Albayrak Beton; inşaat sektörüne katkı sağlamaya devam ediyor. İnşaat alanında yatırımları hızlandırdıklarını ve nitelikli konutlar üretmek için çalıştıklarını açıklayan Albayrak Beton Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Albayrak sorularımızı yanıtladı.

 

Öncelikle Albayrak Beton’u tanıyabilir miyiz? Kuruluş hikâyeniz nasıl başladı?

Şirketin temelleri, 1984 yılında Albayrak Ticaret adıyla inşaat malzemeleri satışı ve lojistik hizmetiyle atıldı. Şeref, Osman ve Erdal Albayrak kardeşler; 1999 Gölcük ve Düzce depremleri Türkiye'deki konut ve inşaat malzemeleri üretimi alanında köklü değişiklikleri zorunlu kılınca sektörde hazır beton üretiminin önem kazanacağını öngördü ve 2003 yılında hazır beton sektöründe yatırım yaparak Albayrak Hazır Beton’u kurdu. Kısa zamanda bölgesel pazarda ciddi bir yer edinen Albayrak Hazır Beton; üretim ve hizmet kalitesiyle tercih edilen bir beton markası haline geldi ve inşaat sektörünün önde gelen firmalarına hizmet vermeye başladı. Şirketimiz, 2008 yılı itibariyle Albayrak Yapı markasıyla gayrimenkul üretimini de iş kolları arasına aldı. 2023 itibari ile inşaat proje yapımı faaliyetlerine de ana faaliyet konusu olan hazır beton gibi ağırlık verilmesine karar verildi.

Faaliyet alanlarınızdan bahsedebilir misiniz?

Lokomotif işimiz hazır beton sektörü. İnşaat alanındaki faaliyetlerimizde de büyüme kararı aldık ve yatırımlarımızı hızlandırdık. Ayrıca faaliyet alanlarımız arasında madencilik ve enerji sektörü de bulunuyor. Ancak şu anda bu alanda bir çalışmamız bulunmuyor.

İnşaat projelerinizden de bahsedebilir misiniz?

2008 yılından bu yana yani inşaat sektörüne adım attığımızdan bugüne kadar altı projede toplam 411 bağımsız bölüm ürettik. Tamamladığımız projelerin isimlerini ‘Puli Home Ataşehir’, ‘Albayrak Forlife’, ‘Aletha Moonpark Taşdelen’, ‘Yüksel Albayrak Apartmanı’, ‘Ekşioğlu Apartmanı’ ve ‘Esenşehir Apartmanı’ olarak sıralayabiliriz.

Ekran Görüntüsü 2024 08 02 201834-1Ekran Görüntüsü 2024 08 02 201939

Şu anda devam eden projeler hangileri?

Halihazırda ‘geleceği güvenle inşa eder’ sloganıyla ve 40 yıllık Albayrak tecrübesiyle nitelikli konutlar üretmek üzere çalışıyoruz. Devam eden projelerimizden biri; Şile’de konumlanan 56 daireden oluşan ‘Teraphill 15 Projesi’, inşaatına Haziran 2023’de başladık. Bir diğer projemiz; Çekmeköy’de konumlanan 118 daireden oluşan ‘Moonpark Koru Projesi’, onun inşaatına da Ocak 2024’te başladık. Bu projelerimizin inşası devam ediyor.

Yeni başlayacak projelerin isimleri nedir?

Çekmeköy Nişantepe’de konumlanan 80 daireden oluşan ‘Teraphill Loft Projesi’ ve Şile Çavuş mahallesinde 43 A+ villadan oluşan ‘Villa Rise Projesi’ var. Bu projelerin inşasına 2024 Eylül ayında başlamayı planlıyoruz.

Kentsel dönüşüm projeleriniz var mı, varsa hangileri?

Kentsel dönüşümü önemsiyoruz. İlk kentsel dönüşüm projemiz ‘Aletha Moonpark’ oldu. Ardından ikinci kentsel dönüşüm projemiz ‘Moonpark Koru’ geldi. Moonpark Koru, 15 bağımsız bölümünden dönüştürülen ve bittiğinde 17 katlı iki bloktan oluşacak. Dairelerin büyüklüğü 68 metrekare ila 110 metrekare arasında değişiyor. Ayrıca Üsküdar İcadiye de mevcutta 79 bağımsız bölümün yıkılarak yenilenmesi için görüşmelerimizi başlattık. Tamamlandığında 122 bağımsız bölümü hayata geçirmiş olacağız. Bundan sonra da güvenli yapılar inşa etmeye devam edeceğiz.

