EGİAD Ege Genç İş İnsanları Derneği ve İnci Holding iş birliğiyle düzenlenen ve Nokia Türkiye CTO’su İhsan Özcan'ın konuk olduğu webinarda "Verimlilik ile Dijitalleşme" ele alındı.

5G ve LTE (Long-Term Evolution-Uzun Süreli Gelişim) teknolojilerinin üretimde kullanılan örnek uygulamaları ile AB ve Türkiye’deki güncel gelişmelerin masaya yatırıldığı web semineri kapsamında, iş dünyasına yönelik yeni çağ teknolojileri ve gelişmeleri de paylaşıldı. 5G teknolojisi ile nesnelerin interneti, üç boyutlu yazıcılar, makinaların öğrenme aşamasına geçmesi, otomasyon teknolojileri gibi alanları kapsayan "Endüstri 4.0"ın tamamlanmış olduğuna dikkat çekildi.

"5G İLE ÜRETİMDE OTOMASYON ARTIYOR, VERİ İLETİŞİMİ KOLAYLAŞIYOR"

EGİAD Başkan Vekili Kaan Özhelvacı, Genel Sekreter Prof. Dr. Fatih Dalkılıç’ın moderatörlüğünü üstlendiği toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Özhelvacı, 5G altyapısının yaygınlaşmasıyla beraber üretimde otomasyonun arttığını, kolaylaşan veri iletişimiyle işletmelerde birçok hizmetin internet aracılığıyla elde edilmesinin olanaklı hale geldiğini dile getirdi.

Bu sayede günümüzde modern insanın gündelik hayatında, istihdamında, tüketim alışkanlıklarında ve genel olarak yaşam tarzında yabana atılmayacak kadar yeri bulunan bilişimin rolünün oldukça arttığını belirten Özhelvacı, insanların yaptığı emek ve iş gücü gerektiren işleri gerçekleştirebilecek robotlar ve makinaların olduğunu ifade etti. 

Özhelvacı, buna karşın işin içine karar verme ile ilgili süreçler de dahil olunca yüksek kapasitede bilgi işlem ihtiyacına gereksinim duyulduğunu, mevcut koşullarda fabrikalarda bu akışın sağlanmasının mümkün olmadığını söyledi. 

“ENDÜSTRİ 4.0’A ADIM ATMAK  İSTEYENLER İÇİN ANAHTAR KONUMDAYIZ” “ENDÜSTRİ 4.0’A ADIM ATMAK İSTEYENLER İÇİN ANAHTAR KONUMDAYIZ”

Robotlara ya da makinalara insan davranışlarının yüklenmeye çalışılarak insan gibi tepki vermelerinin beklendiğini kaydeden Özhelvacı, bu noktada 5G teknolojisine büyük iş düştüğünü bildirdi.

"ROBOTLARIN HABERLEŞMESİ HIZLANACAK"

Özhelvacı, günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde Endüstri 4.0 ve dijital dönüşümün ana oyuncusunun 5G teknolojisi olduğunu vurgulayarak söz konusu teknolojinin fabrika içindeki nesnelerin bağımsız olarak hareket edebilmesine ve hareketi sırasında çok daha hızlı haberleşebilmesine imkan verdiğini belirtti.

5G’nin heyecanlandıran yanlarının 4G’ye kıyasla inanılmaz hızlı ve haberleşme teknolojisinin oluşturduğu gecikmenin önüne geçmesi olarak özetleyen Özhelvacı, bu teknolojinin sanayide kişilerin günlük hayatlarında kullanacaklarından daha fazla yetkinlikte bir uygulama alanı bulacağını dile getirerek robot sektörüne sağlayacağı faydaları anlattı:

"Çok uzaktaki bir robotla daha hızlı olarak ve daha hızlı bant genişliğinde çalışmamız mümkün olacak. Robotun fabrika içinde binlerce nesne ile aynı anda haberleşmesine olanak tanıyan büyük bir kapasite hattı sağlayacak. Bu teknolojiyle beraber tesis içinde mevcut birçok kablolu iletişim sürecinden vazgeçeceğimizi öngörüyoruz."

"5G TARIM YATIRIMLARIYLA ZOR VERİLERİN TOPLANMASI KOLAYLAŞIYOR"

Tarım sektöründe de 5G teknolojisinin önemli olduğunu işaret eden Özhelvacı, bu teknolojiye yapılan/yapılacak yatırımlarla birlikte çiftliklerde izlenmesi güç olan verilerin toplanmasının kolaylaştığına dikkati çekti.

Büyük alanlara yayılan çiftliklerde veri toplamanın, sensörler vasıtasıyla olabildiğini, bilgi elde etme ve anlık takip yetisinin geliştiğini aktaran Özhelvacı, bahsi geçen teknolojiyle hayvanların verimliliği en yüksek alanlarda otlaması, sulama sistemlerinin tam zamanında çalışması gibi aksiyonların rahatlıkla alınabileceğini dile getirdi.

Akıllı teknolojilerin hız kazanmasına paralel olarak verimin de artacağını söyleyen Özhelvacı, "Çevresel açıdan baktığımızda, 'daha az watt, daha çok bit' sloganıyla özetlenen 'düşük enerji tüketerek daha fazla bilgi aktarımının' yeşil dönüşümle uyumlu olduğunu söylemek de mümkün” diye konuştu.

"UYGULAMALARIN YÜZDE 80'İ 4.9G İLE YAPILABİLECEK"

Üretimin yapıldığı fabrikaların 5G sürecindeki işleyişlerini, sorunlarını ve çözüm önerilerini anlatan Nokia Türkiye CTO’su Özcan ise, 5G’nin gelmesiyle beraber endüstri sektörlerinde hareketlenmenin başladığına dikkat çekti.

Dünya genelinde 7 milyon baz istasyonunun olduğunu ancak 14 milyon fabrika sahasının bulunduğunu, bunun da wifi sorununa yol açtığını aktaran Özcan, üretim tesislerinde üretim sıkıntısı yaratan bu durumun çözülmesi amacıyla çalışmaların hızla devam ettiğini bildirdi.

5G’nin sanayiye açılması adına çalışmaların sürdüğü, 73 ülkede 182 operatörün 5G’yi başlattığı bilgisini veren Özcan, Türkiye'de 4.9G'ye yönelik çalışmaların devam ettiğini ve günümüzde düşünülen uygulamaların yüzde 80’ininin 4.9G ile de yapılabileceğini vurguladı.