Sanayide Enerji Verimliliği programının sunucusu Altuğ Karataş, Elif Yardımcı İşletmeler Müdürü Ayhan Yüksel’i programında ağırladı. Kendi enerjisini trijenerasyon sisteminden üreten Elif Plastik, ayrıca enerji verimliliği alanında da örnek projeler geliştiriyor. Hayata geçirdikleri enerji projelerin detaylarını ve sağladığı avantajlarını anlatan Yüksel, “Bulunduğumuz Esenyurt Bölgesi’nde çok fazla elektrik kesintisi yaşanıyor. Elif üretim tesisi inşaat aşamasındayken bu bölgede hiçbir yapı yoktu. Şimdi ise birçok konut sahası ve inşaat bulunuyor. Bu sebeple enerji alt yapımız sağlam değil ve dalgalanmalar yaşanıyor. Biz bu sorunu çözebilmek için toplam 8.3 MW kurulu güce sahip iki farklı tesis kurduk. Tesisimizin bir tanesini üretimimizin lokomotifi olan bölüme hitap edecek şekilde tasarladık. Herhangi bir dalgalanma yaşandığında otomatik olarak motorun üzerindeki yükü atıyoruz ve sistemi beslemeye devam ediyoruz. Özellikle altyapısı kötü olan yerlerde trijenerasyon sisteminin faydası oluyor” sözleriyle trijenerasyon sistemlerinin avantajına dikkat çekti.   

Trijenerasyon sisteminden genel olarak bahsedebilir misiniz? Yüksek verimle çalıştırmak için nasıl bir yol izlemek gerekiyor? 

Trijenerasyon ya da kojenerasyon kurmak isteyen herkesin önce tüketimlerini incelemesi gerekiyor. Ne kadar elektrik tüketildiği ve karşılığında ne kadar atık ısı alınabileceği değerlendirmeli. Piyasada bu konuyla ilgili sanayi kuruluşlarına hizmet veren 3 – 4 firma var ancak fabrikaların öncelikle kendi tüketimlerini iyi bilmeleri ve iyi analiz etmeleri gerekiyor. Ne kadar atık ısıyı alabileceğinizi gördükten sonra sahada bulunan chillerin, buhar kazanının, kızgın yağ kazanının ve sıcak su kazanının kapasitelerine bakarak değerlendirme yapabilirsiniz.  Bizim gibi 7/24 çalışan fabrikalar için trijenerasyon sistemleri büyük avantajlar barındırıyor. Çünkü bugün elektriğin fiyatının serbest tüketici olarak 550 TL civarında olduğu görülüyor. Şayet trijenerasyon ile üretim yaparsanız yüzde 35’lere varan tasarruf sağlıyorsunuz. Tabii atık ısıyı da kullanmanız gerekiyor. 

Şebekeden elektrik aldığımız zaman fabrikaya gelene kadar kayba uğruyor. Ayrıca olası kesintiler için fabrikalar jeneratör kullanıyor. Peki, kojenerasyon ve trijenerasyon sistemlerinin kaliteli enerjiye kullanmanıza faydası oluyor mu? 

Bulunduğunuz bölge bu noktada önem arz ediyor. Bizim bulunduğumuz Esenyurt Bölgesi’nde çok fazla elektrik kesintisi yaşanıyor. Elif üretim tesisi inşaat aşamasındayken bu bölgede hiçbir yapı yoktu. Şimdi ise birçok konut sahası ve inşaat alanı bulunuyor. Bu sebeple enerji alt yapımız sağlam değil ve dalgalanmalar yaşanıyor. Biz bu sorunu çözebilmek için toplam 8.3 MW kurulu güce sahip iki farklı tesis kurduk. Tesisimizin bir tanesini üretimimizin lokomotifi olan bölüme hitap edecek şekilde tasarladık. Herhangi bir dalgalanma yaşandığında otomatik olarak motorun üzerindeki yükü atıyoruz ve sistemi beslemeye devam ediyoruz. Özellikle altyapısı yeterli olmayan yerlerde trijenerasyon sisteminin faydasını görüyorsunuz.

Atık ısıyla ilgili nasıl sistemler kullanıyorsunuz? 

430 derece atık ısı baca gazı çıkıyor. Buhar kazanında 8 barlık buhar üretiyoruz. Buhar kazanından çıkan soğumuş baca gazı atık ısı eşanjörüne giriyor. O da besleme suyunu 100 dereceden 140 dereceye kadar çıkarıyor ve tekrar buhar kazanını bu şekilde besliyoruz.  8 bar buhar alıyoruz, 160 derecelik baca gazı çıkışımız bulunuyor. Daha fazla ne kadarını kullanabileceğimize odaklanıyoruz ancak 70 derecenin altına düştüğümüzde paslanmaz eşanjörler, asitlik gibi konular ortaya çıkıyor. 160 derece olarak attığımız baca gazını başka bir yerde kullanmaya çalışıyoruz.