Phoenix Contact, Radioline sistemi sayesinde hali hazırda kullanılan teknolojilerin bugüne kadar hiç karşılaşamadığı bir özellik olarak uzak mesafe- altyapı uygulamalarında kablosuz veri aktarımı için tasarlandı. 

Radioline radyo sistemi, uzak mesafeler için tercih ediliyor. Trusted Wireless 2.0 teknolojisini esas alarak altyapı uygulamalarında kablosuz veri aktarımı için tasarlandı. Radioline sistemi sayesinde sensör, aktuatör bilgileri ile seri veriler uzak mesafelere kadar taşınabiliyor. Kullanım alanları arasında ise su ve atık su uygulamaları, enerji santralleri, çimento sektörü, proses otomasyonu, makine otomasyonu yer alıyor. Radyo cihazları geliştirilirken Phoenix Contact’ın bir önceki cihaz grubundan edindiği deneyimden faydalanıldı. 

DEVREYE ALMA KOLAYLIĞI

Devreye alma kolaylığı, en dikkat çeken noktadır. Kullanıcıların sarı numara çarkını çevirmesi ve her radyo istasyonunun kendi kişisel adresine ayarlaması yeterli oluyor. "01" adresi, modülü Master olarak yapılandırır, "02" ile "99" arasındaki adresler ise cihazı otomatik olarak hem Repeater hem de Slave şeklinde çalıştırır. Radyo haberleşme modülleri arasında yer alan Master, Repeater veya Slave seçeneklerden biri ayarlanıp kullanılabilir. Cihazların üzerinde yer alan LED’ler haberleşme gücü gösteriyor. Ayrıca kurulum sırasında kullanıcıya kolaylık sağlıyor. Cihaz bu bilgiyi aynı zamanda 0-3V aralığında analog çıkış olarak da veriyor. Tüm ağın genel durumu da yazılım üzerinden izlenebiliyor. 

MODÜLER GENİŞLEME


Portföyde, radyo modülünün yanı sıra 8 adet I/O genişletme modülü yer alıyor. Bu modüller ise numara çarkıyla adresleniyor. Modüler sistem, her radyo istasyonuna 32 adet I/O modülü takılmasına imkan sağlıyor. Ana modül ve I/O modülleri T-bus soketleri aracılığıyla yan yana takılarak birbirleriyle haberleşmesi ve beslenmesi sağlanıyor. Modüller Numara çarkı sayesinde tek dokunuşta adreslenebilmektedir. Kısaca örneklendirme gerekirse bir istasyondaki giriş modülü ile diğer istasyondaki çıkış modülünün adresleri “23” yapıldığı zaman bu modüller birbiriyle eşleşmiş oluyor. Bu yöntem aracılığıyla 99 adet giriş/çıkış modülü eşleşebiliyor. 

4, 6 veya 8 kanallı olan modüllerin her bir kanalı birbirinden galvanik olarak izolelidir. 4 kanallı dijital giriş modüllerine 250VAC/DC giriş yapılabilmektedir. Ayrıca yine 4 kanallı dijital çıkış modülleri röleli olduğundan dolayı 250VAC veya 24VDC anahtarlamak mümkündür. Ayrıca 8 kanallı dijital giriş modülündeki 2 kanal sayıcı olarak kullanılabiliyor.  

ÇOK YÖNLÜ UYGULAMA OLANAKLARI 

Radioline sistemi I/O'dan I/O'ya işletim modunun yanı sıra başka uygulama olanakları da sağlamaktadır. Radyo modülünün üzerindeki RS232 ve RS485 arabirimi üzerinden, seriden seriye haberleşme protokolleri taşınabilmektedir (Modbus, Profibus...vb). Bu sayede kablolardan kurtulabilirsiniz. Belirtilen modlardan farklı olarak üçüncü bir ilginç işletim modu yer alıyor.  Bu moda göre master olan radyo modülü bir Modbus RTU slave modülü olarak davranır. Bu sayede PLC/DCS sisteminiz varsa, Modbus RTU üzerinden uzaktaki I/O’ ları okuyup çıkış verebilirsiniz. Radioline’ın esas aldığı Trusted Wireless 2.0 teknolojisinin data haberleşme hızı 16 ile 500kBit/s arasında ayarlanabilir. Bu da yayın alma hassasiyetini artırır ve maksimum 4000 metre mesafeyle bağlantı kurulmasını sağlar. Ayrıca I/O ve seri veri aktarımı sayesinde farklı ihtiyaçlar en uygun şekliyle karşılanır. 

GÜVENLİ VERİ AKTARIMI

Radioline sistemi, tesis içerisinde kurulacak olan radyo ağı yapısına en esnek şekilde uyarlanabiliyor. 

Radioline noktadan noktaya bağlantıların yanı sıra doğrusal, yıldız veya Mesh ağ mimarilerini de destekliyor. Mesh ağ yapısında her bir Repeater/Slave radyo modülü, Master modüle olan bağlantıyı izliyor. İletişimin zarar gördüğünü tespit edildiği taktirde ağ sistemindeki diğer modülleri aramaya başlıyor. Bu yardımların neticesinde Master' a tekrar bağlanmaya çalışıyor. Alternatif bir rota bulup tekrar bağlanması ise bir saniyeden kısa sürede gerçekleşiyor. 

Trusted Wireless 2.0 teknolojisi 2,4GHz bandında frekans-atlama yöntemini (FHSS) kullanır. Verici, sürekli olarak frekans grubunu değiştirerek haberleşir. Toplam olarak sekiz frekans grubu kullanılmaktadır. Ek olarak karşılıklı parazitlerin oluşmaması için kullanılan frekanslar tekrardan kullanılmıyor. 

Radioline sistemi, çevrede kurulu 2,4-GHz bantta yayın yapan diğer Radioline sistemlerinden veya Bluetooth, WLAN, WirelessHART tabanlı başka sistemlerden etkilenmez. İstendiği taktirde iki faklı WLAN kanal frekans bantları maskelenerek Radioline’ın hiç kullanılmaması sağlanabiliyor. Bu sayede çalışmalar önlenmiş oluyor. Verilerin güvenli aktarımı da sağlanıyor. 

Radioline modülleri ayrıca, harici manipülasyona karşı verileri koruyan fonksiyonlara sahiptir. Bu da her veri paketinin her verici tarafından kullanılan ardışık numara sırasıyla işaretliyor. Ayrıca veriler aktarım sırasında izlenmelerini olanak dışı bırakacak olan bir AES şifreleme mekanizması ile şifrelenir.