Halıcı Group CEO’su Dr. Hüseyin Halıcı, Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi tarafından düzenlenen online seminerde, THK Üniversitesi Kariyer Ofisi Sorumlusu Prof. Dr. İlknur Tunç’un sanayinin dijital dönüşümü, karanlık fabrikalar gibi konularla ilgili sorularını yanıtladı.

“BU DEVRİMDE BAŞROLDE İNSAN VAR”

Dördüncü sanayi devriminin diğer sanayi devrimlerine göre farkının, henüz yapılmadan hedefinin belirlendiği bilgisini veren Dr. Halıcı, Endüstri 1.0’ın buhardan mekanik, Endüstri 2.0’ın elektrik, Endüstri 3.0’ın elektronik teknolojilerin başrolde olduğunu, ancak Endüstri 4.0’ın insan etkisiyle oluşturulmuş bir devrim olduğunu söyledi.

Dr. Halıcı, günümüzde henüz böyle bir fabrikanın kurulmadığına dikkat çekerek, “Dijital fabrika kurduk diyenler var. Ama burada kendi kendini yönetecek, tamirini bile kendisinin yapabileceği yapılardan bahsediyoruz. Her şeyin dijital ortama taşınması dijital dönüşüm değildir, sadece dijital verilerin kullanılması demektir.” ifadelerini kullandı. 

“TEMEL AMAÇ, İNSANIN YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK” 

Dördüncü sanayi devrimi doğrultusunda kurulacak akıllı, karanlık fabrikaların 2025’ten itibaren faaliyet göstermeye başlayacağını dile getiren Dr. Halıcı, bilimden teknolojiye her alanda fizikselden ziyade zihinsel çalışmanın öne çıkacağını ve bu gelişmeler ışığında insanların adaptasyonuyla birlikte Endüstri 4.0’a geçişin hızlanacağını ifade etti.

Günümüzde artık iş dünyasında, sanayide birçok işin teknoloji odaklı ilerlediğine dikkat çeken Dr. Halıcı, zihinsel yaklaşımın önemli olduğu bu dönemde, Türkiye’nin diğer ülkelerden geri kalmayacağını belirtti.

Dr. Halıcı, söz konusu devrimlerin, teknolojilerin hayata geçirilmesindeki temel amacın, insana hizmet etmek, insan hayatının yaşam kalitesini daha fazla artırmak olduğunu vurguladı.

“KOBİ'LERİ DE DÖNÜŞTÜRECEK”

Bir işletmede ham madde, enerji ve insan kaynağı olmak üzere 3 ana girdinin olduğunu ve yeni konseptin bunları da yeniden şekillendireceğini aktaran Dr. Halıcı, “Bu konseptte üretimdeki insan faktörünü minimize edersek, üretilen ürünlerin fiyatı da ucuzlamış olacak. Benzer şekilde, enerjiyi minimal hale getirecek, yenilenebilir enerjinin de katkısıyla enerji maliyetleri çok düşecek. O zamanda sadece ham maddeyle sınırlı bir üretim olacak. Böylece ürünleri de çok uygun fiyatlara satın alma imkanımız olacak.” şeklinde konuştu.

Daha uygun maliyetlerin olduğu koşulların ortaya çıkacağını kaydeden Dr. Halıcı, bu durumun şirketlere de etki edeceğini, global olarak daha az firmayla, daha minimal işler yapılacağını dile getirdi.

“ÖĞRENCİLERE PARLAK BİR GELECEK SUNUYOR”

THK Üniversitesi’nin havacılığa yönelik tematik bir üniversite olması dolayısıyla dönüşüm ile doğrudan ilişkisi olduğunu söyleyen Dr. Halıcı, “Üniversitenin bu alanda farklı yenilikleri sağlayacak imkanları var. Bunun da öğrenciler açısından önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Dijital dönüşüm, THK’ya fayda sağlayacak ve bence üniversitenin mottosu bile olabilir.” diye konuştu.

Bu dönemin kendini geliştiren gençlere, öğrencilere parlak bir gelecek sunduğuna işaret eden Dr. Halıcı, sözlerini tamamlarken gençlere, motivasyonlarını kaybetmemeleri, vakitlerini iyi değerlendirmeleri, merak edip sorgulamaları, sabretmeleri ve eleştiriye açık olmaları gerektiği tavsiyelerinde bulundu.