IAS’nin 2019 yılının ilk yarısında üzerinde durduğu konuları ve gelecek hedeflerini anlatan IAS Yazılım Genel Müdürü Dr. Hakan Özkara, eylül ayında tanıtımı yapılacak olan caniasERP’nin yeni versiyonu ve bununla birlikte sunulacak yeni kullanıcı deneyiminden söz etti.

“Bize göre Endüstri 4.0 tüm süreçleri içeren bir dijital düşünme ve değişim yönetimi felsefesidir. Bu yüzden de bu konuya geniş bir perspektiften yaklaşıyor ve ürünümüzü buna göre şekillendiriyoruz” diyen Özkara ile geleceği konuştuk. 

IAS olarak 2019 yılında yoğunlaştığınız gündem maddeleri neler? 

IAS olarak hedeflerimizi uzun vadeli bir plan çerçevesinde belirliyor ve bu plan çerçevesinde sürekli bir gelişim kat etmeye çalışıyoruz. Uzun süredir odağımızda iki ana konu var. Bunlardan bir tanesi sürdürülebilir bir şekilde büyümeye devam etmek. Diğeri ise bütünsel bir bakış açısıyla yaklaştığımız dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0 stratejimiz çerçevesinde caniasERP platformunu zenginleştirerek müşterilerimize bu dijital dönüşüm yolculuklarında rehberlik etmek ve ihtiyaçlarını karşılamak. Her iki ana konuda da yılın ilk yarısında önemli gelişmeler oldu ve önümüzdeki süreçte de olmaya devam edecek. Hindistan yatırımımızdan sonra, geçtiğimiz üç yıl içerisinde Güney Kore’de gerçekleştirdiğimiz açılım da oldukça iyi sonuçlar verdi. Biz de çözüm ortaklığı seviyesinde temsil edildiğimiz Güney Kore’de müşterilerimize ve çözüm ortaklarımıza daha yakın olabilmek için kendi şirketimizi kurmaya karar verdik ve ofisimizin açılışını Seul’de gerçekleştirdik. Çalışanlarımız da Türkiye’de tamamladıkları sekiz haftalık eğitim programının ardından görevlerine başladılar. Böylece artık Güney Kore’deki ve Uzak Asya’daki çözüm ortaklarımıza ve projelerimize çok daha yakından destek verebileceğiz ve yeni proje fırsatlarını değerlendirmek konusunda daha güçlü olacağız. Çok yakında duyuracağımız İsviçre şirketimizin açılması için ise yasal süreç tamamlanmak üzere. Son çeyreğe kalmadan ofisimizi açmış olacağız. Yeni lokasyon çalışmalarımızın yanında başta Latin Amerika olmak üzere çeşitli ülkelerde de yeni ve güçlü çözüm ortakları edindik. Yılın kalan kısmında da Amerika Birleşik Devletleri ofisimizin kurulması ile ilgili çalışacağız.

YAPAY ZEKA İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARINA HIZ VERDİ

Dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0 ile ilgili gerçekleştirdiğiniz son çalışmalar ve yenilikler neler? 

Dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0, Türkiye için çok hayati bir konu ve bir o kadar da popüler. Ancak bazen çok yanlış anlaşıldığını, Üretim İcra Sistemleri (MES) veya makine otomasyonu, robot kullanımı ya da akıllı ürünler seviyesine indirgendiğini görüyoruz. Bize göre Endüstri 4.0 tüm süreçleri içeren bir dijital düşünme ve değişim yönetimi felsefesidir. Bu yüzden de bu konuya geniş bir perspektiften yaklaşıyor ve ürünümüzü buna göre şekillendiriyoruz. Büyük veri sürecin önemli paçalarından bir tanesi. Büyük verinin analiz edilmesi için bir süredir iş zekası platformumuz olan canias IQ’yu müşterilerimize sunmaktaydık. Yeni versiyonda canias IQ hem kullanım hem de içerik açısından oldukça zenginleşmiş olarak geliyor. Büyük verinin saklanması noktasında ise veritabanı katmanında da daha fazla katma değer yaratabileceğimizi gördük ve IASDB adlı veritabanı ürünümüzü ürettik. caniasERP veritabanı bağımsız bir ERP platformu. Ancak IASDB ile bu katmanda da pek çok yeni özellik ve yüksek hız sunabileceğiz. In-memory-computing, GPU hızlandırıcılardan faydalanmak üzerinde çalıştığımız özelliklerden birkaçı. Büyük verinin sahadan toplanması için ise caniasERP ile entegre çalışan bir IoT platformu geliştirdik. Bu sayede birçok farklı türden makine, cihaz ve sensör ile çeşitli protokollerde haberleşirken, bunların ERP süreçleri ile entegrasyonunu da çok kolay bir şekilde gerçekleştirebiliyoruz. IoT ile ilgili çözümlerimizi nisan ayında Almanya’da düzenlenen Hannover Messe fuarında müşterilerimiz ve ziyaretçilerimize sergiledik ve oldukça iyi geri dönüşler aldık. Bu alanda çeşitli sektörlerde gerçekleştirdiğimiz pilot projelerimiz ise tamamlanmak üzere. Aynı zamanda bu konuda çeşitli donanımsal ürünler üretmek için de çalışmalarımız hızla devam ediyor. Büyük verinin öğrenilmesi, bilgiye dönüştürülmesi, işletmenin operasyonel ve stratejik karar alma süreçlerinde etkin kullanımı için ise kendi yapay zeka platformumuzu üretmek ve bu platformun ERP süreçlerinde kullanılması ile ilgili Ar-Ge projelerimiz devam ediyor. IASDB içerisinde sunacağımız yeni fonksiyonlar ile de bu yenilikleri destekleyeceğiz.

Yeni versiyonunuzda kullanıcıya ne gibi yenilikler sunuyorsunuz?

Yeni versiyonumuz yepyeni bir kullanıcı deneyimi ile gelecek. Amacımız süreçlerin o olağan karmaşıklığını kullanıcı arayüzümüzde olabildiğince basitleştirmek ve kullanıcılara süreçlerini kolayca yönettirebilmek. Süreç tabanlı bu arayüz ile kullanıcılar hem yapmak istedikleri işlemleri kolayca gerçekleştirebilecekler hem de ihtiyaç duydukları her noktada yürütmek istedikleri süreçler ile ilgili doküman ve video yardımlarına ulaşabilecekler. Ayrıca yeni kokpit uygulamalarımız sayesinde yöneticiler işletme ile ilgili anlık özet veri, analiz ve grafiklere kolayca ulaşabilecekler. Bu yeni arayüzümüz her türlü mobil cihaz ile de kullanabiliyor olacak. Diğer bir önemli yenilik ise KVKK (Kişisel Verilerin Korunması Kanunu) ve GPDR (Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü) çerçevesinde yaptığımız çalışmalar. Müşterilerimizi kişisel veri işleme süreçlerini bu mevzuatlar ile uyumlu bir hale getirmek için caniasERP içerisinde pek çok geliştirme yaptık. Böylece kanun kapsamında firmalara getirilen yükümlülükler caniasERP ile sunduğumuz araçlar sayesinde zahmetsiz şekilde yönetilebilecek. Bunları ve eş zamanlı gerçek maliyet takibi, kurumsal risk yönetimi gibi pek çok konuda yaptığımız yenilikleri eylül ayında İstanbul’da yapacağımız caniasERP Live etkinliğimizde katılımcılarımıza tanıtacağız.

Dijital Dönüşüm caniasERP Live’da Konuşulacak

caniasERP Live etkinliğinden bahseder misiniz?

caniasERP Live dijital düşünme ve dijital dönüşüm yolundaki önerilerimizi ve yeni çözümlerimizi bütünsel yaklaşımımız ile katılımcılarımızla paylaştığımız bir etkinlik. Ana temadan uzaklaşmadan ve konuların teknik karmaşıklığında kaybolmadan onlara dijital dönüşüm yolculuklarında rehberlik yapmaya çalışıyoruz. 26 Eylül’de İstanbul’da Four Seasons Bosphorus Hotel’de yapacağımız altıncı caniasERP Live etkinliğimizin ana teması kısaca bunlar olacak.