Eğitim Merkezi bünyesinde bulunan; Buhar Kazanı ve Buhar Tesisatları, Endüstriyel Fırın, Basınçlı Hava, Pompa Sistemleri, Havalandırma Sistemleri, Soğutma Sistemleri, Aydınlatma ve Kompanzasyon Sistemleri, Isıtma Tesisatları, üzerinde teorik ve uygulamalı eğitimler yürütülmekte, katılımcılar ile birlikte Isı Geri Kazanımlı Bina Havalandırma Tesisatları, Bina Konfor Şartlandırma Sistemleri, Isı Pompası, Güneş Enerjisi gibi sistemlerin incelemesi yapılabilmektedir. Uygulamalı Eğitim Merkezinde tüm eğitim üniteleri verimsiz şartlarda çalıştırıldıktan sonra, enerji verimliliği iyileştirme uygulamaları devreye alınarak kazançlar SCADA sistemi sayesinde bilgisayar kontrolü ile izlenebilmektedir.

Katılımcılar, verimsiz şartlarda ve verimli şartlarda çalıştırılan eğitim ünitelerin üzerinde, gerek sabit ölçüm cihazları gerekse Kocaeli Şubemiz bünyesinde bulunan taşınabilir ölçüm cihazları ile ölçüm yapmaktadır. Teorik bölümleri 30 kişilik modern eğitim sınıflarımızda tamamlayan katılımcılar, her iki koşulda alınan ölçüm değerleri ile teorik derslerde öğrenilen hesap metodolojilerini kullanarak verim artışı ve tasarruf potansiyelleri hesap etmektedirler. 

Enerji Yöneticisi Eğitimleri

5627 sayılı "Enerji Verimliliği Kanunu" ve 27 Ekim 2011 tarihinde yayınlanan "Enerji Kaynaklarının Ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik" kapsamında; 1000 tep üzerinde enerji tüketen endüstriyel tesisler bir enerji yöneticisi istihdam etmek zorunda ve 500 tep üzerinde enerji tüketen veya 20000 m2 kullanım alanı üzerinde  alana sahip ticari binalar bir enerji yöneticisi ile çalışmak zorundadır. 27 Ekim 2011 tarihinde değişen yönetmelik değişikliği ile Sanayi ve Bina alanında ayrı ayrı eğitimler olarak yürütülen bu eğitimler, "Enerji Yöneticisi" eğitimi adı altında birleştirilmiştir. 
Tüm üniteler ile ilgili, katılımcılar teorik bilgileri aldıktan sonra, sistem verimliliği ile ilgili ölçümleri yaparak sistemler üzerindeki iyileştirmeleri hesaplamakta ve sonuçlarını yine uygulama ile tartışmaktadır. Eğitim sonunda yapılan sınavda başarılı olan katılımcılar Enerji Yöneticisi Belgelerini almıştır. Eğitim kadrolarımız Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünce onaylanmıştır. Teorik eğitimler için Kocaeli Üniversitesinden öğretim görevlileri ile konusunda uzman olduğu kanıtlanmış üyelerimizce verilmiş, uygulama üniteleri üzerindeki pratik eğitim ve hesaplamalar uzmanlık belgelerini almış Şube personellerimiz tarafından aktarılmıştır.

2018 yılında düzenlenen 10 adet enerji yöneticisi eğitimine 144 kişi, 4 adet etüd proje (bina+sanayi) eğitimine 47 kişi katılmıştır. 2018 yılı içerisinde düzenlenen toplamda 61 adet çeşitli bilgilendirme veya sertifikalandırma eğitimlerine toplam 657 kişi katılmıştır.

2019 yılında düzenlenen 10 adet enerji yöneticisi eğitimine 197 kişi, 4 adet etüd proje  (bina+sanayi) eğitimine 72 kişi katılmıştır. 2019 yılı içerisinde düzenlenen toplam 63 adet çeşitli bilgilendirme veya sertifikalandırma eğitimlerine toplam 1047 kişi katılmıştır.

Şube çalışma dönemi içerisinde toplam 1704 katılımcı uygulamalı eğitim merkezinde düzenlenen eğitimlere katılmıştır.

