Doruk’un bu yıl 26-28 Ekim tarihleri arasında Antalya’da düzenlediği “6. Doruk’ta Buluşma - Akıllı Fabrikalara Dönüşüm Platformu” etkinliği kapsamında bir araya geldiğimiz Kalkancı Pres Döküm Genel Müdür Yardımcısı Ali Davut, ProManage Üretim Yönetim Sistemi Enerji Modülü ile en büyük gider kalemleri arasında bulunan enerjide önemli bir tasarruf elde ettiklerini belirtiyor.

Etkinlikte, Planlama ve ERP Yönetimi Şefi Nilay Işıklar ile “Tecrübe Paylaşımı: Kalkancı Enerjisini Yükseltiyor” konulu bir sunum da gerçekleştiren Ali Davut, sorularımızı yanıtladı. 

Ali Bey, 6. Doruk’ta Buluşma etkinliği ile ilgili değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?

Öncelikle çok verimli bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. “Akıllı Fabrikalar” ile ilgili gelişmelerde özellikle panellerde ve sunumlarda son derece değerli bilgi aktarımları yapıldı. Katılımcıların çok fayda sağladığını ve ikili görüşmelerde firmalar arası bilgi alışverişinde ortak noktaların çıktığını ve görüşmelerin de başladığını gözlemledik. Bu bağlamda faydalı bir etkinlik geçirdiğimizi söyleyebilirim.

Doruk ile olan iş birliğiniz ilk olarak ne zaman başladı? İş birliğinizin kapsamını anlatır mısınız? 

Kalkancı Pres Döküm olarak ilk kez 2013 yılında Doruk ile iş birliğine başladık. Eski sürümü olan ProData ile başladık ve ardından ProManage’a geçiş yaptık. Akabinde “ProManage Üretim Yönetim Sistemi - Enerji Modülü”nü aldık. Enerji Modülünde oldukça önemli kazanımlar elde ettik. Şirket içinde enerji tarafında önemli bir gelişmeye imza atarak yüzde 10-12 arasında tasarruf sağladık. Doruk ile gerçekleştirdiğimiz çalışmalar doğrultusunda verdiğimiz şirket içi eğitimlerimizi artırdık. Eğitimlerimizde hem ProManage’dan hem de ERP’den topladığımız verileri nasıl analiz etmemiz gerektiğini çalışanlarımıza öğretiyoruz ve aynı zamanda yöneticiler olarak bizler de öğreniyoruz.  

Birlikte çalışmaya başlamanızla birlikte başka ne tür kazanımlar elde ettiniz? Geçmişi ve bugünü kıyaslayabilir misiniz?  

Doruk ile makinalarımızın ne kadar verimli çalıştığı, duruş sürelerinin ne kadar olduğu, günde kaç baskı yaptığı (enjeksiyonla döküm yaparken), bunların ne kadarının hasarlı/hurda olduğu gibi verileri takip edebilir hale geldik. Geçmişte bu işleri manuel olarak yapıyorduk. Hurdalar varsa geri dönüşüme gönderiyorduk yoksa operasyonumuza kağıtlar üzerinden devam ediyorduk. Fakat bugün gelinen noktada her an personelimizin önünde sistemler açık bir şekilde izleme ekranlarından takip ediyorlar ve sorun çıktığı anda üretim sahamızdaki mühendisler, bakım ekipleri ve diğer teknik personel ile iletişim kurarak sorunu gidermek amacıyla gerekli aksiyonları alıyorlar. Örneğin ProManage Enerji Modülünü kullanıyoruz ve makinalarımızdan biri fazla enerji sarfiyatı yaptığında görüp anında harekete geçebiliyoruz. Anlık önlemler alabiliyoruz. Bu da enerji ve daha da önemlisi ürün maliyetlerimize yansıyor. Ürün maliyetlerimizi azalttığımızda da rekabet edebilir hale geliyoruz.

