Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) 3. Enerji Zirvesi'nde konuşma gerçekleştirdi. Dönmez, yenilenebilir kaynakların öneminin son dönemde arttığına dikkat çekerken otomotiv sektörüyle ortak olarak hareket ettiklerini ve Türkiye’deki batarya piyasasını büyütebileceklerini söyledi. 

OTOMOTİV ÜRETİCİLERİ VE ENERJİ SEKTÖRÜ FAYDA GÖRECEK 

Dönmez, konuşmasını şu sözlerle gerçekleştirdi: “Otomotiv sektörüyle ortak hareket ederek Türkiye'deki batarya piyasasını büyütebileceğiz. Böylelikle hem otomotiv üreticilerimiz hem de enerji sektörümüz fayda görecek. 'Türkiye'nin Enerji Dönüşümü Sanayisi Stratejisi' raporunu bekliyoruz. Nisan sonu itibariyle elektrikteki kurulu gücümüz 97 bin 376 MW’a ulaştı. Bu rakamın yüzde 52,5'ini yenilenebilir enerji kaynakları oluşturdu. Bu yıl 2 bin megavatı güneş enerjisinde, 2 bin megavatı rüzgarda olmak üzere 4 YEKA yarışması düzenlenecek. Güneş YEKA'sına nisanın son haftasında başladık. Kısıtlamalar nedeniyle ara verdiğimiz YEKA GES-3 bu hafta yeniden başladı. Bugüne kadar 650 MW’lık 50 yarışmamızı tamamladık. 50 yarışmamızın sonunda ortalama fiyat, kilovatsaat başına 22,42 kuruş oldu. 350 megavatlık kalan kısmı da birkaç gün içerisinde bitireceğiz." dedi. 

“RÜZGAR YARIŞMALARI YILIN SON ÇEYREĞİNDE”

Dönmez, rüzgar yarışmalarının da yılın son çeyreğinde yapılacağını ve hazırlıkların sürdüğünü belirterek Yenilenebilir enerji maliyetlerindeki düşüşle yatırımların 5-10 yıl öncesine göre yaklaşık 5'te 1 maliyetle yapılmaya başladı. 2020, küresel yenilenebilir enerji kurulu güç artışında çok yüksek bir yatırımın devreye alındığı yıl oldu. Türkiye'de olduğu gibi dünyada da yatırımcılar hızla 2020 sonuna yatırımlarını yetiştirmeye çalıştı. Kaynaklara bakarken hepsi aynıdır diyemeyiz. Yenilenebilir kaynakları sisteme eklerken, maliyet düşüşünden dolayı ekleyebildiğimiz kadar kaynağı eklemeyi hedefliyoruz” dedi. (AA)