Pandemi döneminde faaliyetlerini dijital ortama taşıyan İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından, Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği’nin (ENOSAD) katkıları ve İAS Yazılım iş birliğiyle düzenlenen sanayide sektörel dijital dönüşüm uygulamaları online seminer dizisinin altıncısında “Makine, Aksam ve Metal Eşya Sanayii” ele alındı.

Teknoloji Girişimcisi & Teknoloji ve İnovasyon Danışmanı Ergi Şener’in moderatör olarak yer aldığı webinara; ENOSAD Başkanı Hasan Basri Kayakıran, IAS Yazılım Genel Müdürü Ahmet Oturgan, AES-Acar Endüstriyel Sistemler Genel Müdürü Yaşar Acar, SMS Tork Fabrika ve Ar-Ge Müdürü Dr. Yaşar Mutlu ve İletişim Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Hatunoğlu konuşmacı olarak katıldı.

“DİJİTAL DÖNÜŞÜM, FIRSATLAR VE TEHDİTLER DİYARI”

ENOSAD Başkanı Hasan Basri Kayakıran, Endüstri 4.0’ı geniş yelpazede incelemenin doğru olduğunu ifade ederek “Dijital dönüşümde iki tür firmayı ele almamız gerekiyor. Biri otomotiv, beyaz eşya gibi hedeflerini belirlemiş, uzun vadeli planlar yapabilen firmalar, diğeri de ENOSAD olarak bizim de hitap ettiğimiz KOBİ’ler. KOBİ’lerin bu süreçte yol gösterecek, rehberlik edecek danışmanlara ihtiyacı var. Öncelikle ihtiyaçları iyi tespit etmeliyiz ve o ihtiyaçlar doğrultusunda adımların atılması gerekiyor. Eğer bir firma süreçlerini manuel olarak devam ettiriyorsa, önce Endüstri 3.0’ı yerleştirmek lazım. Ardından o firmada dijital dönüşümden konuşabilelim ve yavaş yavaş Endüstri 4.0’a geçini sağlayabilelim. Dijital dönüşümü, hem fırsatlar hem de tehditler diyarı olarak görüyorum.” dedi.

“MOTORUN VERİLERİNİ UZAKTAN İZLEME İMKANI VERİYORUZ”

Kayakıran, sektörün dijitalleşmesi ile ilgili olarak şirketlerinden örnek vererek, “Dijitalleşmeye katkı amacıyla fabrikamızda bazı önlemler alıyoruz. Kendi ürettiğimiz sensörlerle motorun titreşimini, motordan gelen sesleri ve manyetik akıyı ölçerek bunları yapay zekayla değerlendirerek kestirimci ve önleyici bakım yapabiliyoruz. Sürücüden gelen bütün dataları alarak müşterilerimize, motorun verilerini uzaktan izleme imkanı veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

“TOPLAM VERİMLİLİĞE BAKILMASI GEREKİYOR”

Dijital dönüşümün firmaların temel ihtiyaçlarına, yeni dijital teknolojilerle çözüm arayışı ve süreçteki yolculukları olarak tanımlayan IAS Yazılım Genel Müdürü Ahmet Oturgan, sektör özelinde ise şu bilgileri verdi: 

“Sektörde makina üretiminin müşteri talebine ve ihtiyacına göre değişkenlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Ürettiği bir önceki makinanın bilgisini ya da olabilecek çeşitleri varyant konfigüratörüne yüklendiğinde, hızlı tekliflendirilmesi ve üretim süreçlerinin planlanması için gereken temel bilgilerin oluşturulması sağlanabiliyor. Her müşteri için ayrı makina üretimi gerçekleştiren firmalarda teklif verme süreçleri de uzayabiliyor. Sistemimiz, bunların saklanması, önceki üretimlerden bilgi açısından faydalanılması noktasında avantajlar sağlıyor. Makina üretiminde proje takibi de önemli bir kriter. Süreç uzun sürdüğü için makina üretiminde tüm adımların planlanması, takibinin sağlanması ve proje kapsamında ele alınması gerekiyor. Ayrıca fason üreticilerin, tedarikçilerin takip edilmesi, üretilen makinanın kim tarafından, ne zaman üretildiği, hangi malzemelerin kullanıldığı gibi bilgiler de izlenebilirlik açısından önem taşıyor.”

Dijitalleşmede ayrıca lokal verimlilikten ziyade, toplam verimliliğe bakılmasının önemine dikkat çeken Oturgan, firmanın yol haritasını belirlerken kendi olgunluk seviyesinin belirlemesi, kısa vadede ihtiyaçlarını da düşünerek neler yapması gerektiğine ve hangi parçayı öncelikle dijitalleştireceğini karar vermesinin önemini ifade etti.