Etüt Proje Yöneticisi Eğitimleri

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu çerçevesinde; Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünden sonra Odamız, 2010 yılında "Etüt Proje Yöneticisi" eğitimi verebilen ilk yetkili kurum olmuştur. Enerji yöneticisi eğitimlerinin devamı niteliğinde bir eğitim olarak tanımlanabilecek 4 adet Etüt Proje eğitimi gerçekleştirilmiştir. Eğitimlerin ikisi Bina kategorisinde ikisi ise Sanayi kategorisinde tamamlanmıştır. Enerji verimliliği danışmalık şirketi kuracak veya çalışanı olacak kişilerin sahip olması gereken Etüt Proje sertifikası için eğitimlerimize 2014 yılında toplamda 53 mühendis, 2015 yılında toplamda 50 mühendis katılmıştır.  Enerji yöneticisi olarak eğitime katılan mühendisler eğitim merkezimizdeki, her bir uygulama ünitesi üzerinden portatif ölçüm cihazlarını kullanarak aldıkları, sıcaklık, basınç, debi, baca gazı, lüx vb. ölçüm değerlerini kullanarak, verilen senaryolar doğrultusunda verimlilik artırıcı önerilerini oluşturmuşlardır. İnteraktif olarak yürütülen eğitimde, çalışma gruplarına ayrılan katılımcılar, Basınçlı Hava ünitesi, Buhar Kazanı ünitesi, Endüstriyel Fırın ünitesi, Pompa Ünitesi, Fan ünitesi, Soğutma Ünitesi ve Aydınlatma ünitesinde, kendileri gerekli ölçümleri almış ve değerlendirmişlerdir.
Üniteleri, bir endüstriyel tesisin veya bir ticari binanın birimleri olarak kabul ederek, tüm hesaplama ve değerlendirmelerini kullanarak, 27.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren,  Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik kapsamında detayları tanımlanan, "Detaylı Etüt Raporları" ve "Verimlilik Artırıcı Proje Raporları" nı oluşturmuşlardır.  Sunumları yapılan raporlar tüm sınıfça ve eğitmenlerimizce değerlendirilmiştir. Bir endüstriyel tesiste veya binada gerçek veriler ile hazırladıkları Etüt ve VAP raporları değerlendirme komisyonunca başarılı bulunan katılımcılar Bakanlık tarafından açılan merkezi sınava girmeye hak kazanmıştır. 

Üniversitelerdeki Öğrenci Üye Eğitimleri

Eğitim merkezimizde; MMO Kocaeli Şube faaliyet alanımız içerisinde yer alan üniversitelerin öğrencilerine enerji verimliliği kanunu ve ilgili yönetmelikler, enerji verimliliği uygulamaları ve uygulama üniteleri üzerinden endüstriyel tesislerde enerji verimliliği konularında bilgilendirme eğitimleri düzenlenmiştir. 

UYGULAMALI BAKIM EĞİTİM MERKEZİ

2010 yılında Enerji çalışmaları için hayata geçirilen Uygulamalı Eğitim Merkezimizin ilkinde sürdürülen eğitimlerde, katılımcılar için teorik eğitimlerin uygulamalar ile desteklenmesi sonrasında istenilen hedeflere ulaşıldığı değerlendirilmiştir. Eğitimin amacına uygulamalar ile pekiştirilmesi ile ulaştığı görülmüştür. 13. Dönemde kurgusu yapılan ve eğitim içeriği olarak temelleri atılan ikinci uygulamalı eğitim merkezimizde de eğitimler çeşitlendirilmeye, üyelerimizin, öğrenci üyelerimizin, teknik personellerin bilgi birikiminin artırılmasına çalışılmıştır.

Ulusal Bakım Kongrelerinin sonuçlarından hareketle bakımda çalışan üyelerimiz için artık “Bakım Mühendisi” kavramının kullanılır olması bu alanda bir temel eğitim ve belgelendirme zorunluluğunu doğurmuştur. Daha önceki dönemlerde eğitim kapsamı ve müfredatı çalışmalarının değerlendirilerek gerekli ders notlarının düzenlenmesi görevini Şubemiz üstlenmiştir. Bu doğrultuda gerekli çalışmalar tamamlanmış ve 22 konu başlığında bakım alanında çalışacak meslektaşlarımız için müfredat netleştirilmiş, ders notları hazırlanmıştır.

Gerekli mevzuat düzenlemeleri sonrasında Bakım Mühendisi Yetki Belgesi eğitimleri Şubemi gibi gerekli uygulama altyapısını oluşturacak Şubelerimizce verilebilecektir.

Teknik Personel Eğitimleri

Eğitim merkezimizde bulunan uygulama üniteleri, Enerji yöneticisi eğitimlerinin yanında, Mühendis Yetkilendirme Kursları, Temel Mühendislik ve  ara teknik eleman eğitimleri için de kullanılmaktadır. 

UYGULAMALI EĞİTİM MERKEZİ EĞİTİMLERİ

MMO Kocaeli Şubesi Uygulamalı Eğitim Merkezinde 2018 ve 2019 yılında aşağıdaki konu başlıklarında eğitimler verilmiştir.
Eğitimin Adı: "Ultrasonik Denetleme Sistemi Eğitimi"

