Türkiye İMSAD tarafından düzenlenen Gündem Buluşmalarında bu haftanın konu başlığı "Değişmeyen Gündem: Deprem Gerçeği" idi. Programda konuşma yapan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün, Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu ve yapıların proje sürecinden itibaren bunun unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.

"Can kayıplarının asıl nedeni deprem değil ihmal ve kusurlu yapılar"

İzmir depremine değinen Yenigün, yıkılan binaların ve yitirilen canların doğru tasarımın, ehil müteahhitliğin ve yapı denetiminin hayati önemini bir kez daha acı biçimde ortaya koyduğunun altını çizdi. Bu depremde en çok hasarın Bayraklı ve Bornova'da yaşanmasında bu bölgelerde zemin etüdünün yapılmamış olmasının, planlama ve yapı tasarımı süreçlerinde zemin şartlarının dikkate alınmamasının etkisinin görüldüğünü aktaran Yenigün, yaşadıkları can kayıplarının asıl nedeninin deprem değil ihmal ve kusurlu yapılar olduğunu kaydetti. Yenigün, Türkiye'de şaşırtıcı olmakla birlikte yaklaşık 450 bin müteahhidin olduğunu kaydederek, her müteahhidin her projeye uygun olmadığını ve bu çerçevede sektörde yeterlilik sisteminin etkin biçimde uygulanması gerektiğini söyledi.

Depreme dayanıklı yapılar için doğru malzemenin ehil biçimde kullanılmasının ve yapı denetimlerinin de önemli olduğunu vurgulayan Yenigün, beton dökerken, demiri kullanırken, temel atarken özen gösterilmesi gerektiğini aktardı. Aksi halde bunların o binanın ömründen götüreceğini dile getiren Yenigün, ihmallere işaret ederek nasıl güvenilebileceğine dikkat çekti. Güvenin çok geniş kapsamı içerdiğini ülkemizde her geçen gün azaldığını dile getiren Yenigün, sektörde yeterliliklere göre sınıflandırmanın son derece önemli olduğunu, bu adımlarda liyakat sahibi STK'lar ve kamunun iş birliğinin sağlanması gerektiğini kaydetti.