Türkiye’de yaklaşık 25 milyon hanenin hemen hepsine 200 bin civarı perakende noktasından satılan ürünleri ile giren ve ortalama her birinde 3-4 tüketiciye ulaşan kozmetik ve temizlik ürünleri sektörü, pandemi döneminde deyim yerinde şaha kalktı. Halk sağlığını direkt etkileyen ürünlerin imalatı için pandemi başlangıcından bugüne yüzde 100’e yakın kapasite ile çalışan sektörün temsilcileri, Mart ayı içinde düzenlediği genel kurul toplantısı ile Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayiciler Derneği (KTSD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pura’nın başkanlığını sürdüreceği yeni dönem yönetim kurulunu belirledi. Sektörde 5.000 civarı firmanın faaliyet gösterdiğini ama tüketim miktarlarının Avrupa Birliği ortalama tüketim rakamlarına oranla halen düşük olduğunu kaydeden Pura, “Sektörümüzde yatırıma yönelik çok büyük fırsatlar var” dedi. Bu ayki kapak konumuz olan “Temizlik-Hijyen ve Kozmetik” alanında bu yatırım fırsatlarını çok iyi değerlendirmiş bir üreticiye sayfalarımızı açtık. 55 ülke ve yurt içinde yaklaşık 4.000 global üreticiye esans kompozisyonu ve hammaddesi tedarik eden MG International Fragrance Company, robotik sisteme sahip 28 km’lik boru hatlı entegre tesisinde, 4 bin 500’den fazla hammadde kullanımıyla 200 binin üzerinde esans formülü ve 280 farklı hammaddenin üretimini aynı anda sekiz farklı hatta tam otomasyon ile gerçekleştiriyor. Gebze tesisinde üretime geçtiği 2015 yılından bu yana inovatif üretim hattı yatırımlarıyla birlikte aynı iş gücü ile 5 kat büyüme gerçekleştiren diklerini kaydeden MG International Fragrance, ayrıca termin tarihlerinde de ciddi iyileştirmeler elde etmiş. Detaylar kapak bölümümüzde..

***

Bu ay bir diğer verimlilik artırıcı yatırım da “gıda sanayisi”nden geldi. Türkiye’nin ikinci büyük kuru üzüm ihracatçısı olan Tuğrul Tarım, tamamı sensör tabanlı ayıklama makinalarından oluşan tesiste üretim yapıyor. Şirket, yakın zamanda Tomra’nın yeni 5C makinasının alımını yaptı, şimdi hem optimum yabancı madde ayıklaması ile ürün kalitesini yükseltmeyi hem de üretim kapasitesini arttırmayı hedefliyor. Detaylar “İmalat Sanayi” bölümünde..

***

Farklı endüstrilerden üreticilerin iş ve yatırım gündemlerini, otomasyon partnerlerinin birbirinden katma değerli ürün, çözüm ve uygulamalarını yeni sayımızın içeriğinde inceleyebilirsiniz.

Keyifli okumalar...