Festo Türkiye Fabrikaları Otomasyon Ürün Pazarlama Müdürü Sinan Cem Güney, otomotiv ve teknolojinin Festo’nun ana kollarından olduğunu belirterek, Endüstri 4.0’a, Enerji 4.0, dediklerini söyledi. Endüstri 4.0’ın Avrupa’da maliyetleri düşürmek için ortaya çıktığını anlatan Güney, maliyetin ise enerji ile düşürüldüğüne işaret ederek, “İşte bu nedenle Endüstri 4.0’ı Enerji 4.0 olarak ifade ediyoruz” dedi.

İki sene önce enerji verimliliği nodülü çıkardıklarını söyleyen Güney, “Pnömatik pahalı bir enerji, kaçağı saptamayı hedefliyorduk. Bu ürün ilk kullanılmaya başladıktan üç yıl sonra piyasaya, Mersedes ve Festo mühendislerinin işbirliği ile çıktı. İlk veriler, makinalarda yüzde 35’e kadar verimlilik sağladığını gösteriyordu. Ve 1 sene sonra Festo bunu satışa çıkardı. İşte bu da, niye Enerji 4.0 dediğimizin bir örneğidir” dedi.

Arızalanmalarda, daha arıza gerçekleşmeden, müdahale edebilecek bir otomasyon sağladıklarını kaydeden Güney, bunu sadece sensörlerde değil, bir çok ekipmanda da sağladıklarını anlattı.

Sıkça kullandıkları bir uygulamayı ise şöyle kaydetti: “Bir bant üzerinde 10 tane prosesisimiz var ise, uzun süren bir prosesi beklemeden, diğerleri faaliyetlerine devam edebiliyor. Parçanın üst tarafını Festo, alt tarafını Siemens’in yaptığını görebiliyorsunuz. Avrupa artık, rakip gördüğü firmalarla işbirliğine gidebiliyor. Ve bir çok parça, küçük firmalarda da üretilebiliyor.

Almanya’da sanayi bakanlığı tarafından onaylanmış üç Endistri 4.0 firmasından biri Festo’dur. Almanya’da satın aldığımız fabrika, ironiktir ki, eski Kodak ürünlerini üretiyordu. Fotoğraf makinasını bulup, dijitalin önemini kavrayamadığı için batmıştı. Verimlilik alanında bize çok büyük avantaj sağladı. 100 ürünün üretildiği multifonksiyonel sistemle bir üst modeli istendiğinde de yine yeni modelden 100 adet üretebiliyoruz.”