Sahip olduğu teknolojileri, doğru ürünler aracılığı ile müşterilerine sunabilmek için Endüstri 4.0 Uygulamaları Zirvesi'ne katıldıklarını belirten Coşkun, "Banner Engineering, Türkiye’de 2011 yılında kuruldu. Bir kişi olarak başladık, şu anda 10 kişiye ulaştık ve sürekli büyüyen bir organizasyonuz. Sürekli büyümenin getirdiği birtakım sıkıntılar da var. Yapısal reformlarımızı vaktinde yapamıyoruz. Özellikle geçen yıldan beri yapısal reformlarımızı hayata geçiriyoruz. Müşterilerimizin de bizim de önem verdiğimiz bir konu, web sitemize Türkçe dil seçeneği ekledik. CRM altyapımızı yeterli seviyede kullanamıyorduk. Bu yıl, bu alana da ciddi bir yatırım yapıyoruz. Bu yıl gerek bayi gerek çalışan ve gerekse müşteri eğitimlerimize önem veriyoruz. Sahip olduğumuz teknolojiyi müşterilerimize sağlıklı bir şekilde aktaramazsak uzun vadede başarılı olamayız. Dolayısıyla sahip olduğumuz teknolojiyi ve hizmetlerimizi müşterilerimize sağlıklı bir şekilde aktaracağımız enstrümanlar üzerinde yoğunlaşıyoruz" açıklamasını yaptı.

ST Endüstri Radyo’da, Murat Tanık’ın hazırlayıp sunduğu, Üretimi Otomatik Hale Getirenler programına konuk olan Banner Engineering Türkiye Ülke Müdürü Celal Coşkun, Endüstri 4.0’ı, sistemin kesintisiz olarak devam etmesi olarak anladıklarını kaydetti.

Endüstri 4.0

Yıllar önce bir sensör üreticisi olarak başladığımız bu yolculukta artık birçok sensör firması rekabet halinde bulunduğunu anlatan Coşkun, Endüstri 4.0’ın bu rekabette birinci öncelik haline geldiğini kaydederek, “Biz kendimizi farklı teknolojiler geliştirerek ayrıştırmaya çalışıyoruz. Firmamızın kültürü de buna uygun. Bizim Endüstri 4.0’dan anladığımız, öncelikle makinaların motorlarının, rulmanlarının, pompalarının vb. kritik bölgelerin vibrasyonu, ivmesi ve sıcaklığı gibi belli değerleri ölçmektir. Ardından bu verileri bir merkezde toplayıp bulut sistemine, BT departmanının kullanacağı, analiz edeceği şekilde aktarmak. Bizim ilk aşamada yaptığımız bu. Daha öncesinde üretim istasyonlarında, üretimin kesintisiz halde devam etmesi için operatörleri ışıklı ve sesli ikaz sistemleriyle yönlendirmek. Üretim istasyonlarında, hammadde tedarikini daha sağlıklı hale getirmek. Endüstri 4.0’ın da en önemli aşamalarından biri, kesintisiz üretim. Üretimde plansız duruşların önüne geçmek en önemli mesele ve bu bağlamda bizim de çok ciddi çözümlerimiz var. Son yıllarda Endüstri 4.0 kapsamında ürün portföyümüzde en çok öne çıkan ürün, vibrasyon ve sıcaklık sensörü. Özetle; sahadan topladığımız birçok farklı veriyi, bir merkezle buluta aktarıp ilgili alarmları ve raporları oluşturmak diyebiliriz.” yorumunu yapıyor.

Endüstri 4.0 seviyesinde üretimin yol haritası

Aslında her fabrikanın, her prosesin ihtiyacının farklı, olduğunu söyleyen Coşkun, örneğin birkaç yıl önce kurulmuş bir fabrikadan bahsediyorsak, muhtemelen fabrika yeni teknolojiyle donatıldığı için bu kapsamda ihtiyaçları daha farklı oluyor. Ama 20 yıl önce kurulmuş bir fabrikada çok fazla ihtiyaç var. Kesintisiz üretim sağlamak, plansız duruşların önüne geçmek için özellikle eski fabrikalardaki aşınmış metal aksamların çalışma performanslarını kontrol etmek, vibrasyonunu, sıcaklığını, basınç değerlerini ya da bunun gibi kritik değerleri takip etmek daha önemli oluyor. Dolayısıyla makinaları daha ölçülebilir hale getirmek, operatörleri daha verimli hale getirerek onları entegre bir şekilde yorumlayabilecek bir veri tabanı oluşturmak en önemli altyapılardan biridir. Bence, eğer bir firma buna sahipse ya da başlangıç olarak yapmışsa, temel düzeyde Endüstri 4.0’a giriş yapmıştır.

