N1 Robot, Endüstri 4.0 ile dönüşüm yolculuğunda yol haritasını çizdi.

N1 Robot Firma Sahibi Harun Aydemir konuyla ilgili şunları paylaştı: “Sanayi üretiminin batıdan doğuya doğru kaymasıyla birlikte; tüm dünya için hız, esneklik ve verimlilik hiç olmadığı kadar önemli hale geldi. Makinalaşma, robotik sistemler ve teknolojik gelişmeler, böylelikle Endüstri 4.0 kavramını da beraberinde getirmiş oldu. İnsanın kas gücünün üretimden çekilerek daha çok beyin gücünden faydalanıldığı, sistemdeki tüm nesnelerin birbiriyle haberleştiği ve ‘karanlık fabrika’ olarak adlandırılan endüstriyel tesislerin bu dijital dönüşümün bir parçası olması, hiç şüphesiz ülkemiz için de zorunlu bir ihtiyaç oldu. Biz de N1 Robot olarak, bu dönüşümün bir parçası olduğumuzu ve sektörümüz gereği bu gelişmelere öncülük etmemiz gerektiğinin bilinci içerisindeyiz. Bu kapsamda; klasik teknoloji anlayışımızı, Endüstri 4.0 kavramıyla birlikte değiştiriyor ve geliştiriyoruz.”

“ROBOTLARI ÜRETİMİN BİR PARÇASI HALİNE GETİRİYORUZ”

Aydemir, tasarım ve planlama aşamasında oldukları yeni projelerinde müşterileriyle birlikte Endüstri 4.0 kapsamında ön hazırlıklar yaptıklarını dile getirerek, üretimin bir parçası haline gelmiş mevcut projelerindeki eski sistemlerin de bu dönüşümün bir parçası haline gelebilmesi için çeşitli çalışmalarının bulunduğunu söyledi.

Aydemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yakın zamanda hayata geçirdiğimiz yeni bir projemizde yer alan endüstriyel robotları, müşterimizin ERP sistemine entegrasyonunu sağlayarak yeni tecrübeler edindik. Geliştirdiğimiz yazılım altyapısı sayesinde, müşterimizin planladığı günlük üretim adetleri doğrudan robotlara ulaştırılıyor ve anlık üretim miktarları geri bildirim olarak ERP sistemine iletilerek, eş zamanlı bir çalışma sağlanıyor. Böylelikle gereksiz üretim adetlerinin de önüne geçilmiş oluyor. Robotların ilgili proses içerisindeki verilerinin izlenebildiği bu yazılım altyapısında, sadece üretim miktarları takip edilmiyor, aynı zamanda robotlarla ilgili teknik detaylar da bu yazılımın veri tabanına aktarılıyor. Örneğin; robotun aktif çalışma süresi, başlangıç ve duruş zamanları, hata ve durum mesajları, varsa planlı ve plansız duruş bilgileri gibi detaylar da sistemde takip edilebiliyor. Tüm bu özelliklerin yanında, robotların öncesinde ve sonrasındaki istasyonlarda ihtiyaç duyulan verileri de ilgili makinalara aktararak, bu robotların üretimin tam anlamıyla bir parçası olmasını sağlıyoruz.”

“ABB, FANUC VE KUKA’YA UYARLAYACAĞIZ”

Geliştirdikleri yazılım sistemini entegratörlüğünü yaptıkları ABB, Fanuc ve KUKA marka robotlarda çalışabilecek şekilde entegrasyonuna devam ettiklerini belirten Aydemir, “Hedefimiz, önümüzdeki yeni projelerde bu iş modelini müşterilerimize standart bir özellik olarak sunmak ve bu verileri çeşitli analizler için müşterilerimizin rahatlıkla kullanabileceği platformlara taşımak olacaktır.” dedi.

Aydemir firma olarak yol haritalarını belirlediklerini kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı: “Endüstriyel robot üreticilerinin ise, robotları buluta dahil ederek güncel durumlarını takip etmeleri, bu bilgileri çeşitli teknik analizlerde kullanmaları, anormal bir durum varsa müşterilerini bilgilendirerek plansız bir duruşun önüne geçmek istemelerinin temelinde de Endüstri 4.0 yatıyor. Tüm bu değişim ve gelişmeler, aslında hiç olmadığı kadar hızlı ilerliyor. Bu nedenle bu sistemin bir parçası olmak, devamlılığımızı koruyabilmemiz için çok önemli. Değişen dünya dengesi, nüfus artışı, kaynak kullanımında yaşanan sorunların hepsi aslında Endüstri 4.0’ı zorunlu kılıyor. Bu nedenle, bu sürece iyi hazırlanmalı ve mükemmel bir şekilde adapte olmalıyız. Biz de firma olarak, bu dönüşüm yolculuğunda, Endüstri 4.0’ın üretim ve hizmet sektörlerine etkisini ve yaratacağı fırsatları iyi anlıyor, dönüşümü tetikleyen teknolojileri yakından takip ederek, buna göre yol haritalarımızı şimdiden belirliyoruz.”