Siemens Energy, Stadtwerke Leipzig’in bölgesel ısıtma santralini iki modern teknoloji gaz türbini ile güçlendiriyor. Yeni gaz santrali projesi sayesinde şehir yüzde 100 yeşil hidrojen kaynaklı elektrik ve bölgesel ısı üretimi sağlayacak. Siemens Energy, petrol ve enerji sektöründe faaliyet gösteren Stadtwerke Leipzig’in Almanya'da Leipzig Süd bölgesinde bulunan ısıtma santrali için iki modern gaz türbini paketi tedarik ediyor. Kombine ısı ve güç teknolojisine sahip olacak şekilde, şirketin Bornaische Strasse'deki yerinde inşa edilecek yeni gaz santrali, şehre elektrik ve bölgesel ısı sağlayacak.

İKİ ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK

2022 yılında faaliyete geçmesi planlanan yeni santral, elektrik kaynağının karbondan arındırılmasına iki şekilde katkıda bulunacak. 

•    Birincisi, Stadtwerke Leipzig'i Lippendorf linyitle çalışan elektrik santralinin bölgesel ısısından bağımsız hale getirmesi planlanıyor. Bu proje yatırımı ayrıca operasyonlara başladıktan birkaç yıl sonra yüzde 30 ila 50 oranında yeşil hidrojen ile çalışacak. 

•    İkincisi; uzun vadede Siemens Energy’nin her biri yüzde 41 maksimum verimliliğe sahip iki SGT-800 gaz türbininin elektroliz yardımıyla rüzgâr veya güneş enerjisinden ürettiği yüzde 100 yeşil hidrojen ile çalıştırılması planlanan tesis; karbondioksit salınımı gerçekleştirmeyerek iklimi de koruyacak.

Toplam elektrik kapasitesi yaklaşık 125 MW ve termal kapasitesi 163 MW olacak projenin yakıt verimliliğinin maksimum yüzde 93 olması hedefleniyor. Siemens Energy’nin kurulumunu ve aktivasyonunu gerçekleştireceği SGen-100A jeneratörleri içeren iki SGT-800 gaz türbini paketi bulunuyor. Ayrıca SIESTART akü çözümü ile güçlenecek. Bu kaynaklar ile tesis, beklenmedik bir genel elektrik kesintisi durumunda dahi harici bir güç kaynağı olmadan kendi kendini aktive ederek operasyonlarını sürdürebilecek. 

“DÜŞÜK EMİSYON VE MALİYET AVANTAJI SAĞLANIYOR”

Konuyla ilgili açıklama yapan Siemens Energy Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Karim Amin, "Temiz enerji üretimi kapsamında SGT-800 gaz türbinimizi sunuyoruz. Bu ürün yalnızca sınıfındaki en düşük emisyonları elde etmiyor. Ayrıca yüksek yakıt esnekliği ve düşük kullanım ömrü ile maliyet konusunda da avantaj sağlıyor” dedi. 

“ŞEHRİN ELEKTRİK VE ISI İHTİYACINI KARŞILAYACAĞIZ”

Konuyla ilgili görüşlerini bildiren Stadtwerke Leipzig Genel Müdürü Karsten Rogall "Siemens Energy ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği sayesinde yeni bir modern teknoloji projesini hayata geçirdik. Bölgesel ısıtma santraline yatırım yaparak, hem Leipzig Şehrine önümüzdeki on yıllarda elektrik ve ısı sağlanmasına destek olacağız hem de dekarbonizasyonu aktif olarak hayata geçireceğiz” dedi.