Türk sanayisinin “4.0”ı yakalayarak dünyaya yüksek katma değerli, rekabetçi ürünler üretmesinin önemine dikkat çeken Erensan Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Eren, aksi halde büyüyen sosyal riskle karşı karşıya kalınabileceğini kaydetti.

Eren, sözlerine şöyle devam etti: "İnsanlığın gelişimi ve keşfetme arzusu ile İngiltere’den başlayan Sanayi Devrimi, insanların kas gücünden zamanla yerini sermaye ile değiştirmeye doğru bir yol çizmiştir. Başlayan teknolojik ilerlemeler, bu teknolojileri geliştiren insanlar gibi yeni farklı yeteneklerde insanlara talebi artırmıştır. Bu doğrultuda bakıldığında her yeni teknoloji ya da dijitalizasyon, işlerin daha verimli ve hızlı yapılmasına olanak sağladı. İnsan kullanım faktörü azaldı fakat daha yetkin ve yetenekli insan ihtiyacı doğdu. Batı’nın, Çin’in rekabetçi insan kaynağına karşı geliştirdiği Sanayi 4.0 ile verimliliğin artışı da hedefleniyor."

“ÖNCELİKLE İNSAN KAYNAĞIMIZI GELİŞTİRİYORUZ”

Bugün hem Erensan olarak hem de Groupe Atlantic’in üretim tesislerinde, global rekabete ayak uydurabilmek ve ürünlerimizi son teknolojileri kullanarak üretmek üzere yeni yatırımlar gerçekleştiriyor, Endüstri 4.0’a geçmek için çalışmalar yapıyoruz. Bunları yaparken ilk dikkat ettiğimiz nokta, çalışanlarımızın yetenekleri ve gelişme kapasiteleri oluyor. Grubumuzun prensipleri olan “kısa ve uzun dönemde çalışanlarımızın gelişimine, açık fikirlilik ve kolektif çalışmayı ve alanlarında uzmanlaşmayı” ön planda tutarak 21. yüzyılın bize sunduğu dijitalleşme süreçlerini dikkatle takip ediyor ve acele etmiyoruz. Üretim merkezlerimizde çalışanlarımız için  güvenliğin ve kalitenin ön planda olmasını öncelik olarak belirleyerek, Sanayi 4.0 uygulamalarını hayata geçirmeye ve ekiplerimizi de eğitmeye çalışıyoruz. 

“MYO'LARI VE YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARINI DESTEKLEME KARARI ALDIK”

Makinalar artık söyleneni yapan moddan bir kere söyledin mi anlayan ve hatta  hatalarından öğrenen akıllı makinalar haline geliyorlar. Makinaları anlayabilecek ve onları programlayabilecek yetenekli insanları bu hatları kullanmaya yönlendirmek veya yeni iş gücü arayışına girmek gerekiyor. Basit işlerde çalışan işçilerin yerini ileride mutlaka makinelerin hatta robotların alması kaçınılmaz olacaktır. Gelişmekte olan sanayiye gelişmekte olan insan gücü (İnsan 4.0) sloganıyla Meslek Liseleri ve Meslek Yüksek okullarında kalifiye insan gücü yetiştirerek buna adapte olabileceğimizi ve ileride ortaya çıkacak olan işsizlik korkusunu üstesinden gelinebileceğini zannediyorum. Onun içindir ki, Erensan 2020’de Meslek Yüksek Okulları ve Yüksek Öğretim kurumlarındaki ilgili bölümleri destekleme kararı almıştır.  

Özetle; Türkiye Sanayisi “4.0“’ı  yakalamak ve dünyaya yüksek katma değerli rekabet edebilen ürünler üretmek zorundadır. Aksi taktirde önümüzde büyüyen sosyal riskin altında kalmaya mahkum oluruz.