FourDotOne Kurucu Ortağı Kerem Palabıyık, Türkiye’de Endüstri 4.0 dönüşümünün hızlandırılması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye reçetesini sundu:

Test edip markalaşmalı

Bizim önerimiz, müşteri tarafında firmaların Endüstri 4.0’ın faydalarını test etmelerine olanak sağlayacak paketler oluşturulması. Servis sağlayıcılar ya da tedarikçiler tarafında ise, Türkiye’den markalar çıkarmak. Sadece Türkiye içinde değil, Almanya, ABD, İtalya’da projeler üreten ve buradaki projelerin başarısıyla dünyaya yayılabilecek potansiyeli oluşturmak. Gerçek anlamda bu teşvikleri etkin olarak kullanabilecek firmalar, bu teşviklerden yararlandırılırsa ciddi bir etki sağlayacağını düşünüyoruz. Burada temel amacın Türkiye’den global markalar çıkartmak olması gerektiği kanısındayız.

Üretim dünyasına FourDotOne’nin kazandırdıkları

Benzer, ya da aynı makinaları kullanan firmaların veriyi işlememiz için izin vermesiyle başlayan bir süreç var. Örneğin A markasının 70 kW’lik motorundan sizde 5 adet var. Sadece sizin 5 motorunuzun verisiyle analiz yapmakla bizim tüm altyapımızda bulunan A markasının 70 kW’lik motorundan toplanan tüm veriler üzerine analiz yapmak arasında fark var. Bu, kestirimi yüzde 50-60’lardan yüzde 90’lar bandına çıkarabilecek bir fayda demek oluyor. Biz bunu müşterilerimize sağlıyoruz. Eğer müşterilerimiz kabul ederlerse, ortak havuzda veri ile geliştirilen modellere ücretsiz erişim hakkına sahip oluyorlar. Şartı, söz konusu veriyi o havuza açmak. A firmasının verisini B firması görmüyor. A ve B firmalarının verileri tek bir havuzda toplanıp o veriler üzerinden modeller geliştiriliyor ve bu modeller A ve B firmalarına veriliyor. Bu bizim piyasadaki en ayrıştırıcı özelliğimiz. Bizim yaptığımız tamamen veri bilimine odaklı gitmek.

Fayda görüldükçe, 4.0 yaygınlaşacak

Kritik makinalarda, ya da sorun yaşadıkları makinalarda bu projelerin yüksek bir yüzde ile desteklenmesi durumunda müşteriler faydayı görüp sonrasında kendileri tüm üretim parkurlarına yaygınlaştırabileceklerini düşünüyoruz.

FourDotOne, Sanayinin Dijital Dönüşüm çözümleri

Bizim ilk başlangıcımız veri entegrasyonudur. Üretim hattınızdaki herhangi bir makinadan bilgilerin toplanması, bunların görselleştirilmesi, bununla sistemde alarmlar oluşturulabilmesi, insanların klasik kurallarla belirleyemeyeceği alarmların dışında kalan anormalliklerin tespiti, bu evleri görselleştirmek, raporlayabilmek bunun üzerine analizler yaparak veri bilimi ile süreç optimizasyonları, kestirimci analizler, kestirimci bakım ya da neyi ne yaparsam ne olur gibi sorulara yanıt bulmayı hedefliyoruz.

4.0’la kalite katlanıyor

Biz büyük bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Yaptığımız uygulamalarla bakım maliyetlerini yüzde 15 azalttığımız, kalite problemlerini yüzde 50 azalttığımız birçok müşteri var. Buradaki potansiyeli doğru görüp değerlendiren müşteriler daha rahat yol alabiliyorlar. Örnek olarak bu kültür değişiminden kastettiğimiz, fabrikanıza yeni alacağınız ekipmanlarda Endüstri 4.0 uyumluluğu arayabilirsiniz. Endüstri 4.0 uyumluluğu makina ile ilgili her türlü parametreye, üretim verilerine, makinanın kendi çalışması için ihtiyaç duyduğu sensör ve benzeri verilere ekstra bir ücret ödemeden bütün detaylarıyla açık şekilde verilmesini şartnameye eklenildiği zaman yeni aldığınız makinalar sonraki süreçte bu tarz altyapılara daha hazır halde üretim ortamına giriyor.