“BÜTÜNSEL MÜHENDİSLİK BAKIŞ AÇISINA İHTİYAÇ VAR”

Şirketlerin uzun vadeli stratejilerinin ve buna paralel sürdürülebilir bir eylem planlarının olması gerektiğinin altını çizen AES-Acar Endüstriyel Sistemler Genel Müdürü Yaşar Acar, şirketlerde takım ruhunun yerleştirilmesinin yanı sıra çalışanların görev tiplerinin oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Dikey ve yatay entegrasyonun önemini vurgulayan Acar, dijitalizasyonun temelinin, yapay zekayı da katarak işin içine katarak operatörden ve kullanıcı müdahalesinden bağımsız ve otonom olarak süreçlerin çok daha doğru, hızlı ve hatasız gerçekleşebilmesini sağlayacak bir altyapıya kavuşmak olduğunu söyledi.

Acar, dijital dönüşümde bütünsel mühendislik bakışının da altını çizdi ve şöyle devam etti: “Sadece üretim değil, ürün bazında teknik gözle üretimden satış sonrasına ve piyasadaki ürünün kullanım verilerine kadar bütününe sahip bir mühendislik anlayışına ihtiyaç var.”

“UZUN BİR SÜREÇ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN SAĞLANMASI ŞART!”

Dijitalleşmede çalışanın, müşterinin ve sürecin ihtiyacının belirlenmesine vurgu yapan SMS Tork Fabrika ve Ar-Ge Müdürü Dr. Yaşar Mutlu, bir denge bulunması gerektiğini söyledi. 

Dijitalleşmenin uzun bir süreç olduğunu ve bu konudaki sürdürülebilirliğe işaret eden Dr. Mutlu, doğru mimarinin önemine değinerek, sadece verilerin toplanmasının maddi ve manevi birtakım kayıplara neden olabileceğini ve bu nedenle değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. 

İmalatta teknik resimlerinin tamamının ERP sistemlerine yükledikleri bilgisini veren Dr. Mutlu, bunun zor bir süreç olduğunu ancak işin takibi ve kalite kontrolü açısından önemli olduğunu sözlerine ekledi.

“SÜREÇLER, KİŞİDEN BAĞIMSIZ OLARAK İLERLEMELİ”

Dijital dönüşümü sektörel bazda ele alan İletişim Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Hatunoğlu, makina üretiminde tasarım ve tasarımın dijitalleştirilmesi, versiyonlarının takibi, gelecek revizyonların yönetimi kişiden bağımsız olarak ilerlemesi gerektiğini, aksi takdirde hataya açık olduğunu dile getirdi. 

Üretim sahasındaki MES sistemleriyle, tasarımcıların aynı dili konuşturmanın önemine vurgu yapan Hatunoğlu, “Üretim sahasında operasyonlardaki verimlilik kayıplarımızı, makinaları otomasyona entegre ederek, çalışanları hızlandırarak değil tasarım süresindeki mühendislerimizle de paylaşmamız gerekiyor. Çünkü bazen tasarımda yapılacak bir iyileştirme, üretim sahasındaki işimizi kolaylaştırabilir.” dedi.

Hatunoğlu, fabrikada üretilip gönderilen bir ürünün yurt içinde ya da yurt dışında bayi kanalıyla kurulup satışında garanti kapsamına, müşteri memnuniyetine bakılması gerekliliğini ifade ederek son kullanıcı ile iletişime dikkat çekti: “Öncelikle gönderdiğimiz makinalarımızın merkezle, fabrikayla iletişim halinde olması şart! Ayrıca yapılan iyileştirmeleri internetten indirip sürekli takip edebileceğim yapılar olmalı. Burada müşteriye veri güvenliği açısından güvenceler verilmesi gerekiyor. Buluttaki verilerin güvenliği noktasında, blokzinciri teknolojisinin fayda sağlayacağına inanıyorum.” 

9 TEMMUZ’DA KARA, DENİZ TAŞITLARI VE YAN SANAYİİ KONUŞULACAK

İSO, ENOSAD ve IAS Yazılım iş birliğiyle gerçekleştirilen, farklı sektörlerde dijital uygulamaların alanında uzman isimlerle konuşulduğu webinar dizisi, 9 Temmuz’daki “Kara, Deniz Taşıtları ve Yan Sanayii” ile devam edecek. 

Webinarlara katılmak isteyenler, İSO’nun web adresi üzerinden ücretsiz kayıt yaptırabiliyor.