Yenilenebilir enerji kaynakları alanında gerçekleştirilen yatırımlar sayesinde toplam kurulu gücümüz artmaya devam ediyor. Türkiye’nin Ekim sonu itibariyle rüzgar enerjisindeki toplam kurulu güç 8 bin 288 MW’a ulaştı. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi (TÜREK) Başkanı Hakan Yıldırım, sektördeki büyümenin devam edebilmesi için “Yeni teşvik mekanizmasının detayları açıklanmalı, sonraki yıllar için proje stoku oluşturmalıyız" dedi. 

RÜZGAR ÜRETİMDEKİ PAYIN YÜZDE 8’İNİ OLUŞTURUYOR 

“Rüzgar enerjisi Türkiye'nin elektrik üretimdeki payının yüzde 8'ini oluşturuyor. Bu oran yüzde 20'ye kadar çıkabiliyor. Türkiye’nin cari açığının kapanmasında yenilenebilir enerji kaynakları büyük rol oynuyor. Gelecek 30 yıl içerisinde enerji sektöründe yenilenebilir kaynaklar çok daha belirleyici bir rol oynayacak. Bu sebeple küresel yarışa iyi bir şekilde hazırlanmak gerekiyor” sözleriyle rüzgar enerjisinde geldiğimiz noktayı anlatan Yıldırım, dünyada ortalama her yıl 50 – 60 bin MW RES projesinin devreye alındığını belirtti. 

“BİR YILDA RÜZGARA 150 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPILDI”

Rüzgar enerjisine sadece 2019 yılında 150 milyon yatırım yapıldığına dikkat çeken Yıldırım, ekim ayında 8 bin 288 MW kurulu güce ulaştığımızı belirtti. Yıldırım, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Türkiye'de son 10 yıl içerisinde rüzgar enerji sektörüne yapılan yatırımlar sayesinde 2021 yılında 10 bin MW kurulu gücü aşacağız. Yerli ve yabancı yatırımcı öngörülebilen bir piyasa istiyor. Sektörün büyümesini devam ettirmek için yeni teşvik mekanizmasının detayları açıklanması gerekiyor. Ayrıca ilerleyen yıllar için proje stoku oluşturmalıyız. Elimizde 3 bin MW kapasite tahsisinden gelen projelerimiz bulunuyor. Bununla beraber birinci ve ikinci Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projeleri var. Birinci YEKA projesi 1000 megavat, ikinci YEKA projesi ise 4 adet 250 megavat olmak üzere toplamda 1000 megavat. Bu projelerin de ilerlediğini biliyoruz. YEKA projeleri, Türkiye'de imalat kabiliyeti geliştirmek açısından önemli. Ancak bu projelerin haricinde proje stoku oluşturmalıyız." 

“SORU İŞARETLERİ KALKMALI” 

Süresi 6 ay daha uzatılan Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'nın (YEKDEM) şu ana kadar yatırımcı için yol gösterici olduğunu kaydeden Yıldırım, YEKDEM'in yerine konulacak yeni mekanizma konusunda sektör paydaşları olarak ortak fikir arayışında olduklarını söyledi. Yıldırım, YEKDEM'in başarılı bir uygulama olduğunu vurgulayarak, "Doğru bir mekanizma belirleyerek rüzgarda başarılı bir seviyeye ulaştık. Mekanizmanın baştan yenilenmesi durumunda yeni projelerin hayata geçmesinde finansçılar, yatırımcılar, türbin sağlayıcılar gibi sektördeki önemli aktörlerin soru işaretleri olursa, yatırım iştahı kaçabilir. Dolayısıyla bir an önce yeni mekanizma hakkında bilinmeyenler açıklanmalı, sektör yönünü belirlemelidir." değerlendirmesinde bulundu. (AA)