Geleceğin şantiyelerine bugünden yön vermeyi hedefleyen Doka, Bauma 2025 fuarında tanıttığı yeni nesil kalıp ve iskele sistemleriyle inşaat sektöründe dijitalleşme ve sürdürülebilirliğe dair önemli bir vizyon ortaya koydu. Doka Türkiye Genel Müdürü Can Ali Güven, şantiyelerde verimliliği artıran teknolojik ürünleri ve firmanın net sıfır karbon hedefine yönelik attığı adımları değerlendirdi.
FOTO: Doka Türkiye Genel Müdürü Can Ali Güven
Yeni Ürünlerle Verimlilik, Güvenlik ve Tasarruf Bir Arada
Güven, “DokaFit” serisiyle ekonomik kalıp çözümlerini sektöre sunduklarını ifade ederek, bu ürünlerin uygun maliyetli ve yüksek kaliteli malzeme ihtiyaçlarına yanıt verdiğini söyledi. Hafif ve ağır panel kalıp ürünleri ile döşeme dikmelerinden oluşan serinin, yüksek tekrar gerektiren işlerde maliyet avantajı sunduğunu kaydetti.
Tanıtılan sistemler arasında yer alan yarı otomatik robot “DokaXbot Lift”in, döşeme kalıbı panellerini 5,7 metre yüksekliğe kadar hassas bir şekilde konumlandırabildiğini aktaran Güven, sistemin otomatik yükseklik ayarı ve sensör tabanlı çalışma prensibiyle iş güvenliği ve hız açısından avantaj sağladığını dile getirdi.
Yeni tanıtılan XT20 ahşap kiriş ürününe de değinen Güven, bu sistemin artırılmış taşıma kapasitesiyle fazla tali taşıyıcı ihtiyacını ortadan kaldırdığını ve böylece hem iş gücünü azalttığını hem de maliyetleri düşürdüğünü vurguladı.
Güvenlik konusuna da dikkat çeken Güven, “Safeflex” adını verdikleri kayar güvenlik sisteminin, tüm çalışma alanını kapsayan bir güvenlik sağladığını, bu sayede kişisel koruyucu ekipman kullanımını minimuma indirerek şantiye güvenliğinde yeni bir standart sunduklarını ifade etti.
Fuarda tanıtılan diğer sistemlerden “FormDrive”, LeanForm ve akıllı ısıtmalı kalıp sistemlerinin ise şantiyelerde otomasyon ve verimliliği artırmayı amaçladığını belirten Güven, zorlu projelerde çözüm ortağı olmaya devam edeceklerini söyledi.
FOTO: DokaFit Handset
2040’a Kadar Net Sıfır Karbon Hedefi
Doka’nın sürdürülebilirlik vizyonuna da değinen Güven, firmanın 2040 yılına kadar net sıfır karbon hedefi doğrultusunda çalışmalar yürüttüğünü aktardı. Bu kapsamda Bilim Temelli Hedefler Girişimi (SBTi) ile uyumlu taahhütlerde bulunduklarını ve 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını yüzde 42 oranında azaltmayı hedeflediklerini belirtti.
Bu hedef doğrultusunda geliştirilen Xlife top levha ürününün gövdesinin %100 geri dönüştürülmüş plastikten oluştuğunu ve bu özelliğiyle daha düşük karbon ayak izine sahip olduğunu söyleyen Güven, ürünün uzun ömrü, dayanıklılığı ve kolay temizlenebilir yapısıyla saha verimliliğini artırdığını da ifade etti. Ayrıca levhanın kullanım ömrü sonunda geri alınarak yeniden üretime kazandırıldığını vurguladı.
Monolitik Kalıp Teknolojisi ile Genişleyen Portföy
Doka’nın MFE firmasını satın alarak ürün gamına dahil ettiği monolitik alüminyum kalıp sistemlerine de değinen Güven, bu sistemlerin perde ve döşeme betonlarının birlikte döküldüğü projelerde zaman ve maliyet avantajı sağladığını söyledi. Farklı geometrilere uyumlu yapı sunan bu sistemlerin, projelere esneklik kazandırdığını belirtti.
Dijitalleşme Desteği: Doka 360
Güven, dijital çözümler kapsamında geliştirilen “Doka 360” platformunun da şantiyelerde verimliliği artıran bir yönetim aracı olduğunu aktardı. Bu platformun sipariş, stok ve ilerleme süreçlerini tek bir noktadan yönetmeye imkân tanıdığını söyleyen Güven, sistemin kullanıcıların planlama aşamasında da otomatik çözümler sunabildiğini dile getirdi. Teslimat takibinden sahadaki malzeme kontrolüne kadar tüm süreçlerin bu dijital yapı üzerinden yürütülebildiğini kaydetti.
“We Make It Work” Temasıyla 100’ü Aşkın Gösteri
Bauma 2025’te “We Make It Work” temasıyla 100’den fazla canlı gösterim gerçekleştirdiklerini ifade eden Güven, ziyaretçilerin bu etkileşimli sunumlara yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Yerinde kurulumlar ve prototip ürünlerle yapılan tanıtımlar sayesinde ziyaretçilerin ürünleri doğrudan deneyimleme fırsatı bulduğunu belirtti.
Türkiye Pazarında Geniş Kapsamlı Uygulamalar
Son olarak Türkiye pazarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Güven, XT20 ahşap kiriş, DokaFit serisi ve Doka 360 gibi sistemlerin kısa vadede yaygın şekilde kullanılmasını beklediklerini aktardı. Bu sistemlerin, yerli projelerde zaman ve kaynak yönetimine katkı sunarak, inşaat sektöründe verimliliği artıracağını sözlerine ekledi.