Endüstri 4.0 dönemiyle beraber fiziksel çalışmadan zihinsel çalışmaya, tam mühendisliğe geçileceğini söyleyen Hüseyin Halıcı, “Bilgiye dayalı nitelikli insana hiç olmadığı kadar ihtiyaç var. Buna çözüm getirmezseniz zaten Endüstri 4.0'ı sadece kullanan olursunuz” dedi.

Halıcı Elektronik Genel Müdürü Dr. Hüseyin Halıcı, ST Endüstri Radyo canlı yayın konuğu olarak, önemli açıklamalarda bulundu.

Sanayisi gelişmiş ülkelerin dünyada da söz sahibi olabildiğini söyleyen Halıcı, “Sanayinin temel taşı olup, ihracatta, üretimde iyi bir noktada olan makina sektörünü destekleyip geliştirmemiz gerekiyor ki gelişen dünyada söz sahibi olabilelim” diyerek, “Endüstriyel otomasyon makina sektörünün bir alt birimidir ama onlara can veren, akıl ve ruh veren bir parçasıdır. Değişim hızı çok hızlı ilerliyor. Bugün dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0 kavramlarını ele alırken, mekanik dahil 12-13 tane disiplinin bir araya gelerek uyumlu bir şekilde çalışmasından bahsediyoruz. Bunun temel noktasında ise endüstriyel otomasyon oturuyor.  Çünkü bir tarafında mekanik, diğer tarafında bilişim-iletişim ve yapay zeka var.  Herkes bilişim –iletişim ve yapay zekaya yükleniyor, doğru önemli fakat bunun yanısıra, onunla uyum içinde çalışacak makina mekaniğinin de olması gerekiyor. Esnek ve otonom makinalar; bir insan gibi düşünün, hastalanacağını veya zarar göreceğini düşünürse ona göre önlem alacak, bildirecek gerekirse tamir edecek bir yapıya sahip olacak. Şimdi onun için de uygun mekanizmaların gelişmesi gerekiyor. 

Bu otonom süreçlere giderken üniversitelerimizin veya geleceğin mühendislerinin de buna hazırlanması gerektiğini söyleyen Halıcı, “Endüstri 4.0’ın temel taşı nitelikli insan. Dijital dönüşüm veya Endüstri 4.0‘la fiziksel çalışmadan zihinsel çalışmaya, tam mühendisliğe geçiyoruz. Bugünkü çalışma şekli veya bundan sonraki çalışma şekli tamamen fiziksel değil zihinsel veya mühendislik. Bilgiye dayalı bir yapı ve çalışma şekli olacak. Dolayısıyla bilgiye dayalı nitelikli insana hiç olmadığı kadar ihtiyaç var. Buna çözüm getirmezseniz zaten Endüstri 4.0‘ı sadece kullanan olursunuz” şeklinde bir öngörüde bulundu. 

"DAHA AZ FAKAT DAHA VERİMLİ ÇALIŞMA OLACAK"

İnsanların 8 saat tam verimli çalıştıklarını düşünmediğini dile getiren Halıcı, “İnsanların gelecekteki çalışma saatleri 4 saat olacak dolayısıyla şu anda fiziksel çalışanlar zihinsele evirilecek. Yarının dünyasında daha az fakat daha verimli ve daha konsantre çalışma var” dedi.

“Gençlere, adım adım ilerleyerek bir yere gelinebileceğini anlatmamız lazım yoksa hayal kırıklığı, kötü bir başlangıç oluyor” diyen Halıcı, “Türkiye‘deki en önemli sorunlardan birisi birçok insanın kendi işini yapamamasıdır. Öğrenci, mühendisliği bitiriyor, bankacı oluyor. Tersi de mümkün, sanat tarihi okumuş birisinin endüstriyel otomasyoncu olduğunu da görebiliyorsunuz. Bu mesleği bilinçli seçmek ve eğitim almak gerekiyor” dedi. 

Endüstri 4.0’da Türkiye’nin konumu hakkında değerlendirmelerde bulunan Halıcı, “İlk defa çok avantajdayız, zira diğerlerinden farklı olarak böyle bir devrim var, denilerek hedef konuldu. Bu, buyrun hazırlanın, kendinizi planlama, programlama ve çalışmayla hazırlayın demektir. İnsan kaynağımız bana göre bir avantaj, esnek bir yapıya sahibiz. Gelişmekte olan bir ülke oluşumuzdan kaynaklı çalışma hedefimiz var. Diğer yandan, üniversitelerimiz nitelikli insanı yaratmakta sanayimizle kopuk. Üniversite- sanayi işbirliğini çok iyi geliştirmemiz lazım. Öğrencilerin pratik 1 ve 2 dönemlerini iş yerlerinde yapmalarını sağlamak şart. Üniversite hocaları sanayide çalışarak kariyerlerini artırmalılar.  Firmalar arası işbirliği de çok zayıf, onu da geliştirmemiz gerekiyor. Çünkü gelişmiş ülkelerde hepsi bir konsorsiyum ahenginde çalışan farklı firmalar bulunuyor” dedi.