Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe, Türkiye'nin yapay zekada önde gelen ülkeler arasında bulunmasının, kalkınmada stratejik önemi olduğunu ifade etti.

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından hazırlanan, "Türkiye'de Yapay Zeka Teknolojilerinin Gelişimi İçin Görüş ve Öneriler Kavramsal Raporu"nun tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Başkan Aktepe, raporun, TOBB ETÜ ev sahipliğinde ve 45 kamu, özel sektör temsilcisinin yanı sıra akademisyenin katılımlarıyla hazırlandığını dile getirdi.

Raporla, Türkiye'nin kalkınmasını ve küresel rekabette önemli bir konumda yer almasını ivmelendirecek yapay zeka teknolojileri ve değerlerinin geliştirilmesinin amaçlandığını aktaran Aktepe, söz konusu teknolojilerle ilgili firmalara, kurumlara destek olmayı hedeflediklerini söyledi.

"EN ÖNEMLİ EKSİKLİĞİMİZ, İNSAN KAYNAĞI"

Teknoloji kullanan değil, üreten Türkiye istediklerini belirterek, teknolojideki hızlı gelişmelerin alışkanlıkları derinden etkilediğine dikkati çeken TBD Merkez İcra Kurulu Başkanı Aydın Kolat ise, yerli ve milli endüstrinin geliştirilmesi gerektiğini ve bu konudaki en önemli eksikliğin insan kaynağı olduğunu vurguladı.

Küresel bazda teknolojinin 15 trilyon dolar değerinde bir ekosisteme sahip olacağının beklendiğini paylaşan Kolat, "2030'a kadar yapay zekanın etkisiyle sağlık, eğitim, kamu hizmetlerini içeren hizmet sektöründe yüzde 21, perakende ve toptan ticaret, konaklama ve gıda hizmetlerinde de yüzde 15 artış öngörülüyor." dedi.

"EN FAZLA YATIRIMI ABD VE ÇİN YAPIYOR"

Kolat, yapay zekaya en fazla yatırımın ABD ve Çin tarafından gerçekleştirildiğini ve bu alanın, yaratacağı ekonomik değerden toplam 10,7 trilyon dolar kazanç elde edeceğini kaydetti.

Kolat, "Strateji belgeleri, yapay zeka kavramının ulusal çerçevesinin çizilmesi ve yatırım analizinin yapılmasında önemli bir role sahiptir. Yapay zekanın stratejisinin olması, yerli ve milli yapay zeka endüstrisinin geliştirilmesiyle anlam ifade edecek. Aynı zamanda nitelikli insan kaynağının karşılanması, beyin göçünün önlenmesi ve Ar-Ge kültürünün oluşturulması gerekir." şeklinde konuştu.

Kolat ayrıca, bu konuda eğitimin de önemli olduğunun altını çizerek, üretilen algoritmaların açıklanabilmesi ve kontrol edilebilmesi gerekliliğini savundu.

İnsan kaynağı konusuna da değinen Kolay, "Bu teknolojiyle beraber boşta kalacak insan kaynağına ne olacağının da belirlenmesi gerekiyor." diyerek sözlerini noktaladı. (AA)