TEDAVİ Teknoloji Hizmetleri Genel Müdürü Can Murat Kumuz, Endüstri 4.0 yolunda hızlı yol almak için her fabrikanın dijital dönüşüm yol haritasını belirlemesinin zorunlu hale gelmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Devlet tarafından yetkilendirilmiş kişilerce bir yol haritası belirlenmeli ve buna göre KOSGEB’den hibe ve kredi verilmeli. 5 yıl içinde Endüstri 3.0 sürecini tüm ülke olarak tamamlamamız gerekiyor” dedi. Devletin dijital dönüşümde ihtiyaç duyulan stratejik ürünleri belirlemesi ve bu ürünleri imal edenlere hibe vermesinin yanı sıra satın alan fabrikalarda vergi indirimi uygulamasını beklediklerini söyleyen Can Murat Kumuz,  sorularımızı yanıtladı. 

2019 YILINDA ÖZELLİKLE HANGİ SEKTÖRLERE VE UYGULAMALARA ODAKLANACAKSINIZ? 

Check-UP hizmetimizi elimizden geldiğince çok firmaya ulaştırmayı planlıyoruz. Bu süreç çok yorucu ve zaman alıcı ama ülkemizin buna ihtiyacı var ve biz var gücümüzle bu hizmeti vermeye devam edeceğiz. İkinci olarak metal ve ahşap işleme sektöründe dikey testerelerde çalışan işçilerimizin zaman zaman ellerini testereye kaptırdıklarına şahit olduk. Bunun için kendi ürettiğimiz endüstriyel kameralarla görüntü işleme teknolojisini kullanarak bir önleyici çözüm türettik. Bu konuda da hem bilinçlendirme hem de pazarlama faaliyetlerinde bulunacağız.
Üçüncü olarak da rutin faaliyetlerimizin dışında yeni bir departman oluşturup metal işleme sektöründe yüzde 100 parça kontrolü yapılabilecek paket çözümler hazırlayacağız. Burada da yine kendi imalatımız olan endüstriyel kameralar kullanıp mikron hassasiyetinde ölçüm yaparak firmalara artı değer katacağız. 

ENDÜSTRİ 4.0 ODAKLI GELİŞTİRDİĞİNİZ PROJELERİ ANLATIR MISINIZ?  

Örneğin bir metal işleme firmasının üretilen tüm ürünlerinin yüzde 100 hata kontrolü yapılması konusunda alt yapı çalışması yürütüyoruz. Yapılan işlemler çok kapsamlı olmasına rağmen konuya çok uzak kişilerin bile anlayacağı sadelikle anlatmak isterim. 

1.    PLC’lerinin ağ üzerinden veri transferine uygun hale gelmesi
2.    Makinaların motorlarına ısı ve titreşim sensörlerinin takılarak değerlerin buluta atılması ve önleyici raporlar alınması
3.    Üretilen ürünlerin kalite kontrolünün yapılabileceği sensör ve görüntü işleme teknolojilerinin kullanılarak alınan verilerin buluta atılması ve raporlar türetilmesi
4.    Personel hedef ve verim tablolarının oluşması ve takibinin yapılması gibi çalışmalar yapıyoruz.

ÖZELLİKLE IT DÜNYASININ OT İLE ÇOK DAHA FAZLA İÇ İÇE OLACAĞI BİR GELECEK İÇİN ŞİRKETİNİZE NASIL BİR ROL BİÇİYORSUNUZ?

Server sistemlerinin ve 5G teknolojisinin gelişerek yaygınlaşmasıyla birlikte PLC’lerin yerini güçlü server sistemlerinin alacağını ve kontrol otomasyonunda büyük bir değişim yaşanacağını düşünüyorum. Bu değişimden sonra IT&OT yakınlaşmasının daha hızlı ve kapsamlı olacağı aşikar. 
IT ve OT yakınlaşması için yapılan bir espri vardır 1+1= 3 denir. 
Biz bir adım ileri giderek 1&1=11 diyoruz
Firmalara gerçekleştirdiğimiz Check-UP çalışmasında yer alan partnerlerden biri de IT sektörünün önde gelen bir firması. Onlarla çok başarılı çalışmalar yaptık, bundan sonra da ilişkilerimizi arttırarak devam ettireceğiz. Ancak TEDAVİ Teknoloji olarak IT tarafında firmalara direkt hizmet vermeyi düşünmüyoruz. Bence, herkes başarılı olduğu işte faaliyet göstermeli. 

GELECEKTE HANGİ MESLEKLER KAYBOLACAK HANGİ YENİ MESLEKLER ORTAYA ÇIKACAK? 

Teker teker meslekleri saymak yerine genelleme yapmak daha doğru olur. İçinde insanî becerilerin olmadığı, tamamen beden gücüne dayanan ve teknolojik ürünlerle ikame edilebilecek meslekler kaybolacak diyebiliriz. Buna örnek olarak fabrikalarda makinadan çıkan parçaları alıp kutuya yerleştiren işçileri gösterebiliriz. Yine içinde bir öğrenme barındıran ama sürekli tekrar edilen işleri yapanlar da mesleksiz kalacak gibi duruyor. Buna örnek olarak da call center çalışanlarını, sekreterleri ve makinistleri gösterebiliriz. 

TÜRKİYE BU ÜRETİM ÇAĞINA ÇOK DAHA HIZLI UYUM SAĞLAMAK İÇİN NELER YAPILMALI? 

1.    Her fabrikanın dijital dönüşüm yol haritasını belirlemesi zorunlu olmalı. Devlet tarafından yetkilendirilmiş kişilerce bir yol haritası belirlenmeli ve buna göre KOSGEB’den hibe ve kredi verilmeli.
2.    5 yıl içinde Endüstri 3.0 sürecini tüm ülke olarak tamamlamamız gerekiyor. 
3.    Devletin Dijital Dönüşümde ihtiyaç duyulan stratejik ürünleri belirlemesi ve bu ürünleri üretenlere hibe vermesinin yanı sıra satın alan fabrikalarda vergi indirimi uygulaması lazım. Örneğin IOT cihazı üreten bir firmaya proje geliştirme desteği, bu ürünü satın alan fabrikaya da satın alma tutarına göre vergi indirimi verilmesi gibi… 
4.    Cari açığımızın büyük bir kısmı enerji tüketiminden kaynaklanıyor. Tüketimi yüksek olan sektörlerden başlanarak tüm işletmelerde Enerji Verimlilik yazılım ve donanımlarının kullanılmasının zorunlu hale gelmesi gerekiyor. Kompanzasyon ölçümü yapmak enerjinin verimli kullanılması için tek başına yeterli değil. Verimlilik ölçmek için daha detaylı analizlere ihtiyaç var. Yine bu aşamada yerli üreticiyi ve bunları kullanan işletmeleri desteklemek gerekiyor.
5.    Endüstri 4.0’ın sadece büyük sanayi kuruluşlarına lazım olmadığını, KOBİ büyüklüğünde firmaların da bu alanda yatırım yapmaları gerektiğinin en basit şekilde anlatılması gerekiyor. Kamu spotları, TV programları vb. çalışmalarla Endüstri 4.0 vizyonunu anlatmalıyız. En ufak işletmenin bile bu vizyondan faydalanması gerekiyor.