Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) verilerine göre, Türkiye’de metal endüstrisindeki robot kurulum oranlarına baktığımızda, sektörün, 880 ünite ve yüzde 39 ile birinci sırada olan otomotiv sektörünü takip ettiğini görüyoruz. Sektör, 309 ünite ve yüzde 14 ile ikinci sırada yer alıyor. Global olarak ele aldığımızda ise, sektör endüstriyel robot kurulumunda üçüncü sırada bulunuyor. Yüzde 30 ile otomotiv sektörü, yüzde 25 ile son yıllarda ivme kazanan elektrik/ elektronik sektörünü takip eden metal endüstrisi, robot kurulumunda yüzde 10’luk bir paya sahip. Metal sektörü ile ilgili verilerin detaylarını “Göstergeler” sayfamızda bulabilirsiniz.

***

Bu kapsamda Türkiye’de en büyük ikinci, globalde ise üçüncü robot pazarı olan metal sektörünü bu ay kapağımıza taşıdık. Bu bağlamda sektöre çözüm sunan robot üreticilerinin ve entegratörlerin yanı sıra teknoloji tedarikçisi firmalardan haberleri ve röportajları okuyabilirsiniz. Dosya konumuz ise, “Robot Emniyet Çözümleri”. Robotlarla güvenilir ve emniyetli bir şekilde çalışmayı ve dikkat edilmesi gerekenleri işin uzmanlarına sorduk, onlar da bütün detaylarıyla anlattı.

***

Metal sanayinde; delme, frezeleme, kesme, bükme ve zımbalamanın yanı sıra kaynak, montaj, makina besleme ve boşaltma gibi proseslerde endüstriyel robotlar kullanılıyor. Sektörün ağır ve zor koşullarına dayanıklı, ısıya ve neme karşı özel tasarıma sahip robotlar, yüksek sıcaklıklarda dövme işleminin gerçekleştirilmesi gibi fazla emek harcanan ve tehlikeli-riskli uygulamalarda tercih sebebi oluyor. Gerek verileri incelediğimizde gerekse dördüncü sanayi devrimi ile ürünlerde özelleştirme ve kolaboratif robot uygulamalarının artmasıyla beraber sektördeki metal yakalı istihdamının artacağını söylemek mümkün.

***

Bizden haber paylaşarak yazımı sonlandırmak artık bir gelenek haline geldi. O halde geleneği bozmayalım. Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 pandemi sürecinde yatırımlarına ve çalışmalarına devam eden Endüstri Medya, kullanıcıları ve tedarikçileri bir araya getiren endüstrinin ürün-hizmet arama platformu “Endüstride Ara”yı hayata geçirdi. 

Firmalar, ürün ya da hizmet almak istedikleri zaman internette arama yapmalarına gerek kalmadan “Endüstride Ara” platformu üzerinden arama butonuna ihtiyaçları olan ürün ya da hizmeti yazarak hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabiliyorlar. Aranılan ürün ya da hizmetle ilgili olan 5 firmaya talep iletiliyor ardından firmalar talebi ileten firmaya ulaşıyor.