Veri karmaşıklığı, akıllı fabrikaya geçişi büyük bir zorluk haline getiren öğelerden biridir. Bu nedenle Omron, daha akıllı sistemleri kendi süreçlerine uygulayarak, şirketin gereksinimlere yatırım yapmasına ve en iyi uygulamaları geliştirmesine olanak sağlıyor. 

Üretim verimliliği nasıl artırılabilir? Üretim hatlarındaki tüm kayda değer optimizasyon işlemleri giderek daha ulaşılmaz hale gelmektedir. İş yerinde daha akıllı otomasyondan faydalanmak yenilikçi bir çözüm sunar ancak tüm süreç veriyle başlar. Çok ama çok fazla veriyle.

İlk olarak Omron'un masa tenisi oynayan robotu Forpheus'a bakalım! Bu robot Omron’un makinalara yönelik “3i” konseptini [(integrated (entegre), interactive (interaktif), intelligent (akıllı)] sembolize eder. Forpheus gibi bir makina nasıl spor yapabilir? İnsan ve makina iletişimine sahip bir robot olan Forpheus yaratılırken birçok teknoloji kullanılmasına karşın, tüm "daha akıllı" makinaların yapımındaki temel bileşen veridir. Veri toplama, veri odaklı modelleme, modelleri uygulama ve son olarak makinanın kendi davranışını otomatik olarak düzenleyebilmesi yani makina öğrenmesi için makinayı kullanma ve modelleri değerlendirme. 

İlk adım, tekil makinalardan veya tercihen tüm üretim hattından veri toplamaktır. Bu yaklaşım bizim büyük veri adını verdiğimiz şekilde büyük miktarda veri ortaya çıkarır. Tüm bu verilerin işlenmesi günümüzün işleme gücü ve bulut depolama sayesinde nispeten daha verimli ve ekonomik şekilde gerçekleştirilebilir. Daha verimli işleme ve en iyi sonuçları almak için temiz veri temel teşkil eder. Bu toplanan verileri bir ekranda, kolay anlaşılabilir şekilde görüntüleyebilmek, operatörlerin süreçteki anormal durumları belirlemesine yardımcı olabilir. 

Haberin Tamamı ST Endüstri 4.0 Uygulamaları Dergisi'nin Haziran 2018 Sayısında