trexDCAS, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası & BUTEKOM ile yaptığı sponsorluk anlaşması ile model fabrika, Endüstri 4.0 ve dijital dönüşüm projesini hayata geçiriyor. Sanayide işletmelerin kayıplarına odaklanıp, sunduğu çözümlerle, bu kayıpları ortaya çıkartacak araçlar geliştiren şirket; model fabrika projesi ile yatırımcılara, kendi kuracakları fabrikalar ve üretim tesislerinde bu işin nasıl olması gerektiğini keşfetme fırsatı sunacak. Genel Müdür İlhan Özdemir, Satış Mühendisi Anıl Atalay, Proje Satış Uzmanı Fehmi Karamehmetoğlu ve Pazarlama Koordinatörü Furkan Işık, verimli işletmeler için sundukları çözümleri ve yakın dönem planlarını açıkladı.  

PROJELERİN SONUÇLARINI NASIL ÖLÇÜMLÜYORSUNUZ?

Anıl Atalay: Konusunda uzman, yetkin ve sektörü yakından bilen çoğu mühendislik kökenli 11 kişilik destek ekibimiz müşterilerimizle sürekli temas halinde, bu temas sadece problem noktasında değil, iş geliştirme amacıyla yürütülüyor. TOFAŞ ve HES Kablo gibi birçok büyük endüstri kuruluşlarına sadece MES değil onun haricinde birçok çözüm ürettik. 

MES ALANINDA DEVLET NE TÜR TEŞVİKLER VERİYOR? 

Fehmi Karamehmetoğlu: Devlet kanalında dijital dönüşüm oldukça önemseniyor. Cari açığı azaltmak için verimli üretim yapan bir ülke haline gelmemiz için KOBİ’lere en az yılda 2 defa teşvikler veriliyor. Bu teşvikler firmanın ihtiyaçlarını karşılaması noktasında %50- %60 seviyelerinde gerçekleşebiliyor. Turquality kapsamındaki yatırımlarda da sanayicilerimiz oldukça ciddi teşvikler alabiliyor.

FURKAN BEY, SİZİ KISACA TANIYABİLİR MİYİZ? 

Furkan Işık: Yaklaşık olarak 10 yıldır dijital pazarlama faaliyetleri yürütüyorum. Birçok global markanın uzun yıllardır danışmanlıklarını yaptım. Birçok markayı sıfırdan alıp istediğimiz konuma getirene kadar çaba sarf ettim. Uzun bir süredir de TrexDCAS markasının Pazarlama Koordinatörlüğünü yürütüyorum. Firma içerisinde yurt içi-yurt dışı pazarlama organizasyonları, dijital pazarlama faaliyetleri, aktiviteler, etkinlikler, fuar organizasyonları, pazarlama stratejisinin belirlenmesi, marka konumlandırması konularında ekibim ile birlikte çalışmalarımı sürdürüyorum.

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE NE TÜR MESLEKLER KAYBOLACAK, BU ÖNGÖRÜLERİNİZ NELERDİR?

Furkan Işık: Teknolojinin ve dijital dünyanın geldiği son noktaya baktığımızda, birçok sektörün yavaş yavaş artık dijital dünyaya ayak uydurmaya çalıştığını görüyoruz. Pazarlama sektörü hiçbir zaman kaybolmayacak, bundan %100 eminim, zira kim ne üretirse üretsin pazarlama daima olmak zorundadır. Tüm sektörlerin üretim sahalarını yalınlaştırmaya, öngörülebilir senaryolar dahil ederek endüstriyel grubun tamamına geçerli olacak verimli üretime doğru ilerliyoruz ve bu ilerleme çok hızlı bir biçimde gerçekleşiyor.  
Sektörel anlamda baktığımızda otomotiv, ilaç ve gıda gibi birçok sektörde operatörlerin yetkinlikleri daraltılarak makina ve otomasyon sistemlerine devri sağlanıyor. Mühendislik, kalite ve bakım bölümü mecburen işin başında ama operatörler giderek bu işin içerisinden çıkmaya başladılar. Dijitalleşmeyle birlikte tabi ki de diğer sektör gruplarının birçoğu da bundan nasibini alacak. O nedenle Türkiye’de sektörlerimizi iyileştirmek ve dijital çağa ayak uydurmak büyük bir zorunluluk haline geldi. 

YENİ NE TÜR MESLEKLER ORTAYA ÇIKACAK? 