  • ATIK SU TRANSFERİ& ARITMA TESİSLERİ ATIK SU& TEMİZ SU UYGULAMALARI                                  
  • BAKIM PERSONELİ UYGULAMALI EĞİTİM ÜNİTELERİ TEKNİK BİLGİLENDİRME
  • BASINÇLI HAVA SİSTEMLERİNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ
  • BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ, AVRUPA ve TÜRKİYE UYGULAMALARI                                
  • BUHAR SİSTEMLERİNDE ENERJİ TASARRUFU VE ENERJİ GERİ KAZANIMI                                   
  • BUHAR SİSTEMLERİNDE TASARIM VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ 
  • BUHAR ve KONDENS TEKNİĞİ
  • BUHAR ve SİSTEMLERİ UYGULAMALI DERSİ
  • CİVATALI BAĞLANTILARDA SIKILIK (TORKLAMA)                
  • DOZAJ DEZENFEKSİYON SİSTEMLERİ                 
  • EMNİYET RELİEF VANA Eğiticinin Eğitimi
  • ENDÜSTRİDE BAKIM NEDİR?                                          
  • ENDÜSTRİDE FLANŞ HAZIRLAMA  ve SIKILIK (TORKLAMA) 
  • ENDÜSTRİYEL BORU KAYNAĞI (Kaynak Koruma Gazı - Endüstriyel Boru Tamirİ)
  • ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ ODAKLARI       
  • ENERJİ KİMLİK BELGESİ UZMANI EĞİTİMİ
  • ENERJİ VERİMLİLİĞİ (ENDÜSTRİDE VE BİNALARDA) ve YASAL MEVZUATLAR 
  • ENERJİ VERİMLİLİĞİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ
  • ENERJİ VERİMLİLİĞİ ve ELEKTRİKSEL SİSTEMLER TTMD
  • FLANŞ HAZIRLAMA  ve SIKILIK (TORKLAMA) EĞİTİCİNİN EĞİTİMİ
  • GÜNEŞ ENERJİSİ İLE TAZE HAVA ISITMA
  • ISI DEĞİŞTİRİCİLERİ (EŞANJÖR) TİPLERİ, BAKIM ve TESTLERİ
  • KESTİRİMCİ BAKIM- BAKIMDA DİJİTALİZASYON
  • KESTİRİMCİ ve KORUYUCU BAKIM
  • KOROZYON ve KATODİK KORUMA
  • POMPA - BASINÇLI HAVA -SOĞUTMA UYGULAMASI
  • POMPALAR (Teori-İşletme-Bakım)
  • POMPALAR UYGULAMASI 
  • REDÜKTÖRLER 
  • RULMANLAR
  • SUYUN ÖNEMİ VE YARDIMCI TESİSLERDE ŞARTLANDIRILMASI 
  • TEMEL PNÖMATİK EĞİTİMİ 
  • YARDIMCI ENERJİSİZ REGÜLATÖRLER & KONTROL VANALARI & POZİSYONER VE TAHRİK ÜNİTELERİ
YASAL MEVZUATLAR                                                         

2018 yılı içerisinde düzenlenen çeşitli bilgilendirme veya sertifikalandırma eğitimlerine toplam 363 kişi katılmıştır. 
2019 yılı içerisinde düzenlenen çeşitli bilgilendirme veya sertifikalandırma eğitimlerine 999 toplam kişi katılmıştır. 

BİLİRKİŞİLİK ÇALIŞMALARI

MMO Kocaeli Şubesi; 2016-2017 çalışma dönemi içerisinde Enerji Verimliliği Ölçüm ve Analiz çalışmaları ve İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği (RG.25 Nisan 2013) çerçevesinde aşağıdaki ölçüm ve analiz çalışmalarını gerçekleştirmektedir:
 
Bacagazı Ölçümü, Fan Debi Ölçümü, Yangın Pompası Performans Testi, Yangın Tesisatı Kontrolü, Basınç Ölçümü, Ultrasonik Sıvı Debi Ölçümü, Devir Ölçümü, Eksoz Ölçümü, Enerji Analizörü Ölçümü, Ultrasonik Basınçlı Gaz Debi Ölçümü, Sıcaklık Ölçümü, Termal Kamera Ölçümü, Enerji İçerikli Bilirkişilik Çalışmaları, İş Hijyeni kapsamında; Gürültü Maruziyet, Gürültü Ölçümü, Termal Konfor Ölçümü, Titreşim Doz Ölçümü, Ortam Toz Ölçümü, Aydınlık Şiddeti Ölçümü, Kişisel Toz Ölçümü, Anlık Gaz Ölçümü

Enerji Verimliliği Ölçümlerinde Kullanılan Cihazlar: 

1. Portatif Enerji Analizörü
2. Ultrasonik Sıvı Debimetresi
3. Ultrasonik Gaz Debimetresi
4. Hafıza Fonksiyonlu Dijital Manometre
5. Termal Kamera
6. Baca Gazı Analiz Cihazı
7. Hava Kalitesi Ölçer 
8. Infrared Termometre
9. Dijital Pitot Tüpü
10. Infrared ve Temaslı Takometre
11. Yüksek Yüzey Sıcaklığı Ölçüm Cihazı
12. Yüksek Daldırma Tip Sıcaklık Ölçüm Cihazı
13. Aydınlık Şiddeti Ölçüm Cihazı
14. İletkenlik Ölçüm Cihazı
15. İletkenlik ve Sertlik Ölçüm Cihazı
16. Pervaneli Anemometre
17. Sıcak Telli Anemometre
18. Kondestop Kontrol Cihazı