Böylelikle sahada yapılan imalatların çok daha verimli olması sadece fiziki çakışmaların görülmesi değil, zaman bazlı dinamik çakışmaların da simülasyonlar yapılarak tespit edilmesi, hataları çok daha erken algılama ve imalat öncesi düzeltme imkanı getirmiş oldu.  
Tekfen Mühendislik, projelerini hazırladığı tesisleri artık sanal ortamda inşa ediyor. Tekfen Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı Metin Zağyapan, simülasyon çalışmalarının, sahada yapılan imalatların çok daha verimli olmasını sağladığını, böylece sadece fiziki çakışmaların değil, zaman bazlı dinamik çakışmaların da simülasyonlar yapılarak tespit edilmesinin, hataları çok daha erken algılama ve imalat öncesi düzeltme imkanı sağladığını açıkladı. 

Tekfen Mühendislik’in son dönemde ağırlık verdiği projeler ve 2018 yılı hedefleri üzerine Tekfen Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı Metin Zağyapan, markanın Proje Yönetimi ve Proses Departman Müdürü Özgür Hunce, Proje Mühendisi Ünal Usta ve Satın-alma Yetkilisi Cengiz Aydın ile birer söyleşi gerçekleştirme fırsatı bulduk. 

Son dönemde en çok hangi sektörler ve konularda tesis talepleri alıyorsunuz? 

Tekfen Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı Metin Zağyapan: Tekfen Mühendislik olarak ana iş sahalarımız “Petrol Rafinerileri ve Doğalgaz Tesisleri”, “Kuvvet Santralleri”, “Endüstriyel Tesisler”, “Ulaşım ve Altyapı” ve “Özellikli Yapılar” olarak özetlenebilir. Bu geniş yelpaze içerisinde, iş hacmimizin en yüksek olduğu sektör “Petrol Rafinerileri ve Doğalgaz Tesisleri”. Gerçi 2014 yılında 100USD/varil olarak seyreden petrol fiyatlarının 2017’nin ortalarında 45USD/varil’e kadar düşmesi ile sektörde yaşanan durgunluk ve yatırımların azalmasının bu sektördeki işlerimize olumsuz yönde etkisi oldu. Şu sıralar fiyatlar biraz daha toparlanarak bir yükselişe geçti ve 65USD/varil mertebesine ulaştı. 

Petrol fiyatlarındaki bu gerileme Petrokimya ve Kimya sektöründeki yatırımların biraz daha öne çıkmasına sebebiyet verdi. Tekfen Mühendislik olarak esnek bir yapıya ve geniş bir sektörel portföye sahip olduğumuz için kolaylıkla benzer sektörlere adapte olabilme kabiliyetimiz bize böyle bir ortamdan çok etkilenmeden sürdürülebilir bir şekilde hizmetlerimize devam etme olanağı sağladı.

Son dönemlerde Yenilenebilir Enerji alanında özellikle takip ettiğimiz Jeotermal, Rüzgar ve Çöpten Enerji projelerimizin hız kazanacağını düşünüyoruz. Ayrıca çevreye olan duyarlılığımız da bizlerin bu alanlara biraz daha yoğunluk vermemize neden oluyor. Bunlara ek olarak, son dönemde yakın coğrafyamızda yer altı doğalgaz depolama tesisi projeleri çoğalıyor ve bizler de bu konuda bölgenin önde gelen lider mühendislik firması olarak aktif rol almak için gerekli adımları atıyoruz.

Haberin devamı ST Endüstri 4.0 Uygulamaları Dergisi'nin Ağustos 2018 sayısında