Halıcı Group CEO’su ve Toplum 5.0 Akademi Başkanı Dr. Hüseyin Halıcı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu Robotics & Automation Society tarafından çevrimiçi olarak gerçekleştirilen IOTECH’21 etkinliğine katırlarak, insanların geleceğini şekillendiren yapay zeka, dijital dönüşüm, Endüstri 4.0 ve Toplum 5.0 kavramlarını ve gelişmeleri öğrencilerle paylaştı.

“DÜNYADAKİ BİRÇOK FABRİKA ENDÜSTRİ 3.0’DA”

Endüstriyel devrimlerin tarihi ve süreçleriyle ilgili kısa bilgiler veren Dr. Halıcı, dünyadaki birçok fabrikanın Endüstri 3.0 ile çalıştığını, Endüstri 3.0 ve 4.0 arasında yer alan fabrikalar olduğunu, ancak tam manasıyla Endüstri 4.0’ı uygulayan bir fabrikanın olmadığını ifade etti.

Dördüncü sanayi devriminin global finansal krizin ardından çıktığını Dr. Halıcı, 90’lardan sonra Uzak Doğu’ya yönelen işgücünün, işsizlik ve farklı sorunlar nedeniyle Batılı ülkeler tarafından tekrar geri çağrılması amacıyla hayata geçirildiği söyledi.

“ÜRETİMLE BİRLİKTE HER ALANIN DİJİTALLEŞTİRİLMESİ GEREKİYOR”

Bilişim ve iletişim teknolojilerinin yapay zeka önderliğinde kullanarak insandan bağımsız otonom üretim şekli olarak özetleyen Dr. Halıcı, Endüstri 3.0’daki otomasyondan Endüstri 4.0’daki otonomizasyona geçişte tetikleyicinin insanlar olduğunu dile getirdi.

Almanya’nın Endüstri 4.0 kavramından sonra Japonya’nın iş hayatı ve endüstrinin yanı sıra toplumun tümünü kapsayan, bütün yaşam şeklinin de dijitalleştirilmesi hedefiyle “süper akıllı toplum” ismiyle Toplum 5.0 konseptinin ortaya atıldığı bilgisini verdi.

Dr. Halıcı, Toplum 5.0 kavramını önde tuttuğunu, sadece üretimin dijitalleştirilmesiyle bir sonuç elde edilemeyeceğine dikkati çekti.

“DAHA İNSANCIL İŞLERE ODAKLANACAĞIZ”

Dr. Halıcı, insanın yaşantısından iş alanına tüm alanlarda esnek, üretimin uygun maliyetli ve kaliteli olabilmesi, fiziksel yerine zihinsel çalışılması ve her alanda sürekliliğin sağlanması, sürdürülebilir bir performans için dijital dönüşümün önemine vurgu yaptı.

Yapay zekanın insanlık için önemli bir noktaya geldiğini dile getiren Dr. Halıcı, fiziksel çalışmadan zihinsel çalışmaya geçişte makinaların ve otonom cihazların yapabileceği her işi yapay zekanın yapacağını kişilerin daha insancıl işlere odaklanacağını söyledi.

Yapay zekanın insanlık yararına olduğunu kaydeden Dr. Halıcı, bu teknolojinin çocuğa benzediğini ve nasıl eğitilirse öyle yetişeceğini belirtti.

“GELECEK, DİJİTAL DÖNÜŞÜM-İNSAN İŞ BİRLİĞİNDE KURULACAK”

İnsanın duygusal özelliğiyle zihinsel işgücünü birleştirerek dijital dönüşüm-insan iş birliği yapacak bir sistem tasarlanılması gerektiğinin altını çizen Dr. Halıcı, geleceğin bunun üzerine kurulacağını sözlerine ekledi.

Dijital dönüşüme entegrasyon amacıyla Toplum 5.0 Akademi’yi hayata geçirdiklerini belirten Dr. Halıcı, dijital ortamda başlayan ve pandeminin ardından fiziksel olarak da etkinliklerin gerçekleştirileceğini ifade ederek “Dijital dönüşüme entegrasyon için herkesi Toplum 5.0 Akademi’ye bekliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.