Furkan Işık: Yapay zekâ mühendisliği ilerleyecek, yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği de gelişecek sektörler arasında. Robotik sistemlerin gelişimi ve sanayideki varlığı katlamaya devam ediyor.

TÜRKİYE BU YENİ SANAYİ DEVRİMİNE HIZLICA AYAK UYDURABİLMEK ADINA NE TÜR ÇALIŞMALAR YAPMALI? NASIL YOL ALMALI?

Furkan Işık: Türkiye, devlet kanadıyla üreticilere ciddi bir destek sağlamalı ki gerek KOSGEB, gerek Ekonomi Bakanlığı ile Bilim ve Sanayi Bakanlığı tarafından yürütülen bazı projeler var, ama yeterli mi? Tabii ki yetersiz. Çünkü MES çözümümüzle verimlilik artırıcı faaliyetleri uzun zamandır destekliyor ve sunuyoruz. Ancak Türkiye’de üretim dünyası gelenekselleşmiş üretim yapılarını bozmak istemediğinden dolayı, buna ayak uydurmakta ciddi anlamda sıkıntı çekiyor ve sonuç olarak rakip pazardan kendisini soyutluyor. 
Dünyadaki veya Türkiye’deki bazı kurumlar ise yavaş yavaş sahadaki kayıplarını bulmak ve verimliliklerini artırmak için dijitalleşmeye ayak uydurmak adına ciddi çaba sarf ediyorlar.  
Endüstri 4.0, MES çözümleri ya da otomasyon çözümleri konusunda hizmet veren firmaların tamamı, üreticilerin bilinçlendirilmesi noktasında elinden gelen çabanın tamamını göstermeli. Biz trexDCAS olarak 3 kıtada hizmet verdiğimizden, dünyadan topladığımız verilerle geliştirdiğimiz know how’ı getirip, firmalarımızın önüne sunuyoruz.  Bu hem bizim için hem de Türkiye için en büyük kazanç. İnsanların birçoğu Endüstri 4.0 için nasıl yola çıkacağını, nasıl bir yol izleyeceğini bilmiyor. Çok hızlı bir biçimde bilinçlendirme ve tanıtım çalışmalarının artırılması gerekiyor. 

SON OLARAK 2019 HEDEFLERİNİZİ ANLATIR MISINIZ?

Furkan Işık:  trexDCAS bünyesinde trexAKADEMİ başlığı altında kurduğumuz yapılanma ile üreticilerimizi, sanayicilerimizi, mühendislerimizi bilinçlendirmek adına Bursa’da ilk olarak “Fabrikanı Keşfet” adını verdiğimiz bir etkinlik gerçekleştirdik. trexAKADEMİ böylece görevine başladı. Yıl içerisinde birçok etkinliğe daha imzasını atacak olan trexAKADEMİ ile sanayicilerimize ve mühendislerine sahalarındaki üretimlerini nasıl takip edeceklerini ve kayıplarını nasıl bulacaklarını, nasıl çözüm üreteceklerini deneyimlemiş ve kendi sahalarında uygulayan müşteri altyapımızla birlikte etkinlikler organize edeceğiz. trexAKADEMİ bünyesinde üniversite işbirlikleriyle, endüstri mühendisliği, bilgisayar ve yazılım mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği bölümlerinden çıkacak öğrencilerimize de ciddi bir eğitim desteği sağlayacağız.Yakın bir zamanda yeni binamıza geçiş yapıyoruz. Böylece çok daha müsait bir alanda uygulama okulu kuracağız. Endüstri 4.0 için bu sistemi firmaların nasıl uygulayacağını, mühendislik, kalite, bakım ve yönetim bürolarına yönelik uygulama alanlarını kendi bünyemizde tek tek oluşturup firmalarımıza eğitim hizmetleri vereceğiz. trexDCAS tarafında ise Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ve BUTEKOM ile sponsorluk anlaşması yaptık, model fabrika Endüstri 4.0 ve dijital dönüşüm projesini hayata geçiriyoruz. Böylece model fabrikayı gezen insanlar, kendi kuracakları fabrikalar ve üretim tesislerinde bu işin nasıl olması gerektiğini anlayacaklar. Biz tüm imkânlarımızla bu çözümlerin faydalarını müşterilerimize sunuyoruz ve yıl boyunca da sunmaya devam edeceğiz.