Sonrasında iş yazılımcıların, yazılım geliştiren firmaların ilgi alanına daha çok giriyor. Çünkü süreç analizi yapmak kolay değil. Örneğin bizim vibrasyon sıcaklık sensörümüz var. Bir fabrikadaki motorun vibrasyon ve sıcaklığını ölçüyoruz. Sonra analizlere baktığımızda, makinanın durduğunu ama sıcaklığın artmaya devam ettiğini gözlemliyoruz. İlk önce bunu anlamlandıramamıştık. Halbuki şunu fark ettik; makina durduğunda fanı da duruyor, fan durunca makinanın sıcaklığı artıyor. Müşterimizi bu konuda uyardık ama bu rutin bir süreç. Altyapı hazırsa buradan sonra süreç, analizi yapacak firmalara, uzmanların kontrolüne geçiyor. Bu Endüstri 4.0’ın basit bir kısmı. Endüstri 4.0 büyük bir dünya. Biz işin veri toplama, verileri analiz etme ve bunları sağlıklı bir şekilde kullanıcıların bilgisine sunma tarafındayız.  

Endüstri 4.0’la sanayiciye ne tür çözümler sunuyoruz.
 
Aslında bu işe vibrasyon ve sıcaklık sensörümüzle giriş yaptık ama bizi güçlü kılan, pazarda ayrıştıran kablosuz haberleşme teknolojilerimiz. Bir sensörü sahada çalıştırmanız için enerjiye ve haberleşme teknolojisine ihtiyacınız var. Mesela kontrol odanız ile kontrol yapmak istediğiniz makina arasında mesafe varsa ilgili noktaya bir data, enerji kablosu çekmek zaman zaman mümkün olamayabilir. Sensörümüz kendinden pilli, haberleşme teknolojisinin de kartı içinde. Ürünün ilgili noktaya montajını yapmak kolay çünkü mıknatıslı bir montaj teknolojisine sahibiz. Güçlü endüstriyel mıknatıs sayesinde saniyeler içinde sadece ürünün montajını yapmak yeterli olabilmektedir. Bununla birlikte ürün portföyümüzde kablolu-kablosuz indikasyonlar ve aydınlatma ürünleri gibi üretimin plansız bir şekilde durmasını engelleyecek birçok ürünler bulunmaktadır. 

2018’de model inovatif ürünümüz 

Bizi güçlü kılan, piyasada olmayan kablosuz haberleşme teknolojimizi sensörlerimizle birleştirmek. Endüstriyel anlamda belli alanlarda bunu yapabilen tek firmayız. Bir network kurup bunu endüstriyel bir şekilde sahada entegre etmek ve enerji ihtiyacını ortadan kaldırarak müşteriye anlamlı veriler sunmak bizi rakiplerimizden ayrıştırıyor. Biz bu yıl sektörde bir yeniliğe imza atarak, kablosuz ultrasonik sensörü pazara sunduk. Bazı müşterilerimizin uzak silolarındaki su seviyelerini algılamada büyük kolaylık sağlayacaktır. Çünkü ilgili bölgeye enerji, data kablosu çekmeye ihtiyaç duymayacaklar. Sensörümüzü monte etmeleri, silonun seviyesini ölçmeleri için yeterli oluyor. Özellikle mobil silolarda bu daha büyük bir önem taşıyor. Mekanik olarak da işleri kolaylaştıran ürünümüzün lansmanı yeni yapıldı ama inanıyorum ki, önümüzdeki yıllarda çok ses getirecek bir ürün olacak.

Endüstri 4.0 ile vizyon değişti

Eskiden mottomuz, “daha görsel makinalar”dı. Makinanın üzerine koyduğunuz indikasyondan operatörü yönlendirme sistemine ve makina içi aydınlatmaya kadar işi daha ilmi şekilde yapmaktı. Aydınlatma ve indikasyon konusu aynı zamanda makina iş güvenliği açısından da önem taşıyor. Örneğin bir insanın gündüz ihtiyaç duyduğu ışık şiddetiyle, gece ihtiyaç duyacağı farklıdır veya 20 yaşındaki bir operatörün ihtiyaç duyacağı ışık şiddetiyle, 50 yaşındaki bir operatörün ihtiyaç duyacağı farklılık göstermektedir. Biz mevzuyu bu kısmıyla ele alarak ürünlerimizi anlatıyorduk. Fakat Endüstri 4.0 ile birlikte oluşan yeni mottomuz “kesintisiz çalışan makinalar.” Bunun için makinaların kritik aksamlarını sürekli ölçmek, kontrol etmek, bunlarla ilgili süreçleri iyi analiz etmek ve müşterilerimize anlamlı veriler sunmak. Bir motorun vibrasyon ve sıcaklığını ölçüp motordaki kritik eşik değerleri aşılmaya başlandığında ilgili uyarı mekanizmalarına harekete geçirmek, sözgelimi müşterimize 2 ay sonra motor bozulacak diyebiliriz. Motoru 2 yıldır kullanıyorsunuz ama rulman arızası var. Plansız bir duruş olmasın, ilk planlı duruşunuzda motorunuzu değiştirin. Bu, müşterilerimize sunacağımız en büyük katma değerlerden biridir, diyen Coşkun, ek olarak arızaya sebebiyet veren durum ile ilgili de bilgi verip mekanik ömrü uzatacak faydalar sunabildiklerini kaydetti.