“Üretim için yapay zeka uygulamaları geliştiren Ar-Ge şirketi” olarak kendini tanımlayan Mechanica Irev, Türkiye’de ve dünyada otomotiv endüstrisinde bir ilk olan “TOFAŞ MIX Optimizasyon” sistemi projesiyle yüzde 20’den fazla üretim verimliliği sağladı.

MECHANICA Genel Müdür Yardımcısı İrfan Çolak, otomotiv sektöründe bir ilke imza attıkları, projenin ardından bünyelerinde Tofaş’a özel bir departman kurarak “modernizasyon ve optimizasyon” çalışmaları geliştirmeye devam ettikleri projelerini anlattı. 

“40 SANİYEDE 500 BİN OLASILIK HESABI YAPILIYOR”

Mecha Analytics ekibi tarafından geliştirilen bu optimizasyon sistemi ile dijital ikiz uygulaması üretim sıralamasını optimize etmektedir. Boya ve montaj arasındaki rezerv bölgesindeki tüm kararlar akıllı algoritmalara devredilmiştir. Böylelikle montaj hat kısıtlarına göre optimum sıralamayla araçların montaj hatlarına girişi sağlanmıştır. Karmaşık veri analitiği algoritması ile rezerv alanda 40 saniyede yaklaşık 500 bin olasılık hesabı yapılmaktadır. Yüksek seviyede değişkenliğin, karmaşıklığın ve çeşitliliğin bulunduğu üretim ortamında, akıllı algoritmalar kullanılarak yapılan ilk ‘dinamik araç sıralama ve dijital ikiz projesi’ adıyla tarihe geçmiş oldu. Fabrikada fiziksel herhangi bir objenin yerini değiştirmeden, kararları yapay zekaya devrederek hayata geçirdiğimiz projenin sonunda yüzde 20’nin üzerinde üretim verimliliği sağlanmıştır. Söz konusu projede gösterilen üstün başarı sonrasında MECHANICA bünyesinde TOFAŞ FIAT FCA departmanını kurarak, gruba özel ‘modernizasyon ve optimizasyon’ projeleri geliştirmeye devam etmekteyiz.

“BİZİ AYRIŞTIRAN EN TEMEL FARK, ESNEKLİK”

Bugün Tofaş’ta hayata geçirdikleri projeye benzer projeleri Türkiye’nin önde gelen kimya, makina imalatçısı ve otomotiv yan sanayi kuruluşları için geliştirdiklerinin altını çizen İrfan Çolak, firmalarını rakiplerinden ayıran en temel farkın esneklik olduğunu belirtti. 

Zor işleri sevdiklerini vurgulayan Çolak, sözlerine şöyle devam etti:

“Multidisipliner yapısı sayesinde MECHANICA, zorlu üretim koşullarının ortaya çıkardığı tüm problemler için çözüm üretebilmektedir. Bu bazen üretim planlama ve optimizasyon için devreye alınacak Mecha Analytics çözümünün, özgün bir algoritma ile süreçlerinin kurgulanması olarak karşımıza çıkarken, bazen de kalite süreçleri için geliştirilen Mecha Vision ürününü, anahtar teslim robotik otomasyon çözümüyle birlikte devreye alabilmek olarak tezahür etmektedir. Sanıyorum ekip olarak zor işleri seviyoruz.” 

AKILLI FABRİKA UYGULAMALARI İLE ENERJİ MALİYETLERİ NASIL DÜŞER? AKILLI FABRİKA UYGULAMALARI İLE ENERJİ MALİYETLERİ NASIL DÜŞER?