Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği (ENOSAD) Başkanı Hasan Basri Kayakıran’ın moderatörlüğünü üstlendiği “Enerji İzleme ve Dijitalleşme Konusunda Yeni Trendler” başlıklı panelde geliştirilen yazılımların enerji izleme konusundaki etkileri ve dijitalleşme süreci değerlendirildi. Panele OBSERVER Genel Müdürü Altuğ Karataş, Tüpraş Enerji Yönetim Mühendisi Levent Palaz, VTC Enerji İş Geliştirme Müdürü Mustafa Mutlu, Loggma Kurucusu Ozan Tuncan ve Wago Türkiye Genel Müdürü Turgut Çekiç katıldı. 

ENERJİ MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMEK İÇİN ENERJİ İZLEME VE YÖNETME

Enerji izleme konusunun maliyetleri düşürmek için önemli bir adım olduğunu söyleyen OBSERVER Genel Müdürü Altuğ Karataş, “Enerji verimliliği hedefi olan kurumlarda; sistemleri anlık olarak izlenerek, verimlilik potansiyeli taşıyan noktaların tespit edilmesini sağlamak için geliştirilmiş yazılımsal bir çözümdür. Bu sistem, veri yayınlayan her cihaz ile haberleşmesi sağlar, isteğe özel dashboard tasarımı yapılabilir, enerji verimliliği üzerine öneri ve yorumlar eklenebilir, entegrasyon modülü kullanılabilir, birim ürün başına enerji maliyet hesabı ve Enerji ROI Hesabı yapılır. Hızlı kurulum, 7/24 destek sağlanması, bağımsız bir sisteme sahip olması ve cihazlar üzerinden erişim sağlanması gibi özellikleri sayesinde rahatlıkla tercih edilebilir. Observer yazılımı ile enerji tüketiminin takibi yapılabilir, enerji maliyetleri hesaplanabilir, daha düşük maliyetle ürün üretilebilir, ısıl kazanç takibi yapılabilir, ısı geri kazanımının doğal gaz tasarrufu üzerine etkisi görülür ve tesisler daha verimli hale getirilebilir” dedi. 

ENERJİ YÖNETİMİNDE DİJİTALLEŞME 

Tüpraş Enerji Yönetim Mühendisi Levent Palaz, Tüpraş’a ait büyük yapının dijitalleştirilmesine yönelik açıklama gerçekleştirdi. Palaz, “Tüpraş’ın toplam 4 rafinerisi vardır. Bunlar İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman. İzmit rafinerisi 1961 yılında 1 milyon ton/yıl ham petrol işleme kapasitesi ile devreye alınmıştır. Yıllar içerisinde gerçekleşen kapasite artırımları ve dönüşüm ünite yatırımları sonucu rafineri kapasitesi yılda 11 milyon tona ulaşmıştır. Toplamda 2073 çalışan personeli vardır. Marmara, Giresun, Mersin Opet terminalleri sayesinde depolama yapabilmektedir. Enerji Yönetimi Süreçleri Dijitalleşme Projeleri kapsamında 5 adım hayata geçmektedir. Online EII takip sayfasının oluşturularak enerji tüketimlerinin canlı takibi yapılıyor, kuvvet santralleri optimizasyon programı oluşturuluyor, CO2 emisyon takip platformu ile emisyonların anlık takibinin sağlanıyor, raporlama ve bilgilendirme süreçlerinin RPA ortamına aktarılıyor ve ünitelerin dijital enerji ikizleri projesinin hayata geçiriliyor. Tüpraş olarak daha önce açıkladığımız stratejik dönüşüm raporuna göre 2030 yılına kadar %27, 2035 yılına kadar yüzde 35 karbon emisyon azaltımı ile 2050 yılına kadar karbon nötr olma yolunda hedefimizi belirledik. Bu noktada karbon emisyonlarının takibinin önemli bir yeri olduğunu düşünüyoruz. R üzerinden geliştirdiğimiz platform sayesinde emisyonların anlık takibini yaparak hayata geçirdiğimiz projelerin etkilerini takip edebiliyoruz. Geçtiğimiz yıl hedeflerimiz arasında olan 50.000 ton CO2 emisyon azaltımı gerçekleştirdik. Bu yıl da 40.000 ton hedefimiz ile emisyon azaltım hedeflerimize devam ediyoruz” dedi. 

