AB Yeşil Mutabakatı’na uyum ve ihracatta rekabetçiliğin korunması için öngörülen dönüşümler kapsamında karbon ayak izini azaltma ve temiz enerjinin üretim süreçlerindeki payının artırılması büyük önem taşıyor. AB Yeşil Mutabakatı’na uyum süreci ile ilgili gerekli dönüşümleri sağlamak amacıyla öncü yatırım yapan şirketlerden biri olan Kimpur, devreye aldığı güneş enerjisi paneliyle üreteceği elektrik giderlerinden tasarruf sağlarken, mevcut kapasite ve üretim koşullarında toplam elektrik tüketimini yaklaşık yüzde 20 oranında karşılayacak. Aynı zamanda yıllık olarak da yaklaşık 250-300 ton karbon salınımı engellenmiş olacak.

“ÖNCÜ BİR ADIM ATMIŞ OLMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUZ”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Kimpur CEO’su Cavidan Karaca, “Türkiye’nin yüzde yüz yerli poliüretan sistemleri üreticisi olarak güneş enerjisi santrali projemizi devreye aldık. Bu proje sayesinde AB Yeşil Mutabakatı’nın ve Ticaret Bakanlığımızın hazırladığı eylem planları kapsamında önemli bir adım attık. Bizler şirketimizin temel değerleri kapsamında üretim süreçlerimizde güneş enerjisinden yararlanmayı ve çevre dostu çözümler üretmeyi hedefliyoruz. Bunun yanında ülke ekonomimizin enerjide dışa bağımlılığının azaltması yönündeki politikalarına katkıda bulunmak ve şirketimizin üretimde enerji maliyetlerini azaltılması yoluyla ihracat ve iç pazarlarda rekabetçi yapısını güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Bu çerçevede yatırımlarımızı güçlendirecek, sanayi ve ekonominin sürdürülebilir dönüşümüne katkıda bulunmaya devam edeceğiz.”

100 TONA EŞDEĞER FOSİL YAKIT KULLANIMI ENGELLENECEK

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Kimpur İşletme Direktörü Mustafa Özyılmaz, “Kimpur olarak biri Avrupa’da ikisi Gebze ve Düzce’de olmak üzere toplam 3 farklı yerleşkede faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Türkiye’nin coğrafi konumu sayesinde önemli bir güneş enerjisi potansiyeli bulunuyor. Bu potansiyeli değerlendirmek amacıyla Gebze’de bulunan fabrikamızın çatısına güneş enerji santrali kurduk. 445,5 kWp’lik Güneş Enerjisi Sistemini Schmid Pekintaş Güneş Enerji Sistemleri ile donattık. GES projesinin kurulumu tamamlandı ve devreye alındı. Bu proje sayesinde yılda 522 MWh elektrik üretmeyi hedefliyoruz. Projemizde 900 adet Multi Busbar Half Cut Schmid Pekintaş Güneş Paneli ve 3 adet inverter kullandık. Üretilen elektrikle birlikte yaz aylarında gün içerisindeki elektrik ihtiyacımızın yüzde 40’ını, kış aylarında ise yüzde 10’unu karşılayarak, yıllık ihtiyacımızın yaklaşık %20’sini GES’ten kullanmayı planlıyoruz.”  GES yatırımlarıyla yıllık 250-300 ton karbon salınımı ve 100 tona eşdeğer fosil yakıt kullanımının engellenmesine katkıda bulunduklarına dikkat çeken Özyılmaz, “Bu adımla çevreye olan duyarlılığımızı net bir şekilde gösterdiğimize inanıyorum.” dedi.

SAMSUN’DA GES KURULUMU TAMAMLANDI SAMSUN’DA GES KURULUMU TAMAMLANDI