Teraphill15 2

Sürdürülebilirlik politikası Albayrak Beton’da nasıl ilerliyor?

Albayrak Beton olarak 40 yılı aşkın deneyimimizle kaliteli ve başarılı projelere imza atmayı kendimize misyon edindik. Aynı zamanda çevreye olan duyarlılığımızın yanı sıra topluma olan sorumluluğumuzun da bilinciyle, geleceğe yönelik sürdürülebilir koşullar sağlamaya her zaman özen gösterdik. Ana çalışma alanımız olan beton faaliyeti konularında, içerisinde bulunduğumuz sektörlerin devamlılığını ve başarısını, yenilikçi çevre dostu teknolojilerle yaptığımız yatırımlarla vasıtasıyla kapsamlı bir sürdürülebilirlik anlayışı geliştirdik. Bu anlayışı ileriye taşıyabileceğimizin farkındalığıyla çalışıyor ve üretiyoruz. Sürdürülebilirlik, bizim için sadece bir kavram değil aynı zamanda tüm süreçlerimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu bağlamda sürdürülebilirlik politikası ile yürüttüğümüz çalışmalarımızı özetlemek yerinde olacaktır.

-Tesislerimizdeki güneş enerjisi yatırımlarımızla, tüm faaliyetlerimizde gerekli olacak enerjiyi şebekeden çekmek yerine kendimiz üretiyoruz.

-Sürdürülebilirlik performansımızı sürekli izleyip takip edecek bir sistem kuruyor ve düzenli raporlamalarla paydaşlarımıza sunuyoruz. Ayrıca ürünlerin insan ve çevre sağlığına uygunluğunun değerlendirilmesi varsa uygun olmayan ürünleri bertarafa gönderiyoruz.

-Tesislerimizde atık, su, malzeme ve enerji yönetimi uygulamalarımızla şehirler ve burada yaşayan toplumlar için çevresel etkimizi kontrol altında tutuyoruz.

-Bütün işletmelerimizde doğal kaynakları ve hammaddeleri verimli şekilde kullanmak, iklim değişikliğiyle bağlantılı emisyonları yönetmek, yenilenebilir enerji kaynakları kapsamındaki çalışmalarımızı artırmak, atık oluşumunu azaltmak ve kaynağında önlemek, su kaynaklarını kontrollü bir şekilde yönetmek ve doğal çevrenin etkin bir koruyucusu olma sorumluluğunu ilgili mevzuatlara uyum sağlayarak oluşturmaya çalışıyoruz.

-Atık yönetimi konusunda; atıkların üretiminden toplanmasına, işlenmesine, depolanmasına ve bertaraf edilmesine kadar her aşamada çevresel etkileri minimize etmeye özel hassasiyet gösteriyoruz. Bu alanda lisanslı firmalarla geri dönüşümde önemli ve sürdürülebilir uygulamaları benimsiyoruz.

Ön Üretimli Çerçeve (Çapraz) Elemanları: "Burkulması Önlenmiş Çaprazlar" Ön Üretimli Çerçeve (Çapraz) Elemanları: "Burkulması Önlenmiş Çaprazlar"

-Üretim ve ofislerden kaynaklı atıkların kaynağında ayrıştırılmasını ve sıfır atık ilkesiyle oluşan atıkların tamamını geri dönüşüm zincirine dahil etmeye odaklanıyoruz. 2023 yılında, geri dönüşümü mümkün olan yaklaşık 47 bin kilogram atığımızı geri dönüşüm tesislerine göndererek geri dönüştürülmesini sağladık. Bu sayede, atıkların çevreye olan olumsuz etkilerini en aza indirgemeyi ve sürdürülebilir bir çevre yaratmayı hedefliyoruz.