21. YÜZYILDA ENERJİ İLE YAŞAMAK 21. YÜZYILDA ENERJİ İLE YAŞAMAK

V-GEN İLE DİJİTAL ENERJİ YÖNETİMİ 

VTC Enerji İş Geliştirme Müdürü Mustafa Mutlu, V-Gen yazılımının özelliklerinden ve sağladığı avantajlardan bahsetti. Mutlu, “V-Gen yazılımı ile Dijital Uzlaştırma, EPİAŞ entegrasyonları, optimizasyon, mali süreçlerin yönetimi, otomatik tahminleme, raporlama, ikili anlaşmalar ve dengesizlik yönetimi gibi konularda hizmet sunuyor. Dijital uzlaştırma ile 100’ü aşkın kontrol noktası ile uzlaştırma yayınlama bildiriminde sonra birkaç saat içerisinde süreç tamamlanıyor. EPİAŞ entegrasyonları konusunda ise GÖP, GİP ve VEP elektrik piyasalarına, Spot ve Vadeli Doğal Gaz piyasalarına entegre olarak hizmet sunuyor. Optimizasyon ile santralleri optimum rejimde çalıştıracak piyasa tekliflerini ve üretim planlarını hazırlıyor. Mali süreçlerin yönetimindeyse bankalar, fatura servis sağlayıcıları ve muhasebe uygulamaları ile entegre bir şekilde mali süreçleri yönetiyor. Otomatik tahminleme ise tahmin algoritmalarını veri setiniz üzerinde sürekli çalıştırarak en optimum yöntem ile sunuyor. Raporlama aşamasında da tüm veriler günlük ve aylık olarak saat kırılımında şeffaf bir şekilde raporlanıyor” dedi. 

BYTE, BIT, KW 

Wago Türkiye Genel Müdürü Turgut Çekiç, “BYTE, BIT ve KW” başlıklı konuşmasında Smart Grid Çözümleri hakkında bilgi verdi. Çekiç, konuşmasını şu sözlerle gerçekleştirdi: “1995’de fieldbusdan bağımsız I/O modüller, modüler olarak dünyada ilk kez WAGO tarafından piyasaya sunulmuştur. Oluşturulan üretim altyapısıyla, çok sayıda firmaya OEM üretim yapılmıştır. 500’ün üzerinde farklı varyant ve fonksiyona sahip I/O modülleri ile WAGO’nun sahadan toplayamayacağı veri yoktur. 2014’den itibaren ise PFC serisi ile bulut sistemleri, OPC UA, MQTT ve IIoT konularına eğilmiştir. Günümüzdeki son versiyon PFC serisi, sektörde rakipsiz hale gelmiş ve tümüyle dijital dönüşümün temel ürünlerinden biri olmuştur. Wago olarak Smart Grid Çözümleri kapsamında ulaşılabilir hizmet sunuyoruz. Smart Grid, enerji yüksek gerilimden orta gerilime ve oradan da standart kullanım için düşük gerilime çevriliyor. Solar ve rüzgar enerji santralleri şebekeyi besleyen yeni sistemlerdir. Bir de daha önce şebeke dizaynında yani yük hesabında olmayan, bugün emekleyen ve yarın koşmaya hazırlanan araç şarj istasyonları bulunuyor. Dolayısıyla yapının daha esnek, kullanımı kolay, ekonomik ve ulaşılabilir çözümlere evrilmesi gerekiyor” dedi.