ST Endüstri Medya bünyesinde yer alan ST Endüstri Radyo (105.8)’da “Üretimi Otomatik Hale Getirenler” programına konuk olan Oğuz Bayrak, üretim dünyasının giderek daha esnek üretimlere doğru yol aldığı günümüzde, MGB serisi kapı emniyet modülü ile bu noktada önemli bir misyon üstlendiklerinin altını çizdi. Bayrak, “Ürünümüzün üzerindeki opsiyonları hat akarken dahi yani hattı durdurmadan opsiyonlarını değiştirebiliyorsunuz” dedi. 
2013 yılında Euchner’in Türkiye‘de kendi ofisini kurmaya karar vermesiyle aldığı genel müdürlük görevinde 6. yılını tamamladığını söyleyen Oğuz Bayrak, firmanın, ilk kurulduğunda sadece distribütörler üzerinden bir tanınırlığı olduğunu, sonrasında katıldıkları fuarlarla ve özellikle Robot Yatırımları Zirvesi’yle Euchner’i tanıtma fırsatını iyi değerlendirdiklerini açıkladı. “Otomotiv ve robot endüstrisinde mühendislik kademesi, satın alma kademesi, proje kademesinin Euchner’i yakından tanıyor” diyen Bayrak sorularımızı yanıtladı. 

EUCHNER’İN ENDÜSTRİ 4.0 VİZYONU NEDİR?

Euchner endüstrideki makina emniyet uygulamalarında ürünler sunuyor. Otomasyonun input kısmında yer alan yani switch’ler, acil stoplar, emniyet switch’leri gibi ürünlerle sahadaki sinyalleri kontrolörlere taşıyor. Dolayısıyla Endüstri 4.0’ın aslında sahadaki ilk safhasıyız. Bilgi ne kadar doğru, hızlı ve zahmetsiz gelirse, bu bilgi de daha sonra daha net bir şekilde değerlendirilebiliyor. Profinet haberleşme kullanan kontrolörlere sinyallerimizi ulaştırabiliyoruz. Profisafe olarak yine ulaştırabiliyoruz. 

ENDÜSTRİ 4.0’A GEÇİŞ SÜRECİNE ÖNCE NEREDEN BAŞLAMALI? 

Fabrikalarımızın süreçlerini tam olarak tanımlaması lazım. Çok fabrika geziyoruz, çok farklı süreçler görüyoruz ama ortak noktaları;  birçoğunda süreçler kağıt üzerine dökülmüş durumda değil. Bazı üretim tesislerinde aslında ne yapıldığı, hangi süreçlerin olduğu tarif edilemeyecek bir durumda.

FABRİKA YÖNETİCİLERİNİN YA DA ARA YÖNETİCİLERİN DARBOĞAZLARI KEŞFETMESİ GEREKİYOR.

Evet, ne yaptığını bilip bunu dokümante etmeleri gerekiyor. Sonrasında hangi noktaları iyileştireceğini bilmeleri gerekiyor. Benim sanayide en büyük gördüğüm sıkıntı dokümantasyon eksikliği. Şimdi, siz sisteminizi otomatik hale getirmeye çalışıyor, bilgi toplamaya çalışıyorsunuz ama ilk girdiğiniz bilgiler zaten tutarlı değil. Dolayısıyla önce bunu başarmalı sonra diğer adımlara geçilmeli. 

BU NOKTADA EUCHNER’İN KATMA DEĞERLİ ÇÖZÜMLERİ NELER?

Biz makina emniyetinde input ürünleriyle çözümler sunuyoruz.  Profisafe, Ethernet IP, Profinet gibi protokolleri destekleyen ürünlerimizle öncü bir pozisyonumuz. Ayrıca I/O link uyumlu emniyet sistemlerimiz, switch’lerimiz mevcut. I/O link sayesinde switch’lerimizden sıcaklık ve mesafe gibi parametreleri alabiliyoruz. Bu değerlerden hareketle veriler analiz edilerek, ne zaman bakım yapılacağı, gerekliliği, arızaya meyilli durumlar için değerlendirilebiliyor. MGB serisi kapı emniyet modülümüz, otomotiv ve robot endüstrisinde oldukça yoğun kullanılıyor. Ürünün ikinci versiyonunu çıkarttık. Herkes maliyetleri de düşürmek için daha esnek üretimlere doğru yöneliyor, ürün üzerindeki opsiyonları hat akarken dahi yani hattı durdurmadan değiştirebildiğimizden esnek üretimi destekliyor. Bu ürün, üretimin hızlı olduğu noktalarda hattı durdurmadan ve dolayısıyla herhangi bir maddi kayba uğranmadan değişim imkanı sağlıyor.