İş güvenliğini sağlamaya yönelik çözümleri hakkında bilgi veren PILZ’den Baran Demirkan, “Makine emniyeti tarafından öncelikle riski tespit ediyoruz. Kimsenin farkında olmadığı tarafa bakıyor risk analizi ediyoruz. Ardından dizayn dikkat edip, önerdiğimiz dizayn çalışmasını gerçekleştiriyoruz. Makine emniyeti tarafında üniversite de iş güvenliği konusunda çalışmalar olmadığını görüyoruz. Kamu kuruluşlarına iş güvenliği konusunda eğitimler veriyoruz. Bu konuda danışmanlık hizmetlerimiz ve bazı programlarımız var. İşin biraz daha mikro cerrahi tarafındayız. Bugüne kadar bu alanda birçok önemli projede yer aldık. Örneğin kablo döşeyen bir geminin risk analizini yaptık.” Dedi
Güvenlik konusunda eğitimli personeli istihdam etmek ve bu konuda bütçe ayırmak gerektiğinin altını çizen Demirkan, “Endüstri 4.0 direnç gösterirseniz kaybolursunuz; çünkü sistem sizi zorluyor. 2000 model telefonu bugün kullanmaya devam edemezsiniz… Endüstri 4.0 bütçe ayrılmak zorunda!” dedi.

Beyaz eşya sektöründe önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini açıklayan Demirkan, soğuk şekillendirmede verimlilik sağlayan çözümlerine ve de ekipman puanlarını 15 puan artıran çalışmalarına dikkat çekti. 
Öncelikle dar boğazın nerde olduğunu öğrendiklerini belirten Demirkan, firmanın ihtiyacına uygun çözümler sunduklarını yani onlara göre takım elbise diktiklerinin altını çizdi. 

“FİRMALAR KENDİ DİJİTAL DÖNÜŞÜM YOL HARİTASINI BELİRLEMELİ”

Dijital dönüşüm yol haritasına dikkat çeken Baran, firmaların bu konuda bilgili olması ve kendi dijital dönüşüm yol haritalarını belirlemesi gerektiğini belirtti. 
Türkiye’nin teknoloji ihraç edebilir hale gelmesini istediklerini belirten Demirkan PILZ olarak makine emniyeti alanındaki uzmanlıklarının yanı sıra üretim teknolojisi süreç optimizasyonu ve yapay zeka tarafında da çalışmalar gerçekleştirdiklerini açıkladı. İki önemli hedeflerinin olduğunu açıklayan Demirkan; teknoloji ihraç etmek istediklerini ve de sosyal hedef kapsamında engellilerin hayatını kolaylaştıracak bir çalışma gerçekleştirmek istediklerini vurguladı. 

“FİRMANIN EN ÜST DÜZEYİNDEN EN ALTINA KADAR BİR YOL HARİTASI ÇIKARTILMALI”

100- 500 arası çalışanı olan firmaların Endüstri 4.0’a nasıl geçiş yapacaklarını bilmediğini belirten Okyanus Teknoloji’den Mustafa Rifat Ok, konuşmasında şunları söyledi: 

“Firmalar öncelikle Avrupa’da ne yapıldığını, firmaların nasıl yol haritası çıkardığını araştırıyor ve de Endüstri 4.0’a geçiş konusunda danışmanlık hizmeti alıyor. Firmaların öncelikle bir analiz çıkartması gerekiyor. Bu analizin sonucunda herkesin bildiği 15 madde ortaya çıkıyor. Burada teknoloji maddeleri söz konusu. Okyanus Teknoloji olarak biz bunu mümkün kılan teknoloji çözüm ortaklarından biri olarak firmalara hizmet veriyoruz” dedi.
Ölçülen kısmın hep makinelerle ilgili olduğunu, karanlık noktaların ise tesisler arasındaki durumları, tesisler içerisinde insanların yoğun çalıştığı iş alanları olduğunu belirten Ok, “Bu verilerin toplanmasıyla burada boşluklar daha görünür oldu. Dijital yol haritasında biz hep vardık. Şu anda adı konulduğu için daha talep edilir oldu. Personelin kaç dakika makinenin yanında durduğunu, malın gelmesine ne kadar zaman kaldığını ölçmek gibi konularda çözüm ihtiyacı doğdu. Burada firmanın en üst düzeyinden en altına kadar bir yol haritası çıkartıyoruz. Uygun çözüm ortaklarını yerleştirmeyi ve birlikte hareket etmeyi sağlıyoruz.” dedi.

“ÖNCELİKLE VERİ ALT YAPISI OLUŞTURMALI VE VERİ TAKİBİ SAĞLANMALI”

Beyaz eşya ve otomobil sektörüne sundukları çözümler hakkında bilgi veren Proente Kurucu Ortak Deniz Akbaş: “Otomasyon, üretim takip sistemleri, kestirimci kalite, kestirimci bakım ve tedarik zincirinde yapay zeka çözümleri sunduklarını açıklayan ilk 500’de yer alan büyük firmalarla ve KOBİ’lerle çalışıyoruz. Çözümlerimizi ölçeklenebilir bir şekilde sunuyoruz. Küçükten başlayarak sonrasında büyütebilir olmasını sunuyor olmamız firmalara avantaj sağlıyor.

Otomotiv ve beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren birçok önemli firmaya bu çözümlerimizin hepsini sunduk. Bu sektörde oldukça tecrübeliyiz. Beyaz eşya ve otomotiv sektöründe üretim takip sistemleri ve kestirimci kalite ile yüzde 50’ye varan iyileştirmeler yaptık.” Dedi.
Endüstri 4.0’a geçiş yapmak isteyen ancak nereden başlayacağını bilmeyen yetkililere öneride bulunan Akbaş, “Öncelikle veri alt yapısı oluşturmalarını ve veri takibi sağlamalarını sonrasında ise bu verilerle yapılabilecek yapay zeka projelerini sırasıyla devreye almalarını öneriyoruz” dedi. 

Dünya çapında bir firma olmayı hedeflediklerini açıklayan Akbaş, Forbes dergisinde en değerli 50 girişimden biri seçilmiş olmalarının bunun göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.