Yurt içi ve dışına, resmi ve özel kuruluşlara her türlü makina, elektrik, robotik, mekatronik mühendislik hizmetlerinde bulunmak, projelere ve ihalelere katılmak amacıyla 2015 yılı Ocak ayında faaliyetlerine başlayan SRDR Robotik; makina, elektrik, robotik ve mekatronik mühendisliği ile ilgili tasarım, Ar-Ge, imalat montaj, servis, etüd, araştırma sorumlu mühendislik ve kontrol mühendisliği ile bu hizmetlerin organizasyon ve koordinasyonunu yapmak ve geliştirmek üzere faaliyetlerine devam ediyor.

Sanayi ve imalat projelerine yönelik yaptığı mühendislik ve danışmanlık faaliyetlerine ek metalürji sektörüne odaklanarak bu alana yönelik çalışmalarını artıran markanın Proje Geliştirme Mühendisi Ruşen Şükrü Hazır; Endüstri 4.0 çözümlerini paylaştı. 

Endüstri 4.0 tüm dünyanın hazırlandığı yeni üretim çağının adı. Markanızın Endüstri 4.0 vizyonunuzu öğrenebilir miyiz? 

Firma olarak temel felsefemiz ülkemizin teknolojik, ekonomik olarak gerek lokal gerek global ölçekte rekabet edebilir bir pozisyona gelmesi için yıllık üretimi, ürün sayısı, çeşitliliğini, ürün kalitesini artırarak sarf edilen zaman ve girdileri minimuma indirmek, nitelikli ürün, hizmet anlayışıyla uzun vadede ülke ekonomisine değer katmaktır.

Hangi kriterleri gerçekleştirmiş hangi altyapı çalışmalarını tamamlamış bir fabrika Endüstri 4.0’in işaret ettiği şekilde üretim yapıyor diyebiliriz? Nereden başlanmalı, ne tür modernizasyonlar ve yatırımlar yapılmalı? 

Öncelikle şirketlerin vizyonları doğrultusunda kullandıkları (ISO,TKY gibi) kalite sistemlerinin kullandıkları araçları(Poke-Yoke,5s,Kaizen vb...) etkili ve doğru şekilde sistemlerine aktarabilmesi gerek, bu verileri ortak bir server (bulut teknolojisi) üzerinden kurumsal bir ERP sistemine taşıdıktan sonra istedikleri arayüzleri, grafikleri, verileri oluşturabilmeleri gerekiyor. Bu arayüzleri oluşturduktan sonra elde ettikleri verileri etkili bir personel desteği ile analiz etmeli, sürekli iyileştirmeleri ve gerekli yatırımları yapmaları gerekmekte. Eğer bu sistemleri yapabilmiş ve günümüzde kullanılan PLC, SCADA, robotik sistemlerine ek IoT teknolojisini kullanarak endüstriyel robotik ve koloboratif robot sistemlerini de IoT sistemine entegre edebilmiş ise o fabrika endüstri 4.0 işaret ettiği üretimi yapıyor demektir.

Endüstri 4.0 kapsamında Türk sanayicilerine ne tür çözümler ve hizmetler sunuyorsunuz? Ürünleriniz kaç ana gruptan oluşuyor? 

Öncelikle ücretsiz danışmalık vererek firmaların verimliğini nasıl arttırabileceğimize yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bunlar işletme körlüğünden kaynaklı küçük iyileştirmeler de olabiliyor. Karşılıklı iletişim sonrası ihtiyaca göre yazılım (ERP sistem yazılımları, PLC, SCADA, robotic), IoT (lojistik cobot’ları, PLC, SCADA sistemleri, proses hatları, endüstriyel robotlar, talaşlı imalat üniteleri arası haberleşme), robotik sistemler (cobot sistemleri dahil), görüntü işleme (ilgili proses ve robotlara entegre), uzaktan sistem erişimi ve kontrol edebilme, mekatronik ekipman, donanım ve geliştirme uygulamaları kısacası Endüstri 4.0 çözümleri sunuyoruz.

Robotlu Otomasyon ve Endüstri 4.0 alanında özellikle odaklandığınız sektörler ve bu alanda planladığınız hedefler nelerdir? 