-Beton üretiminde kullanmış olduğumuz ikincil malzemelerin (öğütülmüş yüksek fırın cürufu, sepere edilmiş uçucu kül…) kullanımını artırarak, beton içeriğindeki çimento kullanımının azaltılmasını hedefliyoruz. Böylece, ikincil malzeme olarak değerlendirilen atık malzemelerin üretime kazandırılmasını, doğadaki atık miktarının azaltılmasını ve doğal kaynak tasarrufu sağlanmasını hedefliyoruz.

-Hazır beton tedarikçisi olarak, suyun verimli kullanımını sağlayabilmek ve faaliyetlerimiz kapsamında açığa çıkan atık suyun çevresel etkilerini önleyebilmek adına çeşitli çalışmalar yürütüyoruz.

Bu doğrultuda, tesisimizde üretim faaliyetleri sonucu oluşan endüstriyel atıksuların yüzde 90’lık kısmını atıksu arıtma tesisinde arıtım işlemine tabi tutarak tekrar üretim faaliyetlerimizde kullanıyoruz.

-Su tasarruf verimini artırmak için projeler geliştiriyoruz. İdari bina, yemekhane ve lavabo gibi sosyal alanlarda su tüketimini azaltmak için çalışanlarımıza bilgilendirmeler yapıyor, yeni projeler ışığında tasarruf sağlayan ekipmanların teminini sağlıyoruz.

Teraphill15

2024 yılı ve sonrasına dair yatırım hedefleriniz nelerdir?

İnşaat projelerine devam edeceğiz. Ayrıca Ar-Ge konusuna özel önem veriyoruz. Hazır betonda da Türkiye’de ilk olacak yatırımlar için çalışıyoruz. Beton santrali kapasitemizin yüzde 60’ını kullanıyoruz. Türkiye ve dünyadaki fonların desteği ile Ar-Ge merkezi kuracağız. Mevcut beton sınıf geliştirme ve özel ürünlerin üretilmesini destekleyeceğiz, bu konuda öncülük edeceğiz. Çevreci ve sanatsal ürünlerle ilgili bir açık var ve biz bu ürünlerin üretimine talibiz. Türkiye’nin farklı bölgelerinde varlık göstermeyi hedefliyoruz. Ayrıca öncelikle İstanbul’un Avrupa Yakası ile ülkenin farklı yerlerinde yatırım yapmayı planlıyoruz. Son olarak MESAM’ın bina ihalesini kazandık. Şişli’de 3 bin metrekare inşaat alanı olan dokuz katlı bir bina inşa edeceğiz. Bu binayı bir yıl içinde teslim etmeyi planlıyoruz.

Eklemek istedikleriniz…

Albayrak Beton olarak hazır beton sektöründe üretim ve hizmet kalitesiyle öncelikli olarak tercih edilen ve güvenilen markamızı, 40 yıllık Albayrak tecrübesiyle ‘Albayrak Yapı’ markasıyla inşaat sektörüne de taşıyoruz. Nitelikli ve konforlu dört yeni projemizi konut alıcısıyla buluşturmaya hazırlanıyoruz. Albayrak Beton, bundan sonra da güvenle inşa etmeye devam edecek.

Tüm bu başarılarımızı, İsviçre merkezli Beton Sürdürebilirlik Konseyi’nin (The Concrete Sustainability Council) CSC sertifikasıyla en üst seviyede belgelendirdik.

Çimento ve agrega gibi beton bileşenleri için bütün dünyada kabul gören bir ürün belgelendirme sistemi olan CSC, üreticileri yönetim, çevre, ekonomi, sosyallik başlıkları altında sürdürülebilirlik yönünden inceliyor. Böylece, üreticilerin sürdürülebilirlik açısından yüksek standartlara ulaşması sağlanıyor. Bu belgeyi almaya hak kazanan üreticiler, özellikle son yıllarda sürekli artarak önem kazanan yeşil bina derecelendirme sistemlerinde de büyük avantaj elde ediyor. Bu kategoriye dahil olmak bizim için hem büyük mutluluk ve gurur hem de motivasyon unsuru oldu.

 RÖPORTAJA, https://dergi.stendustri.com.tr/ link üzerinden "ST İNŞAAT YAPI&MALZEME" dergisinin "AĞUSTOS" sayısında ulaşabilirsiniz.

Editör: Merve Kaya