Evlad-ı Fatihan Ekonomi Derneği (EFED), sürekli hareket ederek düşük maliyetlerde enerji üretecek ve çevre kirliliğini ortadan kaldırmayı amaçlayan Bilyeli Elektrik Santrali (BES) projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor.  

Türkiye’nin cari açığında önemli bir yer tutan enerji alanında kolları sıvayarak yerli ve milli bir proje geliştirdiklerini ifade eden EFED Başkan Yardımcısı ve Ar-Ge Sorumlusu Hasip Gönülkırmaz, “EFED olarak, Başkanımız Tacettin Salihoğlu öncülüğünde bu sorunu çözecek bir girişimde bulunalım istedik. Projemizle KOSGEB’e başvurduk, ancak çeşitli nedenlerden ötürü KOSGEB tarafında reddedildik. İtiraz dilekçemiz de sonuç vermeyince Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile iletişime geçtik ve halihazırda bir yetkili projemizle ilgileniyor.” şeklinde konuştu.

İMALAT SANAYİNDE MALİYETLERİ %40 AZALTACAK

Aynı zamanda Bağcılar Belediyesi'nin İstanbul Kalkınma Ajansı ile yürüttüğü Bilim Merkezi projesinin koordinatörlük görevini de yürüten Gönülkırmaz, Türkiye’yi enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtarmayı amaçlayan sistemi kullanan imalat sanayinde maliyetlerin minimum yüzde 40 azalacağının altını çizdi.

Gönülkırmaz, sistemin sağlayacağı diğer avantajları ise, şu şekilde sıraladı:

“Çok düşük maliyetlerle elektrik üretimi sağlanacak. Kablo maliyetleri yüzde 90 azalacak. Elektrik direklerinin ortadan kaldırılmasıyla maliyet sıfırlanacak. Sistem sayesinde şehirlerarası yüksek gerilim hatlarına gerek olmayacağından onların oluşturduğu riskten de söz edilmeyecek. Ek olarak, konutlarda doğalgaz kullanımına da son vereceğiz. Devletimizin doğalgaz için ödediği paralar ülkemizde kalacak. Böylece ülke olarak bu sayede daha çok fabrika, üniversite ve hastane yatırımı yapabileceğiz.” 

BES NASIL ÇALIŞIYOR?

BES; bilyeler, onları taşıyan konveyör, 2 ad, 24 voltluk akü, 7 adet mil, bunlara bağlı redüktör ve alternatörden oluşuyor.

Sisteme ilk hareket manuel olarak verildikten sonra sistem miller sayesinde dönmeye başlıyor, bilyelerin ağırlığıyla kendi kendine dönmeye devam ediyor ve alternatör dönmeye başlayınca 7,5 kW'lık enerji üretimi gerçekleştiriliyor.

Gönülkırmaz, sözlerini şöyle tamamladı: “Sistemdeki akülerden redüktörlü motora 48 volt enerji vereceğiz. Böylelikle devinimin sürekli olmasını sağlayacağız ve sistem biz kapatmadığımız sürece sürekli hareket ederek enerji üretmeye devam edecek. Santrali kurduğumuz alanda (iş yeri, konut, fabrika vb.) enerji elde edebileceğiz. Böylelikle; büyük yatırımlarla kurulan enerji nakil hatları, (kablo, direk vb.) ortadan kalkmış olacak. Ayrıca; bunlardan kaynaklanan çevre kirliliğini de önlemeyi amaçlıyoruz.”