FourDotOne Kurucu Ortağı Kerem Palabıyık, IIoT pazarına sunmaya hazırlandıkları ‘selfservice’ ile işletmelerin, cihazlarını sadece birkaç dakikada bağlayabileceklerini ve gerçek zamanlı yönetimini yapabileceklerini söyledi. “Kullanıma hazır, ölçeklenebilir bulut alt yapısı ve kolay yönetici konsolu ile makinalarını uzaktan kontrol etmeleri mümkün olacak” diyen Kerem Bey ile FourDotOne’ın yeni çözüm ve hizmetlerini konuştuk.

2019 YILI İŞ GÜNDEMİNİZİ ÖĞRENEBİLİR MİYİZ?

FourDotone olarak verdiğimiz hizmeti bir adım daha öteye taşıyarak yeni ürünler geliştirdik. 2019 yılında çok kısa süre içerisinde IIoT pazarına selfservice ürünümüzle yeni bir hizmet anlayışını getirmeyi planlıyoruz. Tüm çalışmaları, testleri tamamlanan selfservice ile işletmeler cihazlarını sadece birkaç dakikada bağlayıp yönetebilecekler.

TÜRKİYE'YE YAKIN DÖNEMDE SUNDUĞUNUZ YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÇÖZÜMLERİNİZ NELERDİR?

FourDotOne Teknoloji olarak bugüne kadar hızlı ve entegre bir hizmet vermeyi kendimize vizyon edindik. Temel yetkinliklerimizi güçlendirerek, dijital dönüşüm alanında uzmanlaşan ekibimiz ile yeni projeler geliştirmeye başladık. 2019 itibariyle iş ortaklarımızın hizmetine sunacağımız self service projemizle Türkiye’de bir ilke imza atmayı hedefliyoruz. Self service ile işletmeler cihazlarını çok kısa süre içerisinde bağlayıp, gerçek zamanlı yönetimini yapabilecekler. Kullanıma hazır, ölçeklenebilir bulut alt yapısı ve kolay yönetici konsolu ile makinalarını uzaktan kontrol etmek mümkün olacak. İlerleyen süreçte hedefimiz sadece fabrikalarda değil hayatın her alanında kullanabilecek bir proje haline getirmeyi planlıyoruz. Ürün çok kısa süre içerisinde müşterilerimizin sadece bir tık uzağında olacak.

ÜRÜNLERİNİZ ENDÜSTRİ 4.0 ÜRETİM SÜREÇLERİ İÇİN NELER VAAT EDİYOR?

İşletmeler de üretimin verimli hale gelmesi için zaman ve kaynak kullanımında önemli tasarruflar sağlayarak hem plansız duruşların önüne geçmek hem de maliyetleri düşürmek için çalışıyoruz. Böylece işletmenin hizmet sunma şeklini de geliştirmek için adımlar atmış oluyoruz. Şimdiye kadar uyguladığımız projelerde üretimde fireyi azaltmaktan bakım maliyetlerinin düşürülmesine kadar üretimi kesintisiz ve takip edilebilir hale getirdiğimiz birçok uygulama oldu. Veri bilimcilerimizin yaptığı analizlerle üretim süreçlerini optimize etmeyi başardık. Yurt içinde bölge ayırt etmeksizin yoğun rekabet ortamında öne çıkan ağır sanayi, hızlı üretim hatları, otomotiv sanayii, kimya endüstrisi, madenler gibi alanlardaki motor, takım kalıp ömürleri ve makine ömürleri uygulamalarında önemli başarılar elde ettik. Edindiğimiz somut tecrübelerle üretim kayıplarında, bakım ve işçilik maliyetlerinde %10 ile %50 arasında fayda sağladığımız birçok müşterimiz mevcuttur.

Örneğin bir müşterimiz; arızalarını önceden tespit edemediği için plansız duruşlar üretim, zaman ve kaynak kaybına sebep oluyordu. Bununla birlikte ya yedek parça tutarak stok maliyeti yükseliyor ya da uzun süreli duruşlar ile üretim ve ciro kaybı yaşıyordu. Durum analizi ve kestirimci bakım ile makinenin tüm eksenlerde; yüklenme, voltaj, sıcaklık, hız gibi verileri alınıp cloud ortamına çıkararak, makinanın kalan ömrünü kestiriyoruz, bu da doğru zamanda yedek parka siparişi verilmesine ve stok maliyetini minimumda tutmasına imkan sağlıyor.