Yapımına hızla devam edilen Optimist Residence projesinde gelinen noktayı, projeyi öne çıkaran özellikleri ve daha birçok konuyu Genel Koordinatör Mehmet Cihat Sarı ile konuştuk. 

Optimist Residence projesinin detayları hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?

Kadıköy Fikirtepe’de hayata geçen Optimist Residence’da 554 adet rezidans, 56 adet ticari alan olmak üzere toplam 610 bağımsız bölüm bulunuyor. Birinci katlar 1+0, diğer katlarda ise 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 şeklinde konumlanıyor. Ticari alanlar 50 metrekareden başlıyor, 350 metrekareye kadar çıkıyor. 1+1’lerin bir otoparkı, diğer dairelerinse ikişer otoparkı var. Ayrıca her dairenin kendine ait birer deposu bulunmakta.

Proje şu an hangi aşamada?

Projemizin yüzde 55’i tamamlandı. Dış cephe çalışmalarına başlıyoruz. 2020 Nisan ayı gibi teslimlere başlanacak, 2020 Haziran’da ise yaşam başlayacak. AVM’yi ise bu senenin sonundan itibaren teslim etmeyi planlıyoruz. Lokasyonumuz oldukça değerli, metro ve metrobüse 100 adım diyebiliriz. Deniz yoluna çok yakınız, Kadıköy rıhtıma minibüsle 2 dakikada varabilirsiniz. 2,5-3 dakikada Avrasya tünelindesiniz. 5 dakikada Boğaz Köprüsü’ndesiniz. Zaten E5 ve çevreyoluna otoparktan çıktığınız gibi giriş yapıyorsunuz.

Sosyal donatıları nelerdir projenin?

Yapının çatısında açık-kapalı havuz var. Hamam, fitness ve spa gibi insanların keyifli vakit geçirebilecekleri alanlar da projede mevcut. Ayrıca cep sineması ve oyun alanları gibi etkinlik alanlarımız da proje içerisinde yer alıyor.

Projenin yapımında kullanılan yapı malzeme seçiminde kriterleriniz neler?

Önceliğimiz kalite, özellikle de yapı güvenliği ve sağlığını birebir etkileyen unsur olan malzemelerde. Bazı malzemeleri ucuz seçmeniz mümkün ama mesela yalıtım malzemelerinde kriterimiz kalite oldu. Üç tane büyük terasımız ve yaklaşık bin metrekareye yakın havuz kullanım alanımız var. Bu alanlarda herhangi bir su akıntısının olmaması için su yalıtımının doğru yapılması gerek. Diğer önem verdiğimiz unsur enerjiyi verimli kılacak unsurlar. Bu nedenle projede ısı yalıtımına da önem verdik. Kuzey cephesinin dış cephe kalınlıkları 10 milim, güney cephesininse 5 milim. Çünkü güney cephelerdeki rezidanslar daha fazla güneş aldığı için ince olabilir ama kuzey cepheler kalın olmalı ki içeriye soğuk hava girmesin. 

Binaların depreme dayanımı da oldukça kritik bir konu. Optimist’te bu konuda ne tür donanımlar uygulandı? 

Radyal temel yaptık. Endüstriyel kalıp kullandık. Toplamda 8 bin ton demir kullandık, buna orantılı olarak C40 beton kullanıyoruz. Karma bir dış cephemiz var, fibrocement kullandığımız, bazalt taş kullandığımız yerler var. Ve cumbalarda kullandığımız panjurlarımız var, bunlar da çeşitli doğa dostu farklı tip malzemelerden oluşuyor. 

Peyzaj sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Peyzaj sektörü çok gelişti. Mesela bizim dış cephemizde kullanacağımız yeşil duvarlarda 1 metrekareye kullanılan 30-40 metrekareye kullanılan motor aynıydı. Şimdi 1 metrekareye de 150 metrekareye kullanılan motor aynı odu. Biz projeyi tamamlayana kadar 250 metrekareye kadar çıkacaktır. Güneşe, rüzgara dayanıklı bitkiler var. İçeride kullanmaya uygun dondurulmuş bitkiler var. 

Havuz sektörünün güncel durumuna bakışınız nasıl peki?

Özellikle Antalya gibi denize yakın birçok otelde havuzlara deniz suyu pompalanmaya başlandı. Klor kullanımına son verildi çoğu yerde. Biz de projedeki havuzda klor kullanmak istemiyoruz, hijyen için en sağlıklı çözümü bulmaya çalışacağız.