Arçelik, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından Sanayi 4.0 çalışmalarında küresel en iyi örneklerin seçildiği “Global Lighthouse Network”e dahil edildi.

Daha önce Romanya’daki Arçelik Çamaşır Makinesi Fabrikası ve Ford Otosan’ın Kocaeli Fabrikası’nın “Global Lighthouse” seçilmesinin ardından bu yılda Arçelik Eskişehir Buzdolabı Fabrikası dünyanın en gelişmiş üretim merkezleri arasına adını yazdırdı ve böylece söz konusu ekosistemde yer alan Koç Topluluğu firmalarının adedi üçe çıkmış oldu.

SADECE 90 FABRİKA KABUL EDİLDİ

WEF’in 2018 yılında başlattığı Global Lighthouse Network programına şimdiye kadar sadece 90 fabrika kabul edildi.

Küresel ölçekte yapılan binden fazla yapılan başvurunun incelenmesi neticesinde Arçelik Eskişehir Buzdolabı Fabrikası, programa kabul edilen firmalar arasında yer aldı.

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu da 29 Eylül 2021 tarihinde düzenlenecek olan “WEF Lighthouse Network 2021” panelinde ana konuşmacılardan biri olarak dünyaya bu önemli başarı yolculuğunu anlatacak. 

"KÜLTÜREL DÖNÜŞÜM PROGRAMIMIZIN TEMEL UNSURLARINDAN"

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “Her fırsatta vurguladığım gibi Koç Topluluğu olarak küresel bir vizyonla işlerimizi yönetirken, rekabetçiliğimizi artırmaya, teknoloji ve inovasyon kabiliyetlerimizi geliştirmeye odaklanıyoruz. Dijital dönüşümü, kültürel dönüşüm programımızın temel unsurlarından biri olarak görüyoruz. Bugün Sanayi 4.0 alanındaki dünya lideri üretim tesisleri arasına Arçelik Eskişehir Buzdolabı Fabrikamız da dahil oldu. 1975 yılında üretime başlayan ve gelinen noktada geniş hacimli buzdolabı kategorisinde Avrupa’nın en büyük üretim tesisi konumunda bulunan fabrikamız, dijitalleşmeye yaptığı yatırımlar, yapay zeka, makina öğrenmesi, robot ve sensör teknolojilerinin yanı sıra hayata geçirdiği diğer örnek uygulamalarla bu küresel unvanı fazlasıyla hak ediyordu. Böylesine büyük ve önemli bir başarıya katkı sağlayan, bizlere bu gururu yaşatan tüm çalışma arkadaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

"KAPASİTE YATIRIMI GERÇEKLEŞTİRMEYİ PLANLIYORUZ"

Gruplarının dijital dönüşüm yolculuğuna başlarken Arçelik için özel bir dijitalleşme yol haritası oluşturduğunu söyleyen Çakıroğlu, Eskişehir tesislerinin dijital dönüşümünün ilham verici bir başarı hikayesi olduğunu dile getirdi.

Söz konusu süreçte firmalarının genişleyen ürün yelpazesine yönelik artan tüketici taleplerini tüm kalite beklentilerini sağlayacak şekilde karşılayabilme için 30'u aşkın iyi uygulama senaryosu ürettiğini belirten Çakıroğlu, "Bunu yaparken yeni fikirler geliştiren ve bu fikirleri hızla test edebilen şirketimizde, Atölye 4.0, Garage gibi şirket içi inovasyon ve ileri mühendislik platformları kullanıldı. Ayrıca KOBİ'ler, üniversiteler ve start-up'larla iş birlikleri kuruldu. Böylece dijital uygulamalar düşük yatırım maliyetleri ile hayata geçebildi. Fabrikamız pandemi döneminin yarattığı tüketici talebindeki değişkenliklere de operasyonlarındaki dijitalleşme ile hızla uyum sağlayabildi. Ayrıca gelinen noktada artan müşteri talebi nedeniyle kapasite yatırımı gerçekleştirmek de planlarımız arasında." dedi.

HANGİ ÖZELLİKLERİYLE FARKLILAŞTI?

Dijital dönüşüm ile farklılaşan firmanın Eskişehir Buzdolabı Fabrikası’nın öne çıkan özellikleri şu şekilde sıralanıyor:

  • Her gün 7,5 milyon veri toplanan fabrikada, 11 robot ve 3 bin 500 sensör bulunuyor. Fabrika, kendi tasarladığı dijital üretim ekipmanlarını kullanıyor. 
  • Makina öğrenmesi, yapay zeka ve kendi kendine karar verebilen sistemlerin kullanıldığı üretim tesisinde, hayata geçirilen yapay zeka tabanlı karar alma çözümleri sayesinde kalite göstergelerinde önemli gelişmeler sağlanırken, müşteri şikayetleri yüzde 20 azaltıldı. 
  •  Kendi kendine karar verebilen sistemlerin ana üretim süreçlerini optimize etmesi ile enerji verimliliği yüzde 19 artırıldı. 
  • Kendi kendine karar verebilen sistemler makinalara uyarlanarak kapasite yüzde 43 artırılırken, dönüşüm maliyetleri ise yüzde 17 azaltıldı. 
  • Karbon emisyonunda yüzde 14’lük iyileşme sağlanırken, forklift kullanımı yerine AMR'ler entegre edilerek malzeme dağıtım sistemi otomatize edildi ve karbon emisyonunda yüzde 7’lik bir iyileşme sağlandı. 
  • Etkin değişim yönetimi, çalışanların sürece katılması ve yetkinliklerinin artırılması ile çalışan bağlılığı oranı yüzde 82 ile en iyi işverenler ortalamasının üzerinde artış gösterdi.