CEM KARATAY - Rockwell tarafından düzenlenen “Yönetim Perspektifleri Webinarı”nda, IT/OT güvenlik açığının kapatılması ile bu bağlamda siber güvenliğin işletmeler açısından önemi konuşuldu.

Webinara, Rockwell Otomasyon Akıllı Üretim ve Dijital Dönüşüm Müdürü Cihan Bulut ve EY Türkiye Şirket Ortağı ve Siber Güvenlik Hizmetleri Lideri Ümit Yalçın Şen konuşmacı olarak katıldı, katılımcılardan gelen sorular yanıtlandı.

“BÜYÜK KAYIPLARA NEDEN OLABİLİR”

Siber güvenliğin üretime faydası olup olmadığı, yavaşlattığı, birtakım engeller getiren zor bir konu olarak görüldüğünü söyleyen Yalçın Şen, “Bu bakış açısının gerek dünyada gerekse Türkiye’de daha hızlı değişmesi gerekiyor. Çünkü bir kurumun siber saldırıya uğraması durumda, OT tarafı, üretim hattı varsa, kesintilerin doğrudan veya dolaylı olarak milyonlarca dolarlık zararlara yol açabileceğinin unutulmaması gerekiyor” dedi. 

Siber güvenliğin bir kişinin ya da birimin sorumluluğunda olmadığını ifade eden Yalçın Şen, bütün kurumun, paydaşların gündemin olması gereken standart bir prosedür olan unsurların arasında yer almasını önemini kaydetti.

Yalçın Şen, “önemli olan işin risk tarafı. ‘Benim başıma gelmez’ değil, ‘Başıma ne zaman gelir?’ bakış açısıyla yaklaşmak doğru. Risk haritasının, değişen koşullar göz önünde bulundurularak senaryolaştırılması ve önceliklendirilmesi gerekir. Bu da aslında dijital dönüşümün anahtar noktası gibi gözüküyor.” ifadelerini kullandı.

“ENDÜSTRİ 4.0 İLE FARKINA VARILDI”

Siber güvenliğin yeni bir kavram olmadığını kaydeden Bulut, işletmelerin gündemlerinde olan Endüstri 4.0 ile birlikte siber güvenliğin ne denli kritik olduğunun farkına varıldığına dikkat çekti.  

Şirketlerin karşı karşıya olduğu zorluklardan birinin endüstriyel siber güvenlik becerileri açığının çok fazla olduğu ve kapatılmasını zor olduğu dile getiren Bulut, bu konudaki yetişmiş personel sorununa değindi.

“4 MİLYON PROFESYONELE İHTİYAÇ VAR”

Dünyanın en büyük kar amacı gütmeyen sertifikalı Siber Güvenlik Uzmanları Derneği ISC’nin verilerini paylaşan Bulut, mevcut siber güvenlik iş gücünün 2,8 milyon profesyonel olduğunu, açığı kapatmak için ise 4 milyon kişiye daha ihtiyaç olduğu bilgisini verdi.

Bulut, hem OT’den hem IT’nin dinamiklerinden hem de bu sistemlerin birleşmesinden anlayan bir iş gücünün gerekliliğine vurgu yaptı.