Geleneksel “Üretim Planlama ve Çizelgeleme” sistemleri malzeme & kapasite planlamasını ayrı ayrı yapılmasını kabul eder ve aşamalı bir karar alma sürecidir. Üretimin iki temeli, malzeme ve kapasiteyi aynı paydada buluşturmamanın cezaları bize geciken siparişlerdeki artış, kaynakların etkin kullanılmaması, artan makine ayar süreleri, prosesler arası şişen stok seviyeleri, yüksek hammadde stokları, bitmiş ürün stoklarındaki dalgalanmalar, uzun süre bekleyen nakliye araçları, alt kaynak kısıtlarına uyamama olarak geri dönecektir.

SENKRONİZASYONUN ÖNEMİ

Dijitalis Yazılım Proje Mühendisi Ozan Sabırlıoğlu günün sonunda bir bıçak gibi saplanacak olan bu darbelerin bizi öldürmeyeceğini ama sahip olduğumuz güce ulaşmamıza her zaman engel olacağını söyleyerek özetle şu açıklamaları yapıyor: "Hammaddenin mamule dönüşüm serüveninde tesis içi ya da tesis dışı bütün kaynak ve kısıtları dikkate almak kulağa oldukça zor ve karmaşık geliyor. Buradaki koordinasyonu hakkıyla sağlayacak yapıyı, bir sinir sistemine benzetmemiz yanlış olmaz bence. İnsanın hareket etmesini sağlayan sadece ayakları değil, kolları ile olan uyumunda yüksek etkisi vardır. Ayaklar ve kollar arasındaki senkronizasyonun olmadığını, rastgele hareket ettiklerini düşündüğümüzde nasıl bir ironik görüntü olacağını hayal ettiniz mi? Peki ya bu hayali bir de şöyle kursak nasıl olur acaba?
•    İhtiyacımızı karşılayacak hammaddeye sahipken tekrar satın alma emri yaratılması,
•    Plan yaparken hassas kısıtlarım olan operatörlerin, takımların, kalıpların miktar ve kapasitesinin göz ardı edilmesi,
•    Aynı ürün için bir planlama periyodunda makinenin birden fazla ayara tabii tutulması,
•    Prosesler arası bekleyen yarı mamul miktarının çok yüksek olması,
•    Üretim teyitlerini ve plansız duruşları plana yansıtılmasının saatler alması,
•    Müşterilere verilen termin tarihlerinin yüksek sapma değerine sahip olması,
•    Geç sipariş sayısının nasıl azaltılacağı konusunda herhangi bir senaryonun test edilememesi,
•    Örneğin 20 gün sonraki üretim performansını öngörememe,
•    Sipariş tamamlanma süresinin operasyon süresinden kat kat fazla zaman alması,
•    Operasyon süresinden kat kat fazla olan sipariş tamamlanma süreleri,
Verimsizlikleri, kargaşayı, panik halinde verilen hatalı kararları fark edilebiliyor muyuz? Fark ediyorsak eğer neden hala bekliyoruz?"

GELECEK İÇİN TUTARLI ÖNGÖRÜ İMKANI

İşte bu tür verimsizlik kaynaklarının hakimiyetine son vermek adına 'İleri Üretim Planlama ve Çizelgeleme' yazılımlarının hayatımıza giriş yaptığını vurgulayan Ozan Sabırlıoğlu, "Bu yazılımlar yüksek detay seviyesine sahip kısıtları ve kullanıcının belirlediği amaç fonksiyonunu sağlayacak üretim planları oluşturmakta beraber kullanıcılara geleceğe dair tutarlı öngörü yapma kabiliyeti kazandırmaktadır. Ayrıca planlama yapma yönteminizi değiştirmek, firmalara düşük ayar süreleri, sipariş tamamlanma süresinde azalma, stok seviyelerinin tutarlı olması haliyle depo yönetim kolaylığı gibi birçok tasarruf kaynağı da doğuracaktır" dedi. 

ELDEKİ KAYNAĞI EFEKTİF KULLANMAK

Ozan Sabırlıoğlu sözlerinin sonunda kritik bir gerçeğe parmak basarak şöyle diyor: "Büyük ölçekli tesis, makina, otomasyon sistemi ya da farklı bir yatırım kararı alıp performans arttırmayı herkes başarabilir fakat önemli olan eldeki kaynağı daha verimli, daha efektif kullanabiliyor olmak. Fabrikaları karartmadan önce aydınlatmak, o aydınlıkla beraber yanlışlarımızı görmek ilk adımımız olmalı…"

İletişim Bilgilerimiz
Kaynak : https://dijitalis.com/
E-Posta : [email protected]