HUBBOX Endüstriyel Teknoloji, endüstriyel uzaktan bağlantı cihazı HUBBOX ile endüstriyel makinalara her zaman ve her yerden erişim imkanı sunuyor.

 HUBBOX Endüstriyel Teknoloji CEO’su Mehmet Bilgi, birçok kurum ve kuruluşun desteklediği projeleriyle ilgili olarak, “Milli teknoloji hamlesinin gereğini yerine getirmeye ve ülkemizin makina ve otomasyon sistemlerinin verilerinin sadece milli olanaklarla erişilebilir olmasını sağlamayı amaçladık.” diyor.  

Bilgi ile “Akıllı endüstriyel IoT” olarak adlandırdıkları HUBBOX’ın detaylarını ve 3D Robotik Otomasyon'un süreçteki katkısını konuştuk.

HUBBOX nedir, nasıl ortaya çıktı? Ürün geliştirme ve Ar-Ge sürecinden bahseder misiniz?

HUBBOX Endüstriyel Teknoloji Yazılım ve Danışmanlık Sanayi A.Ş., makinaların, uzaktan erişilebilir ve ürettikleri verilerin istenen ortamlara aktarılması için teknoloji geliştirmek amacıyla YTÜ Teknopark Davutpaşa Yerleşkesi’nde kurulmuştur. HUBBOX projemiz, Nisan 2016 tarihinde başladı ve KOSGEB Haliç Müdürlüğü, İTÜ Çekirdek, YTÜ Kuluçka, İSO Koza, TİM-TEB Girişim Evi tarafından desteklenmektedir. Bu kadar kuruluşun desteğini alarak çıktığımız bu yolda, milli teknoloji hamlesinin gereğini yerine getirmeye ve ülkemizin makina ve otomasyon sistemlerinin verilerinin sadece milli olanaklarla erişilebilir olmasını sağlamayı amaçladık. TİM-TEB Girişim Evi, KOSGEB desteğimizi kullanırken gerekli olan tüm mali desteği sağladı. Aynı zamanda İTÜ Çekirdek, İSO Koza ve TİM-TEB konusunda uzman kişilerle özel olarak ayarlanmış mentor görüşmeleri sağladılar. Prototiplerimizi ülkemizin en büyük sanayi kuruluşları 30’dan fazla ülkeye bize güvenerek makinalarının üzerinde gönderdi. Bu destekleri sadece “bir fikrimiz var, bunu yapmak istiyoruz” diyerek gördük. Halihazırda piyasada bulunan ve hepsi ithal ürün olan cihazların yeteneklerinin çok üzerinde özellikleri olan tamamen yerli, “IIoT ve Uzaktan Erişim Cihazı”nın yazılım ve donanımını makina ve otomasyon sektörünün hizmetine sunuyoruz. HUBBOX projemizin devamında gelişen ve birçok endüstriyel protokol ile haberleşmeyi sağlayacak yeni nesil DataCollect yazılımımız için de TÜBİTAK tarafında projemiz devam ediyor. Ayrıca 2015 yılından beri konusunda uzman ve deneyimli ekibi ile endüstriyel alanda hareket, kontrol ve veri izleme otomasyon sistemleri üzerine dünya standartlarına ve güvenlik şartlarına uygun çözümler sunan 3D Robotik ve Otomasyon, geliştirmiş olduğumuz HUBBOX ürünleri ile birçok müşterinin ihtiyacına cevap vermiş ve vizyonuna uygun, eksiksiz müşteri memnuniyeti ile tamamlamıştır. 

HUBBOX markasıyla sunduğunuz ürünleriniz nelerdir? Çalışma şekli ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

HUBBOX markası ile ürettiğimiz “HUBBOX Connect X1” cihazımızı, “HUBSoft Endüstriyel IIoT Yazılımı” ile birlikte ayrıca “HUBBOX S1 5-Port Endüstriyel Switch” ürünümüzü birden fazla otomasyon cihazına erişmek isteyen müşterilerimize sunuyoruz. Yakında, HUBBOX ile entegre çalışabilen yeni nesil MODBUS Röle kartımızı da ürün yelpazemize ekleyeceğiz. HUBBOX ürünleri birbirleriyle ve müşterilerimizin bağlanmak istedikleri tüm endüstriyel cihazlarla uyumlu çalışır. “HUBBOX Connect X1” cihazımızı kullanan müşterimiz, makinasına kullanıcı ve kota sınırlaması olmadan her zaman her yerden erişim sağlayabiliyor. Makina verilerinin toplanması ve iletilmesi konusunda geliştirdiğimiz yazılım ve sistemlerimiz, ürünlerimizi kullanan firmaların yüksek verimlilik ile çalışmasını ve aynı zamanda tasarruf etmelerini sağlıyor.

Ürününüz ile hangi cihazlara erişim sağlanabiliyor? 

HUBBOX ile yeni ve eski PLC, operatör paneli, invertör servodrive gibi cihazlara erişim sağlanabiliyor. Birçok endüstriyel ekipmana Ethernet, USB ve “HUBBOX Connect X1” cihazımızın üzerindeki USB portunu dönüştürerek RS232, RS485 çeşitli endüstriyel bağlantı türleri ile iletişim kurulabiliyor. Ayrıca endüstriyel robotlarla da aynı yöntemlerle iletişim kurabilirsiniz. Diğer IIoT cihazlarıyla yapamayacağınız şey ise, bir robotun diğer robota görev vermesi olacaktır. Bu yöntemle iletişim HUBBOX’ı rakiplerinden ayıran sadece bir özelliği. “HUBBOX Connect X1” cihazı ile makina ve otomasyon üreticileri sattıkları sistemlere uzaktan erişim imkanı kazanırken, müşterilerine de Endüstri 4.0 uyumlu makina ve otomasyon sistemi sağlamış olacaklar. “HUBBOX Connect X1” gelişmiş güvenlik politikaları ile rakiplerinden ayrılmaktadır. “HUBBOX Connect X1”in kullanım alanları ve yetenekleri özetle şu şekildedir:

-    Makinalara uzaktan direkt erişim özelliği ile “HUBBOX Connect X1” cihazını internete bağladığınızda, bağlı olduğu makina ve otomasyon ürünlerinin tümünü sizin erişiminize açar. Bunun için IT bilgisine sahip olmanız gerekmez.
-    “HUBBOX Connect X1” üzerinde barındırdığı çeşitli giriş protokolleri ile erişilebilir cihaz sayısını arttırmaktadır.
-    PLC ve Operatör panellerinin yazılım güncellemeleri veya arıza hallerinde canlı izleme yapılabilmesi temel özellikleridir.
-    “HUBBOX Connect X1” ile makinalarınızın üzerindeki sensör ve diğer çıkış verilerinin okunup yazılabilmesine imkan sağlar.
-    Elde edilen verilerin ERP, CRM ve MES gibi yerel veya bulut programlara aktarımı yapılabilir. 
-    ERP, MRP veya herhangi bir veri kaynağından temin edilen reçete, iş süreci veya iş emri gibi veriler istenen makinaya veya otomasyon sistemine aktarılabilir.

Endüstri 4.0 sürecine ne tür katkılar sağlayacak? “Endüstri 4.0’a geçişi hızlandırır” diyorsunuz. Bunu detaylandırabilir misiniz?

Endüstri 4.0, çağımızın içinde bulunduğu devrimlerin en yenisi ve sürükleyicisi olarak her alanda karşımıza çıkıyor. Makina ve otomasyon üreticileri de bu devrimin bir parçası olabilmek için sürekli çalışıyorlar. Ancak, ürettiğiniz makina veya otomasyon sistemini oluşturan bir sürü markanın, bir sürü otomasyon ürününün, bir sürü kullanım alanı içinde sizinle ve müşterinizle konuşmasını beklemek geçtiğimiz yüzyılın imkanları içinde sonuç vermeyen bir dilek olurdu. Aslında işte tam bu nokta da Endüstri 4.0, IIoT, Yapay Zeka, Big Data, Block Chain, Analitik gibi yeni teknoloji alanlarının inşası ve birlikte çalışabilmesi için her gün yeni bir ürün ve platform hizmetlerini özellikle makina ve otomasyon üreticilerinin kullanımına sunmak için yarışıyorlar. Bu alanda işin ilk kısmı verinin oluştuğu yeri tespit etmek ve hiçbir değişikliğe uğramadan işlenmesi gereken alana gönderilmesini sağlayacak nitelikte olmalıdır. Aynı zamanda bu cihaz ve platformun sizin erişiminizi engellememesi ve sürekli bağlantı sağlaması ise, ikinci ana özelliği olmalıdır. Bu özelliklerin bulunduğu cihaz sayısı bir elin parmaklarını geçmemektedir. Biz de tam bu noktada HUBBOX markası altında geliştirdiğimiz ürünler ve yazılımlarımızla, yerli ve yabancı makina üreticilerinin Endüstri 4.0 devrimini ıskalamadan ürettikleri makinaları kendi erişimlerine ve müşterilerinin etkileşimine açmasının aracı olan “HUBBOX Connect X1“ ve “HUBSoft Endüstriyel IIoT Yazılımı”, bu ürünlerimizi tamamlayan “HUBBOX S1 5-Port Endüstriyel Switch” ve “HUBBOX 8IO MODBUS Röle + Input Modülü” ile müşterilerimizin sadece kendi işlerine yoğunlaşarak Endüstri 4.0 uyumlu veya Endüstri 4.0 özellikli sistemler üretmelerini sağlıyoruz. Birlikte çalıştığımız MES ve ERP sistem üreticileri ile entegrasyon sağlıyor, müşterilerimizin kendi müşterilerine Endüstri 4.0’a hazır makina ve otomasyon sistemleri üretmelerini sağlıyoruz. Bu noktada makina üreticileri, bizden aldıkları sistemleri kendi müşterilerine satarak gelir kaynağı oluşturmuş oluyorlar.

Son olarak hedef ve beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?

Biz ülkemizin son yıllarda gerçekleştirmek için tüm imkanlarını seferber ettiği "Milli Teknoloji Hamlesi"nin bir neferi olarak, ülkemizin kaynakları ile neler yapılabileceğini herkese göstermek istiyoruz. Endüstriyel teknolojilerin montajı, kullanımı ve tüketimi yüksek olan ülkemizin artık bu duvarı yıkıp üretici olarak söz sahibi olacağı yeni alanlarda yerimizi almak istiyoruz. Mevcut olan ürünlerin pazarları paylaşılmışken, yeni teknolojilerde henüz kimsenin yeri belli değil. Biz bu yarışta kulvarımızdan çıkmadan yarışı birinci bitirmeye çalışacağız. HUBBOX’ın ürettiği tüm ürünlerin rakipleri ithal ürünlerdir. Bu ürünlerin hepsi Avrupa menşeli ve makina otomasyon üreticilerimizin rekabet ettiği ülkelerin ürünleridir. Destek verildiğinde ülkemizin kaynakları ile neler yapılabileceğini gördük. Hedefimiz, öncelikle çalıştığımız alandaki tüm ithal ürünlerin yerini almak sonrasında ülkemizin kaynakları ile ürettiğimiz ürünlerimizi yurt dışına ihraç edebilmektir. HUBBOX şu anda bile rakiplerimizin izlediği, takip ettiği bir firma haline geldi.