Halıcı Group CEO’su ve Toplum 5.0 Akademi Başkanı Dr. Hüseyin Halıcı, dijital dönüşümün bir seçenek değil zorunluluk olduğunun altını çizerek, Türkiye’deki toplam işletmelerin yaklaşık yüzde 98’ini oluşturan KOBİ’lerin kişilere bağlı yapıları nedeniyle bu süreçte zorlandıklarını ancak geçişte henüz geç kalmadıklarını dile getirdi.

“TEMELİNDE TEKNOLOJİDEN ZİYADE İNSAN VAR”

Halıcı Group CEO’su ve Toplum 5.0 Akademi Başkanı Dr. Hüseyin Halıcı, Tüm Yüzey İşlemler Derneği (TÜYİDER) tarafından düzenlenen “TÜYİDER Buluşmaları” isimli online seminerlerin 20.’sine konuk olarak Endüstri 4.0, Toplum 5.0’ı ve bu kavramların insan hayatına etkilerini ele aldı.

Seminer kapsamında yaptığı konuşmada dünyadaki sanayi devrimleriyle ilgili bilgiler veren Dr. Halıcı, dördüncü sanayi devriminde yapay zeka dahil hiçbir teknolojinin yeni olmadığını dile getirerek tetikleyicisinin insan olduğuna dikkat çekti.

Endüstri 4.0’a geçiş nedeninin teknolojiden ziyade insan olduğunu kaydeden Dr. Halıcı, her ülkenin bu doğrultuda bir stratejisinin olduğunu, Japonya’nın ise diğer ülkelerden farklı olarak, Toplum 5.0 ile endüstriyle birlikte sağlıktan sanata, kamudan finansa her alanda temelinde insanın olduğu dijital dönüşümü ortaya koyduğunu söyledi.

Dr. Halıcı, yapay zeka temelli otonom makinaların olduğu Endüstri 4.0 ile birlikte toplumlardaki değişimin dramatik olarak görülebileceğini ifade etti ve dönüşümün Türkiye açısından önemini vurguladı.

“HİÇ OLMADIĞI KADAR YAŞAM ŞEKİLLERİNİ DEĞİŞTİRECEK”

Sanayinin dijital dönüşümü ile üretim tesislerinde stok tutmaya gerek kalmayacağını ifade eden Dr. Halıcı, avantajlarıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Esnek olması, gerek zamanı gerek sermayeyi gerekse işçiliği verimli kullanması, kaliteli ve sürdürülebilir olması ve her şeyden önemlisi de ‘insancıl olması’ gibi çok önemli avantajları var. Zaten dönüşümle uzun ve fiziksel iş gücü yerine, daha az saatlerde ve zihinsel çalışmanın olması amaçlanıyor.”

Söz konusu dönüşüm ile birlikte çalışma şekillerinden ziyade bütün yaşam şekillerinin değişeceğini aktaran Dr. Halıcı, sanayinin daha önce hiç olmadığı kadar insanların yaşam şekillerini değiştireceğini belirtti.

“BİRLİKTE HAREKET EDİLMESİ GEREKİYOR”

Dijital dönüşümün bir seçenek değil zorunluluk olduğunu söyleyen Dr. Halıcı, Türkiye’deki toplam işletmelerin yaklaşık yüzde 98’ini oluşturan KOBİ’lerin kişilere bağlı yapıları nedeniyle bu süreçte zorlandıklarını ancak geçişte henüz geç kalmadıklarını dile getirdi.

Dr. Halıcı, sanayinin dijital dönüşümünün kamu, akademi, özel sektör ve STK’lar olmadan çözülemeyeceğinin de altını çizdi.

Dijitalleşmenin sadece firmaları değil insanları da ilgilendirdiğini ve bu nedenle üretimin yanında tüm alanlarda yapılması gerektiğinin altını çizen Dr. Halıcı, bu kapsamda Toplum 5.0’ı benimsediğini kaydetti.