Türkiye’nin önemli sanayi kuruluşlarına gerçekleştirdiği projelerle fabrikaların yüksek verimlilik elde etmesini sağlayan SolarWall, 2012 yılından beri birçok ödüllü projeye imzasını attı. SolarWall Yönetim Kurulu Başkanı Birol Mançuhan ile hayata geçirdikleri projeleri ve uygulama örneklerini konuştuk. 

SolarWall olarak referans listenizde Ford, Tofaş, HKTM Mühendislik gibi önemli firmalar bulunuyor. Uygulama örneklerinizden bahsedebilir misiniz? 

Son dönemde uygulama gerçekleştirdiğimiz kurumların başında Koç Holding geliyor. Türk Havacılık Uzay Sanayi (TAİ), Ford, Arçelik, Pimsa, Friterm, H.K.T.M., Sag Hidrolik gibi birçok proje gerçekleştirdik. Tofaş firmasıyla 2015 yılında bir uygulama projesi başlatmıştık. Tofaş’ta uyguladığımız projede SolarWall’ un çok önemli bir özelliğini ön plana çıkardık. 

•    TOFAŞ: DÜNYANIN GÜNEŞ ENERJİSİYLE ARABA KURUTULAN İLK TESİSİ

SolarWall teknolojisinin özelliğine göre yaz kış kullanılabilen proseslerde farklı özelliklerinden faydalanabiliyoruz. Örneğin, kışın ısıtmada kullandığımız 10 – 15 derecelik ısı farklılığını ısıtma bazlı kullanabileceğimiz bir alan olmadığı zaman bypass damperleriyle dışarı atmış oluyoruz. Yazın ise güneş kalkanı vazifesi görüyoruz. Pasif soğutma dediğimiz işleme böyle bir katkı sunuyoruz. Asıl silahımız ise 15 derecelik delta T farklığı dediğimiz ısı farklılıklarında ortaya çıkıyor. Yazın damperlerle attığımız ısıyı endüstriyel tesislerin proses kurutmalarında kullanıyoruz. Biz bu projeye Tofaş’la birlikte başladık. Tofaş fabrikası, dünyanın güneş enerjisiyle araba kurutulan ilk tesisidir. Fiat Egea model araçların kurutma işlemi bu teknolojiyle yapılmaktadır. Bu proje sayesinde Tofaş, Avrupa Çevre Ödülü almıştı. Bu verimli proje ile hem Tofaş hem biz ülkemize önemli bir katkı sağladık. Bu proje aynı zamanda kendisini 2,5 yıl gibi kısa bir sürede amorti etti. 

•    FORD’A SANAYİDE EN VERİMLİ PROJE ÖDÜLÜ 

Koç Holding’de başladığımız projelerimize Tofaş’tan sonra Ford ile devam ettik. Ford’un Sancaktepe’de yer alan fabrikasında ortam ısıtma projesini hayata geçirdik. Daha sonra Ford’un Gölcük’te yer alan fabrikasında da benzer bir uygulama yaptık. Bu proje 2018 yılında sanayide en verimli proje finalist proje olarak yer aldı ve ikincilik ödülü kazandı. Böylece Ford Sancaktepe’den sonra Gölcük’e de geçmiş olduk. 

•    “ÖDÜLLÜ TEKNOLOJİ” DİYORUZ 

Hayata geçirdiğimiz diğer projeler arasında Ford, H.K.T.M. Mühendislik, Pimsa, Friterm gibi SolarWall’ la ödül kazanmış firmalar yer alıyor. Proje geliştirdiğimiz tüm endüstriyel tesisler ödüllerle birlikte ekonomik kazançlar elde etmiş olduğundan biz SolarWall teknolojisine, ödül kazandıran güneş ve doğa dostu teknoloji diyoruz.