Endüstri tesisleri ve lojistik depoları başta olmak üzere AVM, otel, hastane, okul, iş merkezi, rezidans gibi büyük hacimli binalarda ve elbette bireysel kullanıcılar için evlerde iklimlendirme sistemlerinin kullanımı büyük bir ihtiyaç. Ancak bu ihtiyaç ile birlikte küresel ısınma ve iklim değişikliklerinde son yıllarda yaşanan artış, CO2 emisyonlarını azaltma ve enerji verimliliği ile birlikte yenilenebilir enerji kullanımını artırma konusunda şirketleri daha çok ortak çaba gösterme zorunluluğuna itiyor. Dolayısıyla iklimlendirme sistemi üreticileri de makina yatırım kararlarını alırken daima en son teknoloji, çevreci ve enerji verimli ürünlere odaklanıyor. Doğru zamanda, doğru şartlarda yatırım yapmayı öncelikleri arasına alıyor.

Mayıs ST Makina dergimizin kapak konusu olan İklimlendirme Sanayi kapsamında konuk ettiğimiz Form Endüstri şirketi de çok hızlı büyüyen ve teknolojik gelişim gösteren imalat hatlarını, hem hız hem de kalite açısından üretime katkı sağlayacak makina parkurlarıyla geliştiriyor. Form Endüstri Tesisleri Sanayi A.Ş Genel Müdürü Güray Korun, son 2 sene içinde makina parkuruna; klima imalatında kullandıkları yüksek kapasiteli gaz vakum ve dolum makinalarını, indüksiyon kaynak makinalarını, CNC boru kıvırma makinalarını ve yüksek teknoloji sac işleme merkezlerini kattıklarını açıkladı. Korun, “Çıkan işi hızlandırmak, işçilik maliyetlerini düşürmek ve kalite seviyesini artırmak yönünde tercih ettiğimiz sistemler, bizi CNC kontrollü otomasyonu yoğun makinalara yöneltti. Makinaya, imalat girdilerinin en başta bir kere tanımlanması ve her imalat tekrarında sadece tek girişin tanımlanmasıyla birçok operasyonun ard arda otomatik olarak yapılması hem süreçlerde hızlanmayı hem de her seferinde aynı işin, sıfır hatayla çıkmasını sağlıyor. Böylelikle, verimlilik artıyor” diyor. Detayları kapak bölümümüzden inceleyebilirsiniz.

***

Gelelim makina sektörünün gündemine.. Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, tüm dünyada ve ülkemizde yaşanan Covid-19 salgını nedeniyle ihracat rakamlarına hızla yansıyacak kaybı yılın ikinci yarısında telafi edebilmek için, kamu planlarında odak ve pilot sektör olarak seçilen makina sanayiinin mutlaka mücbir sebep kapsamına alınması gerektiğinin altını çizdi.

TİAD Başkanı Fatih Varlık ise Türkiye’nin hızla salgın sonrasına hazırlanması gerektiğini dile getirerek, salgın sonrası daha güçlü ve hızlı bir geri dönüş ve toparlanma için uzaktan eğitimle personelin niteliğinin artırılabileceğini, daha rekabetçi üretim için ise otomasyon sistemlerine yatırım yapılabileceğini kaydetti. Evde kalmanın hayati önem taşıdığı bugünlerde yine dolu dolu bir içerikle karşınızdayız. Sağlıcakla kalın….