Vizyonumuz doğrultusunda genel olarak savunma sanayi, metalürji(döküm -HPDC, hassas döküm- , toz metalurjisi, kaynaklı imalat, polimer enjeksiyon, PŞV-haddeleme, dövme- prosesleri, yüzey kaplama ve parlatma işlemleri), tekstil uygulamaları, makine imalat sanayisi, ambalaj, gıda ve imalat sanayisi üzerine odaklandık fakat tecrübeli Ar-Ge departmanımız sayesinde hemen hemen her sektöre yönelik çözümlerimiz mevcut.

Çözümleriniz sanayicileri rekabette nasıl öne çıkarıyor?

Sistemlerimiz kısa ve orta vadede üreticiye standartlara uygun üstün üretim kabiliyeti, rekabet, pazar payı kazandırırken uzun vadede ise yeni ürünler, sermaye harcamaları, tesis konumlandırma ve genişleme ve Ar-Ge çalışmaları gibi alanlarda yatırım yapma imkanı kazandırıyor. Teknolojinin ilerlemesi ile beraber yeni yeni oluşan pazarlardan pay alma fırsatı sunuyor.

Özellikle IT dünyasının OT ile çok daha fazla iç içe olacağı bir gelecek için şirketinize nasıl bir rol biçiyorsunuz? 

Bildiğimiz üzere bilgi teknolojileri dediğimiz şey her türlü elektronik veriyi oluşturabilmek, işlemek, saklamak, korumak ve değiştirmek veya bunlara erişmek için kullanılan depolama, ağ ve diğer fiziksel aygıtların, altyapı ve işlemlerin kullanılması ile ilgili teknolojilerin bütünüdür. Operasyonel teknoloji kavramı ise endüstri alanında insan kaynaklı hata ve aksamaların minimuma indirerek insan faktörünü aradan çıkartılarak uygulamaların robotlar ve makinalara bırakılması olarak nitelendirilir. Bu iki kavramın birbirine yakınlaşması ve iç içe geçmesi ise günümüzde teknolojinin apayrı bir boyuta taşınmasını sağlıyor. Bu boyut sayesinde birden fazla OT adasal çözümü dijitalleşip birbiri ile haberleşerek karşılıklı iletişim ile öğrenme, tasarlanan arayüzleri sayesinde insanlarla sadece çalışma alanlarında değil mobil olarak bulundukları her lokasyondan iletişimde kalıp karşılık veri alıp-verme öğrenebilme yetenekleriyle adasal çözüm olmaktan çıkıp yapay zeka algoritmalarının etkisi ile tek bir beyinin yönettiği uzuvlara dönüştürülürler. Türkiye’nin dijitalleşme konusundaki hızını ivmelendirmeyi ve her sanayi devriminde olduğunun aksine 4. Sanayi Devrimi’nde dünyanın gerisinde kalmak yerine bu konudaki çözümlerimizle dünyayı arkamızdan getirmeyi onlara örnek olmayı kendimize hedef ve rol olarak biçiyoruz.

Türkiye bu reforma çok daha hızlı uyum sağlamak için neler yapmalı? 

Toplumların ekonomik üretim yöntemleri ve hedeflerine ulaşmak için kullandıkları metotların tümü o ülkenin refahını doğrudan etkilemektedir.  Geleceğin dünyasında küresel rekabette önde olmak isteyen işletmeler dolaylı yoldan dijital dönüşüm dinamiklerini öğrenerek geleceğin akıllı üretim ekonomisine dönmek zorunda kalacak. Yapay zeka uygulamalarının ve lojistik imkanlarının artmasıyla beraber aradaki fark hissedilir derecede günümüzün dünyasında çok daha fazla zor ve riskli olacak. Hiçbir işletmeci bir çukurun üzerinden atlamak yerine bir hendek üzerinden koşarak atlamak istemez. Henüz ülke olarak Endüstri3.0’ı yakalayamamışken orta ve uzun vadede Endüstri 4.0 uygulamaları için projeler ve nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi için en azından şirketler düzeyinde bu alanda yatırım yapmalıyız.