri gerekmektedir. Eğer bu firmalar ile referanslar oluşturabilirsek, sistemin daha iyi çalışacağını düşünüyorum. Dolayısıyla bu tür firmaların seçilip buralarda uygulamalar yapılması için tüm üyelerimizden destek bekliyor ve herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“HEP BİRLİKTE SİNERJİ OLUŞTURAN BÜYÜK BİR AİLEYİZ”

Türkiye Makine Federasyonu adına toplantıya katılan ve bir konuşma gerçekleştiren MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır da konuşmasına, Sanayi Bakanlığı’nda Makine Şube Müdürü olduğu zamanlarda ENOSAD ile ilk tanışmalarından bahsederek başladı. Sonrasında tüm ENOSAD ekibiyle dostluklarının geliştiğini ve çok yakın çalışmalar yaptıklarını aktaran Bakır, 10 yıl kadar önce de yine bu otelde endüstriyel otomasyonla ilgili çok önemli bir zirve olduğunu, sonrasında yine yollarının kesiştiğini kaydetti.

Genel Sekreterliğini yaptığı MAKFED ile ilgili bilgiler veren Bakır, “MAKFED halihazırda bünyesinde 23 derneği barındırmakta ve her segmentte tek bir derneğin sektörünü temsil etmektedir. Buradaki amaç, dünyada ve Avrupa’da olduğu gibi sektörü sağlıklı bir şekilde örgütlemektir. Federasyonumuz bünyesinde bulunan 13 dernek başta Avrupa olmak üzere, 21 uluslararası kuruluşta Türkiye’yi başarıyla temsil etmekte ve bazen de başkanlıklarını yapmaktadır. ENOSAD, bildiğiniz gibi aynı zamanda Uluslararası Robotik Federasyonu’nun (IFR) bir üyesi. Gelecekte belki ENOSAD’dan bir isim IFR’nin başkanlığını yapabilir diye düşünüyorum. MAKFED’de bu segment derneklerin yanı sıra federasyona hayat veren, ruh ve can veren tarafların da endüstriyel otomasyon, yazılım, elektrik-elektronik, hidrolik-pnömatik gibi bileşenler ile başta ENOSAD olmak üzere, diğer kuruluşlarla birlikte yer almaktadır ve bu şekilde büyük bir ailedir.” dedi. 

ENOSAD’ın, teknoloji tedarikçilerinin makinacılar açısından önemini vurgulayan Bakır, “Bu firmaların bir kısmı ulusal, bir kısmı da uluslararası dünya devleri firmalardır ve büyük bir bölümü Türkiye’de ciddi bir şekilde konuşlanmış durumdadır. Hatta bu firmalar birçok uluslararası operasyonlarını artık İstanbul’dan gerçekleştirmektedir. Dolayısıyla bu firmaların da sektör açısından çok değerli olduklarını söyleyebiliriz. Bu nedenle onları da ulusal firmalar olarak görmekteyiz ve böylece hep birlikte büyük bir sinerji oluşturmaktayız.” biçiminde konuştu. Toplantıda bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Zühtü Bakır konuşmasını, Başkan Hasan Basri Kayakıran’a yeni döneminde başarılar dileyerek ve her zaman birlikte bir aile olduklarının altını çizerek noktaladı.

AKDER adına toplantıya katılan Genel Sekreter Gürbüz Kançal da; toplantıda yer almaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, kardeş dernek olarak ENOSAD ve AKDER’in iş birliklerinin artarak devam edeceğini söyledi. Kançal, yeni yönetime hayırlı olsun dileklerini sundu ve başarılar diledi.   

Toplantı; yönetim kurulu faaliyet raporunun okunması, denetleme kurulu raporunun okunması, hesap dönemine ilişkin olarak finansal tabloların okunması, müzakeresi ve onaylanması ve tahmini bütçenin müzakere edilerek onaylanması ile devam etti. Yönetim kurulu üyelerinin faaliyetlerinden dolayı ibra edilmesinin ardından dernek organlarının seçimi ve MAKFED’e ENOSAD delegelerinin seçimi yapıldı. Katılan üyelerin dilek ve temennileri sonrası toplantı tamamlandı ve ardından düzenlenen akşam yemeği ile buluşma sona erdi. 

TEZMAKSAN'IN CUBEBOX İHRACATI 36 ÜLKEYE ULAŞTI TEZMAKSAN'IN CUBEBOX İHRACATI 36 ÜLKEYE ULAŞTI

SEÇİLEN YENİ YÖNETİM KURULU ŞU İSİMLERDEN OLUŞTU:

Hasan Basri KAYAKIRAN  (EMF MOTOR)
Yaşar ACAR                      (AES-ACAR)
Hasan Fehmi CİVAN        (BOSCH REXROTH)
Erkan CİRİT                     (DACEL)
Ali Sami GÖZÜKIRMIZI  (E3TAM)
Sami Özkan DİBEK       (ENTEK OTOMASYON)
Tunç ATIL                      (HKTM)
Adem KAYAR               (MCS OTOMASYON)
Gökhan KIRMACI        (NACHI)
Haluk ÖZCAN             (ROBO OTOMASYON)
Enver KAYA                (SMS TORK)

Hasan TERZİOĞLU    (ENTEK TEKNİK)
Hüseyin HALICI          (HALICI)
Ahmet Can TUNÇELLİ  (BİLKO)
Cem ŞANLIMEŞHUR  (DELTA VANA)
Ediz EREN                (ROCKWELL)
Haydar İLK       (ALTERNATİF YAYINCILIK - ST ENDÜSTRİ MEDYA GRUP)
Mehmet KAHVECİ    (SICK)
Remzi SALİ          (SERVO KONTROL)
Hakan ESKİYAZICI  (YASKAWA)
Birol ATAY            (WEIDMULLER)
Devrim PAKKAN    (EMERSON)