Akıllı fabrikalara dönüşmek için öncelikli olarak neler yapılması gerekiyor?

Doruk, yapay zeka destekli çözüm ve teknolojiler sunuyor. Ancak önemli olan nokta şu; “makina ve ekipmanlarımızın onlara nasıl cevap verdiği, o cevaplardan bizim hangi dersleri, sonuçları çıkaracağımız.” Dolayısıyla, makina ve ekipmanlarımızın buna cevap verebilecek hale gelmesi, bizim de bu cevaplardan sonuçlar çıkarmamız gerekiyor. Yatırımı yapmış olsak bile şayet sonuçları alamaz isek, iyileştirme yapamayız ve sonunda da verimlilik elde edemeyiz. Esasen makina ve ekipmanlarımızın yanı sıra ekiplerimizin de hazır olması gerekmektedir.  

“6. Doruk’ta Buluşma” etkinliğinden de yola çıkarak fabrikaların dijitalleşme süreci ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Akıllı firmalar da dijitalleşmek çok önemli. Dijitalleşme kolay bir iş değil; meşakkatli bir iş, emek gerektiriyor. Bu işe uygun, işi yapabilecek insan kaynağına ihtiyaç duyuyor. Verileri toplayabiliyoruz ancak daha sonraki aşamada ve en önemlisi de verilerin analizi gerekiyor. Verileri analiz etmeye başladığınızda iyileşme sağlayabiliyorsunuz. Dolayısıyla bunlara yorum yapabilecek “akıllı insanlara” ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

YAPAY ZEKA DESTEKLİ ENDÜSTRİYEL GÖRÜNTÜ İŞLEME ÜNİTELERİ YAPAY ZEKA DESTEKLİ ENDÜSTRİYEL GÖRÜNTÜ İŞLEME ÜNİTELERİ

Gelecek dönemde Doruk ile olan iş birliğiniz ile ilgili planlarınız nelerdir?

“Akıllı yatırımlar” ve “akıllı çözümler” ile ilgili olarak Doruk ile olan iş birliğimizin artarak devam edeceğini düşünüyorum. Elbette, bu tek taraflı olan bir süreç değil. Öncelikle Kalkancı Pres Döküm olarak bizim de “akıllı çözümler” için donanım olarak hazır olmamız gerekiyor ki o zaman katma değer sağlayabilelim. Bu nedenle Doruk’un ürünleri ile neler yapılabileceğini bilmemiz çok önemli. Bu tarz etkinliklerde, yapılan tecrübe paylaşımları ve sunumlarla bunları daha da yakından öğrenme fırsatı buluyoruz. Bu çerçevede edindiğimiz bilgiler neticesinde yapacağımız yatırımlarımızı şekillendireceğiz. Ben şu sözü söylüyorum; “Bu tip ilişkiler evlilik gibi ayrılamazsınız, zaten ayrılmamalısınız da.” Dolayısıyla iyi ve kötü günler olabilir. Doruk tarafında bizde ya da ERP tarafında aksamalar yaşanabilir. ERP kullanırken yaptığımız hatalar da olabilir. Birlikte bu hataları iyileştirmek ve düzeltmek, karşılıklı büyümek gerekir. Doruk’un enerji modülünü kullanan ilk firmalardan biriyiz ve önemli iyileştirmeler yapıldığını düşünüyorum. Etkinlikte gerçekleştirdiğimiz sunumumuzda da bahsettik; Doruk ile çalışıp da Enerji Modülünü kullanmamak olmaz. Bizim gibi enerjiyi fazla kullanan firmalar için özellikle döküm sektöründe şart olduğunu söyleyebilirim. Enerjiyi kontrol edebilmelisiniz. Enerjiyi kontrol ettiğiniz takdirde, maliyetlerinizi de kontrol edebilirsiniz. Maliyetlerinizi belli bir seviyeye çekebildiğinizde ise hem rekabet edebiliyorsunuz hem de kârlılığınızı artırabiliyorsunuz.