Kira fiyatlarına getirilen yüzde 25'lik zam artış sınırı için son tarih yaklaştı. 1 Temmuz itibariyle kira fiyatlarına getirilen yüzde 25'lik artış kaldırılacak. Ev sahiplerinin 1 Temmuz'dan sonra kiraya ne kadar ve nasıl zam yapabilecekleri merak konusu olurken, uzmanlar daha yüksek zamların uygulanabilmesi için sözleşme süresinin ve içeriğine dikkat çekiyor.

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, gayrimenkul gündeminin önemli konularından biri olan kiraya yüzde 25 zam artış sınırının kalkmasını değerlendirdi.

Uygulamanın rakamları dengeleyeceğini söyleyen Çulhalık, kiraya yüzde 25 zam sınırı uygulamasının kalkmasına kısa bir zaman kala konuyla alakalı şöyle konuştu:

“Denge tamam ama tek başına kira sorununu çözmez. Asıl mesele, konut sahipliği oranının düşüklüğü."

Yaşanan ekonomik ve sektörel sorunların ev sahipliği oranını giderek azalttığına dikkat çeken Çulhalık, inşaat maliyetlerine bağlı olarak konut fiyatlarının birkaç yılda 10 kat artmasıyla beraber ev sahibi olma hayallerinin ortadan kalktığının da altını çizdi.

TÜRKİYE, KİRACI ORANININ EN YÜKSEK OLDUĞU 4. ÜLKE

Yapılarda Güçlendirme Uygulamaları: Dayanıklı ve Güvenli Yapılar İçin Çözümler Yapılarda Güçlendirme Uygulamaları: Dayanıklı ve Güvenli Yapılar İçin Çözümler

110571332 L Normal None

   Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasında kiracı    oranı en yüksek olan 4’üncü ülke konumuna yerleştiğini belirten Çulhalık, konuşmasına şöyle devam etti: “Son sekiz yılda ev sahipliği oranı yüzde 55'lere kadar geriledi. Kiralık konut  ihtiyacı yüzde 27'ye yükseldi. Bununla beraber konut satışları çok ciddi oranlarda düştü ve düşmeye devam ediyor. Şimdi kiraya yüzde 25 zam sınırı kalkıyor. Bundan sonra, daha önce olduğu gibi TÜFE'nin son 12 aylık ortalaması kadar zam yapılabilecek. Bu uygulama, kira artışlarını dengeli hale getirebilir ancak asıl mesele konut sahipliği oranının düşük olmasıdır."

ÇEŞİTLİ TEDBİRLERİN ALINMASI GEREKİYOR

Bundan sonrası için çeşitli tedbirlerin alınmasın gerektiğine değinen Çulhalık, sektörün dengeye oturması için bu konuya çalışılmasının şart olduğunu da sözlerine ekledi.

Çulhalık, ev sahipliği oranını artırmaya odaklanmak gerektiğinin altını çizerek, "Gayrimenkulde yaşanan tüm sorunlar bu şekilde zamanla çözülebilir ve sektör kendine gelir. Arsa ve inşaat maliyetlerinin düşürülmesi öncelikli konu olmalıdır. Burada kamuya görev düşüyor. Arsa geliştirme ve şehirlerin çeperlerine yayılma konusu öncelikli olmalıdır. Hem vatandaş hem de konut üreticisi desteklenmelidir." açıklamasında bulundu.

Ulaşılabilir konut kredi faiz oranlarının belirlenmesi gerektiğini ifade eden Çulhalık, konuşmasını şöyle tamamladı: "Zorlayıcılıktan uzak ödeme alternatifleri hazırlanmalı. Düzenlenecek kampanyalar belli birkaç projeyi değil, tüm sektörü kapsayacak ve sürdürülebilir şekilde hayata geçirilmelidir. Unutmayalım ki; arzdaki daralma aşırı kira artışlarına sebebiyet verdi. Aynı zamanda zam sınırı nedeniyle kiracılar ile ev sahipleri karşı karşıya geldi. Ek olarak yatırımlar yurtdışındaki projelere kaydı. Bu sürecin tekrarlamaması için bir an önce gerekli uygulamaların devreye alınması gerekiyor."

Editör: Merve Kaya