İSTANBUL (AA) - Türkiye Vodafone Vakfı, dijital geleceğe hazır nesiller yetiştirmek amacıyla Habitat Derneği iş birliğiyle faliyete geçirdiği "Yarını Kodlayanlar" projesini geliştirmeyi ve yaygınlaştırmayı sürdürüyor. Proje kapsamında Ağustos 2016 senesinden beri 81 ilde 100 bini aşkın çocuğa ulaşıldı.

Türkiye Vodafone Vakfı'ın konuyla ilgili açıklamasına göre, toplam 512 gönüllü eğitmen ve farklı branşlardan 38 Milli Eğitim Bakanlığı öğretmeninin görev aldığı projeden yararlanan kız çocukların sayısı 52 bine, erkek çocukların sayısı ise 50 bine yaklaştı. Projeyle, yaz sonuna kadar 10 bin çocuğa daha online eğitimlerle ulaşılması amaçlanıyor.

Açıklamada görüşlerin ebaşvurulan Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, daha iyi bir gelecek için çocukların eğitimine destek olmak gerektiğini söyleyerek, "Türkiye Vodafone Vakfı olarak, tüketen değil, üreten bir nesil istiyoruz. 'Yarını Kodlayanlar' projemizle çocuklarımızı kod yazmaya özendirerek geleceğin teknoloji üretenleri olmalarını hedefliyoruz. Teknoloji üretebilmek için dijital dünyanın dili olarak kabul edilen kodlamayı öğrenmek gerekiyor. Kodlama eğitimlerimizde çocuklarımız, programlama hakkında fikir sahibi oluyor, yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak çalışmalar yapıyor, kendi hayal dünyalarını oluşturuyor, kendi oyunlarını üretebiliyorlar. Projemiz bugün artık bir kodlama seferberliğine dönüştü. Projemizi adım adım tüm Türkiye’ye yayıyoruz. Bugüne kadar 81 ilde 100 bini aşkın çocuğa kodlama öğrettik. Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında çocuklarımızı dijital geleceğe hazırlamaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ise konuyla ilgili olarak şunları paylaştı: 

"Türkiye'nin dijital dönüşümüne katkı koymak ve teknolojinin sadece kullanıcısı olan değil, aynı zamanda üreticisi de olan nesiller yetiştirmek hedefiyle, Türkiye Vodafone Vakfı ile beraber çıktığımız bu yolda 81 ilde 100 bin çocuğumuza kodlama eğitimi vermiş olmanın haklı sevincini yaşıyoruz. Türkiye çapında bir kodlama hareketine evrilen 'Yarını Kodlayanlar' projesi kapsamında, çocuklarımıza sadece kodlamayı değil, analitik düşünme ve problem çözebilme yetkinliklerini geliştirebilmeleri noktasında da katkı sağlıyoruz. Bu projeyle çevresindeki sorunlara teknolojiyi kullanarak çözüm geliştiren ve geleceğin mesleklerinde istihdam edilebilecek yetkinliklere sahip bireyler yetişmesine katkı sağlamaktan büyük kıvanç duyuyoruz."

"Yarını Kodlayanlar" projesinde bu sene yapılan en büyük değişiklik ise salgın nedeniyle eğitimlerin online ortama taşınması oldu. "Yarını Kodlayanlar Online Eğitimleri" kapsamında çocuklara dijital platformlar üzerinden kodlama eğitimi verilirken, yaz sonuna kadar 10 bin çocuğa ulaşılması hedefleniyor. Salgınla mücadele kapsamında lise öğrencilerine yönelik bir online "ideathon" da düzenlenerek, öğrencilerden virüs salgınının halk üzerinde yarattığı olumsuz etkileri minimuma indirecek bir teknolojik fikir geliştirmeleri istendi. "Yarını Kodlayanlar Online Covideathon"a Türkiye ve KKTC’den 129 takım ve 339 genç katıldı. "Yarını Kodlayanlar" projesinde son olarak Vodafone TV’ye özel eğitim içerikleri hazırlanarak çocukların kodlama eğitimlerine bu kanaldan da ulaşabilmesi sağlandı.